(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Hogyan válasszunk irodai papírt?

Odafigyel a nyomtatópapír megválasztására, vagy a véletlen dolga és olyan papírra nyomtat, ami elsőként kerül keze ügyébe a bevásárlóközpontban? Lehet, hogy ezen változtatni kéne. A megfelelő papír kiválasztása nemcsak a nyomtatás minőségét, de a nyomtatási költségeket és a nyomtató teljes élettartamát is befolyásolja. Vessünk tehát közösen egy pillantást arra, hogy is válasszunk irodai papírt.

Általánosságban a papír kiválasztását az Ön nyomtatója által alkalmazott nyomtatási technológiának kéne alávetni. Más paraméterekkel kell rendelkeznie a papírnak tintasugaras nyomtatás és mással lézernyomtatás esetében. Grammsúly, fényerő, átlátszatlanság (opacitás), de a papír textúrája is fog végeredményben határozni például arról, hogy megfelelő-e a papír színes, illetve fekete-fehér nyomtatáshoz, vagy alkalmas-e nagykapacitású, egyenkénti, egyoldalas vagy kétoldalas nyomtatás esetében.

A papír grammsúlya

A grammsúly (a papír négyzetmétertömege g/m2) 1 mfelületű papír súlyát fejezi ki. Jelölése rövidítve gsm.

Papír 70 - 80 g/mgrammsúllyal – a leggyakrabban használt irodai papír. Alkalmas klasszikus, egyoldalas fekete-fehér nyomtatáshoz. Színes nyomtatás esetében a minőség kissé alacsonyabb lesz.

Papír 90 g/mgrammsúllyal – lehetővé teszi a kétoldalas nyomtatást, ugyancsak alkalmas színes prezentációk, grafikonok, táblázatok vagy kézikönyvek nyomtatására.

Papír 90 - 120 g/mgrammsúllyal – a magasabb grammsúlynak köszönhetően ez a papír színes nyomtatáshoz hivatott. A papírra nyomtatott adatok átlátszatlansága a másik oldalon magas.

Papír 120 -220 g/mgrammsúllyal – inkább szórólapok és poszterek nyomtatására alkalmas.

A papír fényereje

A papírnak különböző fehér árnyalatai lehetnek, melyek a gyártás során alkalmazott optikai fehérítő mennyiségétől és típusától függnek. Különböző fehérségű papír használatával teljesen eltérő vizuális nyomtatási hatások érhetők el. Nyomtatás nagy fehérségű papírra kiemelheti a színességet, de ilyen papírra nyomtatott hosszú fekete-fehér szöveges dokumentumok olvasása túl fárasztó lenne a szem számára. Hogy válasszunk nyomtatópapírt ennek a paraméternek megfelelően? Általánosságban a 113-as érték (az ISO szabványok szerint mért fehérség, magasabb UV sugárzás tartalommal) számít optimális papírfehérségnek.

Átlátszatlanság (opacitás)

A papír átlátszatlansága azt jelzi, hogy alkalmas-e kétoldalas nyomtatásra. Minél nagyobb a papír átlátszatlansága, annál kevésbé látszik át a kinyomtatott szöveg vagy kép a másik oldalra.

Hogyan válasszunk irodai papírt a papír minősége szerint?

Az irodai papírok minőségével kapcsolatban találkozhat konkrét papírtípusokkal, melyek betűkkel megjelöltek.

Papír A jelöléssel – a legmagasabb minőséggel rendelkezik

A papír, amint azt a jelölése sugallja, megfelel a legigényesebb kritériumoknak. Megfelelő a grammsúlya, egyenletesen simított a lap mindkét oldalának felülete és ezért ilyen típusú papírok használatakor nem találkozik azzal, hogy a tinta szétfolyik, vagy a papír beakad a nyomtatóba. Alkalmas bármilyen minőségi nyomtatásra, és különösen ajánlott tintasugaras nyomtatókhoz. Ellenére csak a magasabb vételár szól.

Papír B jelöléssel – többet kínál a hagyományostól

Az ilyen jelöléssel ellátott irodai papír paraméterei ideálisak színes és fekete-fehér adatok kétoldalas nyomtatásához és nagykapacitású nyomtatásnál is érvényesülnek. Ilyen papírt kétségek nélkül használhat nemcsak lézernyomtatókhoz, de minőségi tintasugaras nyomtatókhoz is. Ezzel a papírtípussal megelőzheti nyomtatója időelőtti kopását. Az ár ebben az esetben megfelel a papír minőségének. Hátrányaként említhetjük, hogy ez a papír nem megfelelő gyors nyomtatáshoz.

Papír C jelöléssel – normál minőséget képvisel  

Ez a papír az egyik legolcsóbb és leggyakrabban használt alternatívája az irodai papírnak. Az ilyen paraméterekkel rendelkező papír kis kapacitású egyoldalas nyomtatásra alkalmas. Érvényesül inkább a lézernyomtatóknál, ugyanis a tintasugaras nyomtatási technológiánál szétfolyhat a tinta a papíron.

Az irodai papírt válassza meg, ne nyomtasson bármire

Feltételezve, hogy a papírválasztásnál a nyomtatási technológia és a papír minősége vezérli, a válasz arra a kérdésre hogy válasszon irodai papírt, nem is lesz olyan bonyolult. Vegye tehát figyelembe az alapvető papírparamétereket, esetleg nézze meg az információkat a csomagoláson, melyek jelzik, hogy milyen típusú nyomtatóhoz megfelelő az adott irodai papír. Ne feledje, hogy megfelelő papír kiválasztásával nagyobb nyomtatási minőséget érhet el és csökkentheti a nyomtató kopását.