(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Hogyan válasszunk nyomtatót otthoni és irodai célokra?

Hasonlóan a számítógépekhez a nyomtatók is egyre inkább a háztartás technikai felszerelésének szerves részévé válnak. Arra való tekintet nélkül, hogy fényképek, kedvenc receptek, munkadokumentumok vagy a gyerekek házi feladatának nyomtatásáról van-e szó, fontosságuk napról napra nő. Ha Ön is fontolgatja a nyomtató vásárlást otthonra vagy irodájába, akkor tanácsot adunk a megfelelő berendezés kiválasztásához.

Tudni kell, hogy mire használja a nyomtatót leggyakrabban

Noha a nyomtatók alaptechnológiája az utóbbi években nem változott jelentősen, a gyártók folyamatosan dobnak piacra innovált berendezéseket új funkciók hozzáadásával. Miközben valójában továbbra is csak kétféle nyomtató létezik – lézer- és tintasugaras nyomtató. Azonban a lehetőségek széles skáláját tekintve nehéz lehet kiválasztani azt a nyomtatót, amely teljes mértékben megfelel az Ön igényeinek és költségvetésének. Hogy később ne bánja meg választását, jó lesz a vásárlás előtt megfontolni a következő tényeket.

A nyomtatók kategorizáltak, ár szerint besoroltak és funkcionálisan optimalizáltak különböző célokra. Míg egyesek kiváló minőségű fényképeket nyomtatnak, mások inkább dokumentumok nyomtatására alkalmasak vagy több, különféle funkciót kínálnak. Az otthoni nyomtatók ugyancsak másképp vannak megtervezve, mint az irodai berendezések, amelyeknél a nyomtatás mennyisége sokkal nagyobb. Tehát, hogy döntését megkönnyítse, tisztában kell lennie azzal, hogy milyen célból van szüksége nyomtatóra.

Figyeljen oda a nyomtatók által kínált előnyökre

A nyomtatási adatok többféleképpen is elküldhetők a nyomtatóra, miközben ezek többsége standard csatlakozást alkalmaz a számítógép USB kábele segítségével. Ha viszont nagyobb mennyiségeket nyomtat, például sok fényképet, akkor érdemes fontolóra venni azokat a nyomtatókat, amelyekbe közvetlenül behelyezheti a fényképezőgép vagy okostelefon memóriakártyáját.

Némely nyomtatók pedig egy kicsi kijelzővel vannak felszerelve, amely lehetővé teszi a fénykép megtekintését vagy szerkesztését a nyomtatás előtt. Más nyomtatók csatlakoztathatók a Wi-Fi-hez. Ami azt jelenti, hogy ha a nyomtatót csatlakoztatja az otthoni Wi-Fi hálózathoz, akkor nyomtathat az internethez kapcsolódó bármely számítógépről.

Fontolja meg a toner vagy tintapatron cserét is

A kis mennyiségű nyomtatáshoz használt otthoni nyomtatók általában nem túl drágák, mivel egy alkalommal vásároljuk meg. További költségeket jelentenek azonban az eredeti vagy utángyártott tintapatronok illetve tonerek a tintasugaras vagy lézernyomtatók számára. Ezért vásárlás előtt ne feledje ellenőrizni a tintapatron és toner árát és oldalkapacitását (a patronról nyomtatható oldalszám), mivel ezek a kiadások ismétlődni fognak. A drága tintapatronok végeredményben sokkal többe kerülhetnek, mint egy új nyomtató.

Tintasugaras vagy lézernyomtató

Noha mindkét nyomtató típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai is, minden az Ön igényeitől és költségvetésétől függ.

Tintasugaras nyomtató

  • Telítettebb színeket kínál, és olcsóbb is. Ha tehát főleg fotókat szeretne nyomtatni, akkor a tintasugaras nyomtató lesz a legjobb választás.
  • Számolni kell viszont azzal, hogy a tintasugaras nyomtató általában lassabb, mint a lézernyomtató.
  • Ezenkívül felléphetnek problémák a kalibrálással, fúvókaelakadással vagy tintaszivárgással apatronokból.
  • További hátrány az a tény, hogy a patronok élettartama korlátozott, ugyanis a tinta szárad akkor is, ha nem nincsenek használva.

Lézernyomtató

  • Kitűnik gyorsasággal és alacsony oldalköltséggel.
  • Ha nyomtatót keres dokumentumok nagy mennyiségű nyomtatásához, nagyszerű választás lesz a fekete-fehér lézernyomtató.
  • Ezenkívül a lézernyomtatók általában nem reprodukálnak olyan jól, mint a tintasugaras nyomtatók, nagyobbak, nehezebbek, több energiát fogyasztanak és drágábbak.
  • Képesek nagyszámú dokumentumot nyomtatni rövid idő alatt anélkül, hogy gyakran cserélni kellene a kazettát.
  • A toner a lézernyomtatóba, de maga nyomtató is ugyan drágább, mint a tintasugaras nyomtató, de ha az irodában sok dokumentumot nyomtat, akkor hosszútávon kifizetődőbb és hatékonyabb választás. Ezenkívül ezeket a kiadásokat még csökkentheti, ha az utángyártott toner mellett dönt.

A többfunkciós berendezések növelik a nyomtatók használatát

Otthoni használatra javasoljuk ugyancsak a tintasugaras többfunkciós nyomtatót, mivel szkenneléshez vagy másoláshoz is használhatja, ami nagyon kényelmes. Ha egy kis irodában van szüksége nyomtatóra, akkor biztosan értékelni fogja a több funkciót kínáló lézerberendezést, amely alacsony üzemelési költséggel tűnik ki és ugyanakkor maximális alkalmazást kínál.