(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Névjegykártyák készítése Word-ben (útmutató)

Bár úgy tűnik, hogy ma, a modern technikai vívmányok világában a névjegykártyák jelentősége már letűnőben van, az ellenkezője igaz. Az elektronikus kommunikáció számos formája ellenére a névjegykártyák továbbra is képesek ellátni funkciójukat, és semmi nem utal arra, hogy ezen a közeljövőben valami változna.

 

Névjegykártyák a múltban és ma

Mielőtt megnéznénk az útmutatót, szeretnénk megemlíteni néhány alapvető tudnivalót a névjegykártyákról. Történelmük Kínában a 15. századba, Európában pedig a 17. századba nyúlik vissza. A névjegykártyák természetesen az évek teltével nemcsak megjelenésüket változtatták meg, hanem változott funkciójuk valamint jelentőségük is. Míg a közelmúltban névjegykártyákkal menedzsereknél, bankároknál, ingatlanügynököknél vagy más hasonló hivatásoknál találkozhattunk, ma már mindennapos a használata egyéb szakmákban is, és ez így van rendjén. Tehát a kölcsönös kommunikáció és társadalmi kapcsolattartás terén a névjegykártyák még a 21. században is stabil helyet foglalnak el.

Ma a névjegykártyákhoz etikett is kötődik, amely meghatározza, hogyan kell a névjegykártyákat elfogadni vagy átadni, illetve hogy milyen legyen a megjelenésük. A névjegykártyáknál az a jó, hogy ha van stílusérzéke és ha ismeri a grafikai dizájn alapjait, akkor egyedül is tud névjegykártyát készíteni. Viszont ne csüggedjen akkor sem, ha a grafikai dizájn nagyon távol áll Öntől. Ugyanis számos online eszköz áll rendelkezésre az interneten, melyek egy csomó előkészített sablont kínálnak.

Ha a névjegykártyával szembeni elvárásai nem túl magasak, akkor szerkeszthet névjegykártyákat Word-ben. Ehhez nem kell más, mint az említett Word (2007 és újabb), internetes hozzáférés a sablonok letöltéséhez, speciális papír a névjegykártyák nyomtatásához és megfelelő nyomtató. És hogy ne feledjük el, jó tudni mi tartozik egy minőségi névjegykártyára.

Mit kínál egy jó névjegykártya

Névjegykártya szerkesztésekor szabadjára engedheti fantáziáját, mert ezeknek a kis kártyáknak nem kell unalmasaknak lenni, azonban ne feledje, a kevesebb néha több, így ne essen túlzásokba a dizájnnal. Megjelenéséhez hasonlóan a névjegykártyák is sokkal többet elárulnak Önről, mint azt szeretné.

Ugyanez érvényes a névjegykártyán található információkról. Csak fontos kapcsolattartási adatokat kéne tartalmaznia, ezért ne próbálkozzon odaerőltetni a cég székhelyét, telephelyek címét, jó pár telefonszámot, saját lakcímét, cégazonosítóját és egyéb a cégjegyzékben megtalálható adatokat. Ilyen névjegykártyával harakirit követ el, mint a japán szamurájok, vagy legalábbis üzleti partnereit bizonytalan érzések fogják elönteni.

A jó névkártyának ezért csak a lényeget kell kínálnia. Járjon el célszerűen és a névjegykártyán tüntessen fel csak egy e-mail címet és egy telefonszámot akkor is, ha több kapcsolattartó adattal rendelkezik. Inkább legyen ott egy mobiltelefonszám, amit rendszeresen használ és felvesz, mint sok felesleges kapcsolat, ahol általában nem elérhető. Ne feledje, a céges névjegykártyán nincs helye a privát címnek. Ha például vállalkozói tevékenységet folytat, és van egy internetes áruháza, akkor inkább tüntessen fel egy hivatkozást a webáruházra, mert az Ön lakhelye senkit sem érdekel.

Manapság nagyon közkedveltek a névjegykártyákon a QR kódok, melyekben rejtőzhetnek kapcsolattartó információk, de weboldalakra, szociális hálózatokra vagy fotókra utaló linkek is. A QR kód egyszerűen egy okostelefon alkalmazással a névkártyáról beolvasható és a kijelzőn megjelenik az Ön profilja.

Névjegykártya készítési útmutató Word-ben

A következő sorokban egy könnyű útmutatót hozunk névjegykártya készítéséhez Word-ben, amely alkalmas mindenkinek, aki egyedül szeretne egyszerű névjegykártyákat készíteni.

Válasszunk sablont

A Word-ben ugyanúgy, mint más online eszközöknél, a névjegykártya szerkesztése előkészített grafikai sablonok segítségével történik. Sablonokkal könnyebben meg tudja választani a névjegykártya méreteit, a betűtípust, a kapcsolatteremtő adatok elrendezését és a névjegykártya dizájnját.

A sablon kiválasztása egyszerű. A Word megnyitását követően csak kattintson a Fájl és Új elemekre, majd itt válassza ki a Névjegykártya sablonok csoportot. Hogy melyik sablont részesíti előnyben, ez már az Ön ízlésétől függ. A kiválasztott sablont kattintással jelölje meg és töltse le. A letöltést követően rendelkezésére áll egy dokumentum az előkészített névjegykártyákkal, melyekkel tovább dolgozhat.

A szöveg és a névjegykártya szerkesztése

Nagyobb mennyiségű előkészített sablon szerkesztése esetében bizonyára örülni fog annak, hogy egy névjegykártya sablon szerkesztése tükröződik az összes másolaton. Egyszerűbben megfogalmazva, egy tíz névjegykártyával rendelkező sablonon csak egy névjegykártyát kell módosítania és ugyanaz a módosítás automatikusan megjelenik a névjegykártya fennmaradó kilenc példányán is. Elvileg azonban nem probléma csak egy névjegykártyát létrehozni és majd ezt másolni.

A névjegykártya sablonokban természetesen törölheti a felesleges szöveget, vagy változtathatja a fontot (betűtípust), annak színét vagy méretét. Ezeket a módosításokat megteheti egyenként, vagy egyszerre is megválaszthatja a menüszalagon a Kezdőlap vagy a Tervezés fülek alatt. Itt megtalálhatók a Témák, Színek, Betűtípusok és Effektusok. Lehetőségekből sok van és színkombinációival a Word biztosan nem okoz csalódást.

Néha előfordulhat, hogy a névjegykártyák nem rendelkeznek a kívánt mérettel és ezért a méretet módosítani kell. Ezzel könnyen elbánik a Nézet fül alatt. Csak jelenítse meg a Vonalzót valamint a Rácsvonalakat és a névjegykártya méreteit állítsa be a rácsvonalak szerint a szélek húzásával.  

A névjegykártyák nyomtatása

Ha minden módosítás elkészült, akkor sorra kerülhet a névjegykártyák nyomtatása. Mielőtt azonban ezt elindítaná, a Nézet fül alatt kattintson a Nyomtatási elrendezés ikonra. Így meggyőződhet a névjegykártyák kinézetéről. Nyomtathat egy próbalapot is a névjegykártyákkal közönséges irodai papírra, és ha mindent rendben talál, akkor jöhet a névjegykártyák nyomtatása speciális papírra. Viszonylag jó minőségű névjegykártyákat kaphat minőségi fotópapírra való nyomtatással is.

TIPP: Fotópapírt választani nyomtatójához segít útmutatónk