(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Tudja, hogy milyen felbontást válasszon a nyomtatón?

Felbontással találkozhat különböző típusú berendezéseknél – képernyők, szkennerek, digitális fényképezőgépek és természetesen a nyomtatók is. A felbontás pixelekben vagy a nyomtatók esetében DPI egységekben lehet megadva. Milyen különbségek vannak az egyes felbontásokban és milyen érték elegendő a minőségi nyomtatáshoz, erről szólunk a következő sorokban.

A nyomtató felbontása az egyik legfontosabb paramétere, mivel fontos szerepet játszik a nyomtatás minőségének és sebességének, vagy ezt követően ökonómiai hatékonyságának értékelésében. A mai nyomtatók különböző felbontásokkal rendelkeznek, ezért nem lesz szokatlan, ha az egyes nyomtatók paramétereit nézegetve különböző DPI értékekre talál. Míg némely nyomtatók 1200 vagy egészen 1440 DPI-t kínálnak, mások megmaradnak a standard 600 vagy 300 DPI felbontásnál. Nézzük meg tehát, hogy miről is árulkodik ez az adat.

Dots Per Inch, vagyis az egy hüvelykre eső pontok száma

A rövidítés az angol elnevezéstől származik és lényegében ez az adat fejezi ki, hogy hány pontot tud nyomtatni a nyomtató egy sorba egy hüvelyk (inch =2,54 cm) hosszmértéken. Ez a felbontás leggyakrabban kétdimenziós adattal van megadva, azaz vízszintes és függőleges.

Példa: Például ha a nyomtatónál 600x1200 DPI van feltüntetve, ez azt jelenti, hogy a nyomtató 600 pontot hoz létre egy sorban hüvelykenként és 1200 pontot egy oszlopban ugyanilyen egységhosszal. Ha csak egy adat van feltüntetve, például 300 DPI, abban az esetben függőlegesen és vízszintesen is egyforma felbontásnak kellene lennie.

Természetesen érvényes az a szabály, hogy minél nagyobb felbontás, annál kontrasztosabb a kapott kép. Ugyanakkor az is érvényes, hogy a növekvő felbontással növekszik a dokumentum feldolgozására szükséges idő. A felbontás csökkentésével ellenkezőleg, a nyomtatási folyamat arányosan rövidül. Ezért a szöveges vagy képdokumentum minőségi és legpontosabb nyomtatásához elegendő lesz beállítani a nyomtatót 300 DPI felbontásra. 

Pixel felbontás és DPI felbontás  

Annak ellenére, hogy általánosságban mindkét esetben felbontásról van szó, semmi esetre sem azonosíthatók. Míg a pixelek esetében képpontok (PPI) számáról van szó, melyet képes feldolgozni a fényképezőgép, a DPI esetében a már említett nyomtató által létrehozott pontsűrűségéről. Tehát ha készít egy fényképet például 8 Mpx fényképezőgéppel, ez a fénykép 8 millió képpontból fog állni. A kép nagyításával a felbontás csökken (kevesebb PPI) és fordítva, kicsinyítésnél a felbontás növekszik. Képszerkesztést követően a kép oldalainak szorzatával pixelekben megkapja azt a pontszámot, amely a képet alkotja (Mpx).

Fényképformátum  

Ha ismeri a fénykép felbontásának adatait pixelekben és a nyomtató felbontását DPI egységekben, akkor egy egyszerű egyenlet alapján:

2,54 (inch) x pontszám (a kép felbontása pixelekben) ÷ felbontás DPI = méret (cm-ben),

könnyen kiszámolhatja azt a formátumot, melyet ki tud nyomtatni.

Szemléltethetjük ezt egy 3464 x 2309 oldalfelbontású 8 Mpx-es fényképezőgéppel készült képen. Ezen a helyen még egyszer megemlítjük, hogy a fotónyomtatáshoz is a legmegfelelőbb a 300 DPI felbontás. Ha a paramétereket behelyettesítjük az egyenletbe: 2,54 x 3464 ÷ 300 és 2,54 x 2309 ÷ 300, akkor megállapíthatjuk, hogy a fénykép 29,3 x 19,6 centiméter méretű lesz. Azonban ha egy kicsit eljátszik a felbontással és mondjuk, lecsökkenti a felére, vagyis 150 DPI értékre, akkor a fénykép méretei megkétszereződhetnek. Még erőteljesebb DPI csökkentés a kontúr élességének elvesztését eredményezi, ezért ezek a fényképek inkább nagyobb távolságból való megfigyeléshez felelnek meg.

Minőségi nyomtatáshoz többre nincs szüksége

Elegendő mennyiségű pixel széles teret nyújt Önnek a minőségi nyomtatáshoz szükséges fényképszerkesztéshez. Így fényképek, de szövegek nyomtatásakor sem szükséges, hogy nagy felbontású nyomtatók után szaladgáljon, mivel alacsonyabb DPI is garantálja a minőségi eredményeket.