(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

10 tipp a nyomtatási költségek és a papírfogyasztás csökkentésére az iskolákban

A mai gazdasági időkben minden iskola igyekszik megtalálni a módját, hogy megtakarításokat érjen el az oktatási színvonal veszélyeztetése nélkül. Az anyagi erőforrások természetesen az első helyen keresik a pénzmegtakarítási lehetőségeket. Iskolánként évente legfeljebb 1 millió papírlapot használnak fel (a másolást nem tartalmazza). Hogyan lehet megelőzni? Mutatunk 10 módszert a probléma megoldására!
1) Válasszon gazdaságos nyomtatót

Könnyű nyomtatót választani a gyártók sebességre és minőségre vonatkozó állításai alapján, de ha csökkenteni szeretné a költségeket, más funkciókat is figyelembe kell vennie. Először is meg kell vizsgálnia, hogy mennyibe kerül a tintapatronok cseréje, és hogy rendelkezésre állnak-e nagy kapacitású változatok. A normál kazetták a kezdeti költségeket tekintve alacsonyabbak lehetnek. De a nagy kapacitású patronok több oldal nyomtatását teszik lehetővé, és az iskolákban, ahol napi szinten nagy mennyiségű nyomtatásra lesz szükség, a nagy kapacitású patronok körülbelül 30%-kal olcsóbbak lehetnek. Színesnek kell lennie, vagy egy fekete-fehér nyomtató is elegendő? Ezek nem csak olcsóbbak, de pénzt is megtakarítanak a tintapatronok cseréjénél. Illetve mennyire energiatakarékos a nyomtató? Az alacsonyabb energiafogyasztású nyomtatóval pénzt takaríthat meg az iskola villanyszámláján.


További tanácsokért a nyomtatási igényeinek megfelelő nyomtató kiválasztásához olvassa el cikkünket - Hogyan válasszuk ki a legjobb nyomtatót otthoni és irodai használatra

2) Hasonlítsa össze a papír minőségét a dokumentum minőségével

A vastag, kiváló minőségű tintasugaras és lézernyomtató papírok nagyszerűek, ha benyomást kell kelteniük, de nem költséghatékonyak a mindennapi használat során. A papír többféle minőségben kapható, jellemzően 60 g/m2-től 160 g/m2-ig. Bár a 60 g/m2-es papír nem hoz ugyanolyan tiszta eredményt, mint a magasabb minőségű papírok, tökéletesen megfelel a legtöbb mindennapi iskolai nyomtatáshoz, és sokkal olcsóbb a beszerzése. Kutatási szempontból mindennapi használatra érdemesebb 100 gsm helyett 60 gsm-re váltani, amivel a papírköltség 47%-át spórolhatjuk meg.

3) Nyomtatási hozzáférési beállítások

Az egyéni felhasználói profilok iskolai számítógépen történő beállítása nagyszerű ötlet, ha pénzt szeretne megtakarítani. Mivel minden tanárnak és diáknak külön-külön kell bejelentkeznie, az adminisztrátorok azonosíthatják a túl gyorsan nyomtató főbűnösöket! Manapság az iskolák által használt sok felügyeleti szoftver lehetővé teszi az egyének vagy csoportok által nyomtatható mennyiség korlátozását is. Ha felhívjuk a figyelmet arra, hogy nem állnak rendelkezésre korlátlan nyomtatási erőforrások, az csökkenti a pazarlást, mivel minden felhasználó gondosan ellenőrzi a dokumentumokat, hogy nincs-e benne hiba a nyomtatás előtt. A tanárok nyomon követhetik a tanulók nyomtatási tevékenységét azáltal, hogy engedélyezik vagy megtagadják a nyomtatóhoz való hozzáférést bizonyos osztályok vagy személyek számára.

4) Először mindig ellenőrizze a nyomtatási előnézetet

A nyomtatási előnézet hatékony és gyakran nem használt eszköz a pénzmegtakarításhoz. Pontosan megmutatja, hogyan fog kinézni a dokumentum nyomtatáskor, így egyszerűen csak a nyomtatandó részeket választhatja ki, nem pedig a teljes dokumentumot, hacsak nincs rá igazán szüksége. Például, ha közvetlenül egy weboldalról nyomtat forrásanyagot, ez lehetővé teszi annak ellenőrzését, hogy üres oldalakat fog-e nyomtatni, csak a webcímmel a végén! Azt is lehetővé teszi, hogy meghatározza, hogy valóban színre van-e szüksége a nyomtatott változatban, vagy a fekete-fehér megteszi.

5) Digitális előnyomat figyelembevétele

A digitális technológia mai fejlődésével a papírfelhasználás nem olyan, mint a múltban. Ha a tanulókat a digitális médiára való átállásra irányítjuk, jelentősen csökkenthető a papírfogyasztás és a nyomtatási költségek. Ennek módjai a következők:

Lehetővé teszi a diákok számára, hogy a papíralapú benyújtás helyett e-mailben küldjék el jelentéseiket és feladataikat. A tanárok ezután online megjelölhetik és visszaküldhetik e-mailben, így nincs szükség nyomtatásra
Az új technológiák, például a felhőalapú tárolás nagyszerű megoldást jelenthetnek, különösen csoportos projekteknél, mivel lehetővé teszik a dokumentumok tárolását és online megosztását több felhasználó között. Ezután minden jogosult felhasználó papír nélkül szerkesztheti a dokumentumokat a számítógépén

6) Nyomtasson mindkét oldalra

Manapság szinte minden nyomtató rendelkezik Duplex beállítással, amely lehetővé teszi a papír mindkét oldalára történő nyomtatást. Bár nem alkalmas minden dokumentumhoz, például levelekhez, a mindennapi tantermi nyomtatáshoz egyszerű és hatékony módja a megtakarításnak, mert ha a legtöbb dokumentumhoz használja, közel 50%-kal csökkentheti a papírköltséget. Az összes nyomtató beállítása Duplexre alapértelmezettként egyszerű, nem tart sokáig, és sok pénzt takaríthat meg az iskolában. Érdemes megspórolni a korábban az egyik oldalra nyomtatott papírt is, amelyre már nincs szükség, mivel a hátoldal levélpapírként használható.

7) Nyomtasson több oldalt laponként

A legtöbb szoftvercsomag, köztük a Microsoft Word és az Adobe Acrobat rendelkezik olyan beállításokkal, amelyek lehetővé teszik, hogy két vagy akár négy oldalnyi szöveg is elférjen egy papírlapon. Ennek a beállításnak a bekapcsolásával megduplázódhat a nyomtatási megtakarítás, miközben a szöveg továbbra is olvasható marad. Ha sok PowerPoint-diát használ az órán, és kinyomtatja azokat szóróanyagként a tanulók számára, válassza a – Diák helyett szóróanyagként szeretnék nyomtatni lehetőséget. Ez automatikusan hat képet nyomtat oldalanként egy helyett. Ez az egyszerű változtatás a kétoldalas nyomtatással kombinálva akár 92%-os papírfogyasztást is megtakaríthat.

8) Csökkentse a betűméretet

A dokumentumokhoz használt betűméret csökkentése nagyon egyszerű módja annak, hogy pénzt takarítson meg az iskola számára, mivel természetesen minél kisebb a betűtípus, annál kevesebb papírt és tintát használ. Tizenkét pontról tízre haladva meglepő különbség van, miközben továbbra is tökéletesen olvasható. Azt is érdemes megfontolni, hogy milyen betűtípust használsz alapértelmezettként. Egyes betűtípusok vastagságuk miatt több tintát és papírt használnak, mint mások. A leggazdaságosabb betűtípus a Times New Roman, amely tintapatrononként átlagosan 44%-kal több nyomatot ad, mint a Verdana. A Century Gothic is jól jött, kevesebb tintát használ, mint a Times New Roman, de széles betűi miatt több papírt használ, így összességében a Times New Roman volt a legjobb választás.

9) Nyomtatás vázlat módban

Az alapértelmezett beállításként Vázlatra beállított nyomtatók jelentősen csökkentik a tintafogyasztást anélkül, hogy jelentősen csökkentenék az alapvető dokumentumok megjelenését. Automatikusan 300 dpi-re csökkenti a dokumentumok nyomtatásának felbontását, ami tökéletesen megfelelő a mindennapi tantermi nyomtatáshoz. A név gyártónként eltérő – lehet, hogy „Festéktakarékos” vagy „Mentés” néven szerepel, de általában a „Papír/Minőség” lapon található a nyomtatóbeállítások „Tulajdonságok” részében. A vázlatnyomtatás másik bónusza, hogy a nyomtatási sebességet is növelheti!

10) Fekete-fehér nyomtatás

Valóban színesben kell nyomtatnia a dokumentumot, vagy elegendő a fekete-fehér? A színes nyomtatás akár 10-szer többe kerülhet, mint a fekete-fehér, mert a színes patronok drágábbak, mint a fekete. Ha a lehető legtöbb pénzt szeretné megtakarítani, érdemes úgy beállítani a nyomtatót, hogy mindent fekete-fehérben nyomtasson.