(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Papírelakadás megszüntetése a nyomtatóban

Az ok nélküli és meglehetősen gyakori papírelakadás a nyomtatóban valószínűleg a nyomtató alkatrészeinek mechanikai kopását jelzi. Időnkénti papírelakadással azonban találkozhatunk az új nyomtatóknál is, ahol az alkatrészek kopása szóba sem jöhet. Akkor tehát mi lehet a papírelakadás oka és hogy tudjuk kezelni ezt a helyzetet? Nemcsak ezekre, de további más kérdésekre is választ kap a következő sorokban.

Papírelakadás a nyomtatóban és annak okai

Alkalmi papírelakadás a nyomtatóban több okból is előfordulhat. A leggyakoribbak közé tartozik a rosszminőségű irodai papír használata és a papír nem megfelelő behelyezése a lapadagolóba. Ha rosszul helyezzük be a papírt az adagolótálcába előfordulhat, hogy a nyomtató egyszerre több papírlapot húz be és végeredményül a papír elakad. De természetesen ez még messziről sem minden.

A nyomtatóban elakadt papír felírható a túltöltött adagolótálca számlájára, vagy ha szennyeződés, piszok kerül a készülék azon összetevőinek rendszerébe, amely rendszeren áthalad az irodai papír nyomtatás közbenNem feledkezhetünk el a tálca rosszul beállított papírvezetőiről, valamint a sérült vagy nem megfelelő irodai papírról sem.

TIPP: Tudja, milyen paraméterekkel kell rendelkeznie az irodai papírnak? Megtudhatja következő cikkünkből, ideális irodai papír irodákba.

Az elakadt papír eltávolítása a nyomtatóból

Az elakadt papír eltávolítása különbözhet nemcsak az alkalmazott nyomtatási technológiától (lézeres vagy tintasugaras nyomtatók) függően, de a papíreltávolítási eljárás különbözhet egyes modellek esetében is, még egy márkán belül is. Ezért a legjobban cselekszik, ha a nyomtató használati útmutatóját nézi meg, ahol megtalálja az elakadt papír eltávolítására szolgáló konkrét eljárást. Ha valamilyen okból kifolyólag nem rendelkezik használati útmutatóval, töltse ezt le a nyomtat  gyártójának weboldaláról.

De hogy ne maradjunk csak a szavaknál, megpróbáljuk közelebbről bemutatni Önnek az elakadt papír eltávolításának lehetséges módját a lézernyomtatóból. Mielőtt megvizsgálnánk a konkrét lépéseket szeretnénk emlékeztetni Önt arra, hogy az elakadt papírt a nyomtatás irányában kell eltávolítani, és a kihúzásnál egyenletes, nem erőszakos mozgást szükséges alkalmazni. Ha nem sikerül eltávolítani a teljes papírt, ne habozzon és kérjen segítséget a szerviz dolgozójától.

Papírelakadás az adagolótálcánál (lézernyomtató)

Ha az irodai papír a nyomtató adagolótálcájánál akadt be, próbáljon következőképpen eljárni:

 • A nyomtatóból óvatosan húzza ki az adagolótálcát.
 • Mindkét kezével lassan húzza ki az elakadt papírt, könnyebben eltávolítható, ha egyenletesen lefelé húzza.
 • Győződjön meg róla, hogy a papírszintje a papírkapacitás jelszint alatt legyen és állítsa be a tálca papírvezetőit úgy, hogy megfeleljenek az irodai papír méretének. Ellenőrizze, hogy a papírvezetők stabilan vannak-e a nyílásokban.
 • Az adagolótálcát helyezze vissza a nyomtatóba.
 • A megfelelő gomb megnyomásával indítsa újra a nyomtatást.  

Papírelakadás hátul, a nyomtató hátsó fedele mögött (lézernyomtató)

Ebben az esetben is aránylag egyszerű lépésekben eltávolítható az elakadt papír. Elegendő a következő pontok szerint eljárni:

 • Kapcsolja ki a nyomtatót és húzza ki a nyomtató tápkábelét.
 • Nyissa fel a nyomtató hátsó ajtaját.
 • Húzza meg saját maga felé a zöldfüleket a bal és jobb oldalon és távolítsa el a beégetőegység fedelét.
 • Két kézzel óvatosan húzza ki a beégetőegységben megakadt papírt. Gyengéden és egyenletesen szükséges húzni.
 • Csukja vissza a beégetőegység fedelét és a bal és jobb oldali zöld füleket állítsa olyan helyzetbe, ahogy voltak a fedél kinyitása előtt.
 • Csukja vissza a nyomtató hátsó fedelét.
 • Csatlakoztassa a nyomtatót az elektromos hálózathoz és kapcsolja be.

Papírelakadás a nyomtató belsejében (lézernyomtató)

A nyomtató belsejében elakadt papírnál tegye a következőket:

 • Kapcsolja ki a nyomtatót és húzza ki a nyomtató tápkábelét.
 • Meghúzva nyissa fel a nyomtató felső fedelét.
 • Óvatosan távolítsa el az optikai hengert és tonerkazettát. Helyezze egy sík tiszta felületre egy papírdarabra vagy törlőkendőre. Vigyázzon, hogy közben ne érintse meg az elektródákat a nyomtató statikus elektromossággal való esetleges károsodásának elkerülése érdekében.
 • Lassan húzza ki az elakadt papírt.
 • A hengert és a tonerkazettát helyezze vissza a nyomtatóba. Több optikai henger egységgel és tonerkazettával ellátott lézernyomtatónál ismételje meg ezt az eljárást. Mindig győződjön meg arról, hogy a tonerkazetta színe megegyezik a nyomtatón lévő színjelzéssel.
 • Zárja le a nyomtató felső fedelét.
 • Csatlakoztassa a nyomtatót az elektromos hálózathoz és kapcsolja be.

Ne feledje, hogy a nyomtatóról való gondoskodás nem ér véget tonercserével, irodai papír újratöltésével az adagolótálcába vagy az elakadt papír eltávolításával. Ahhoz, hogy a nyomtató megbízhatóan működjön, időről időre meg kell tisztítani. Ha nem tudja, hogyan kell ezt csinálni, olvassa el cikkünket, hogy tisztítsuk ki a lézer és tintanyomtatót.

TIPP: Tudja, hogy jött létre a papír? Olvasson olyan érdekességeket a papírról, melyekről ez idáig nem is volt tudomása.