(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Van értelme a dokumentumok laminálásának?

Első találkozáskor egy ismeretlen személlyel, vagy akár ha új webhelyre látogatunk, akkor az általános megjelenést figyeljük, és ennek alapján az adott személyről vagy dologról kialakítunk egy teljes képet. Így az első benyomást nem érdemes alábecsülni. Nos, ez ugyanígy működik a dokumentumoknál is. Különbség van abban, ha professzionális megjelenésű dokumentumokkal mutatkozik be, vagy olyanokkal, melyek kinézetükről ítélve már több tucatnyi kézen mentek keresztül.

Természetesen a dokumentumok laminálása gondoskodik arról, hogy a nyomatok minden körülmények között tökéletesen nézzenek ki. A laminálás azonban indokolt a nélkül is, hogy a szöveges vagy grafikai dokumentumokat cége bemutatására használná fontos üzleti partnerekkel való tárgyaláson. A laminált dokumentumok alkalmazása nagyon széleskörű, és amíg konkrét példákhoz jutunk, előbb elmondjuk mi is valójában a laminálás és miért is kéne elgondolkodnia a dokumentumok laminálásának lehetőségén.

Mit is jelent a dokumentumok laminálása

Ne aggódjon, nincs szó bonyolult dologról. A laminálás során tulajdonképpen a dokumentumot vagy fényképet egyszerűen hőhatás segítségével vékony átlátszó fólialapok közé ragasztjuk. Mindezt megteszi helyettünk a laminálógép, amely hengerek és fólia segítségével tökéletes dokumentumot alkot. A dokumentumok laminálása mindig kétoldalas, így ebben a folyamatban fólia kerül a dokumentum alá és fölé is.

Általánosságban az iratok laminálhatók hidegen vagy melegen. Az első esetben a laminálás hőmérséklete valahol 110° C hőmérséklet körül mozog, ekkor a hengereken áthaladva néhány tonnás erő nyomja össze a fóliát. Lamináláshoz különböző vastagságú speciális fólia szükséges. Így a laminált dokumentumok „megerőltetésének“ intenzitásától függően választhat fóliát 80-tól 250 mikron vastagságig, amikor is érvényes az az alapszabály, hogy a vastagabb fólia ellenállóbb.

Meleg laminálás esetén tanácsos minőségi tintapatronokat vagy tonereket használni, melyek garantálják, hogy a hőkezelés során nem változnak meg a színárnyalatok. Melegen laminálható az irodai papír már 90g/mgrammsúlytól, és ugyanúgy a hagyományos fotópapír, de vigyázni kell a különleges textúrájú papírokkal, melyek laminálásra nem alkalmasak. Hideg lamináláshoz általában a fóliák felülete ragasztóanyaggal van ellátva, ami a laminálógépen való áthaladáskor biztosítja a dokumentumok tökéletes lezárását.

Miért döntsünk a laminálás mellett

A dokumentumok laminálásának okai egyszerűek. A laminálás jelentős mértékben növeli az iratok kopásállóságát, így a laminált dokumentumok ellenállnak nemcsak kopásnak pornak vagy folyadékoknak, de ellenállók lesznek karcolással vagy összefirkálással szemben is, és összehasonlíthatatlanul nagyobb szilárdságra és mechanikai ellenállóságra tesznek szert.

A laminált dokumentumok nem tépődnek szét és nem károsodnak még durvább bánásmód esetén sem. De ez még nem minden. Mint már említettük, a laminálás minőséget és professzionális kinézetet eredményez. A laminálás kiemeli a színeket, fokozza a kontrasztot és stílusossá teszi a dokumentumokat. Viszont a laminálás másik fontos szempontja is figyelmet érdemel, ez pedig a fényképeket érinti. Napsugárzásnak kitett fotók gyakori problémája a szín elvesztése. Laminált fényképeknél ilyesmi nem fenyeget, és még hosszantartó közvetlen napsugárzás esetén sem veszítik el színhűségüket.

Tipp: Tudja, hogyan kell fotópapírt választani a nyomtatóba?

Konkrét példák laminálásra

A dokumentumok laminálása szinte korlátlan lehetőségeket kínál az élet minden területén. Felhasználhatja tehát irodában, odahaza, iskolában és hivatalokban is. A fantáziának nincsenek korlátai, de ihletés képen befejezésül mégiscsak van néhány tippünk a laminálás alkalmazására. Védelem és kinézet szempontjából a laminálás sikeresnek bizonyult a következő esetekben:

  • fényképek, iskolai projektek, gyermek rajzok,
  • hivatalos iratok, diplomák, tanúsítványok,
  • prezentációk és előadások,
  • grafikonok, táblázatok, műszaki leírások,
  • ülésrendek, névkártyák, prospektusok, biztonsági irányelvek,
  • étlapok, feliratok és plakátok.

Természetesen a kreativitás ezzel nem ér véget. Ha esetleg a laminálással kapcsolatosan ismer valamilyen „érdekességeket“, örülni fogunk, ha megosztja velünk.