(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Mivel nyomtassunk vonalkódot

Már 45 év telt el az első vonalkóddal ellátott termék eladása óta. Míg a kezdetekben a vonalkód használata inkább óvatos volt, manapság egyetlen gyártással, forgalmazással vagy eladással foglalkozó cég sem tud meglenni ezen különböző hézagtávolságú vastag és vékony vonalak rendszere nélkül

Vonalkódok nélkül manapság már nem megy meg

A vonalkódok automatizálták az adatgyűjtést, ezért nem csoda, hogy manapság szinte minden lépésnél vagy pontosabban mondva minden terméknél megtaláljuk őket. Egyes források szerint a globális mértékű áruforgalomban naponta több mint 5 millió vonalkódot szkennelnek be a világon. Természetesen csak becslésekről van szó és a végső szám még magasabb is lehet.

A vonalak és rések kifinomult rendszere lehetővé teszi számos hasznos termékinformáció kódolását, mint például a gyártás dátuma, a csomagolás dátuma, a minimális tartósság, súly, hosszúság, szélesség, terület vagy térfogat, de információk az áru átvevőjéről vagy más részletek kódolása sem jelent problémát. Minden természetesen az áru típusától és a vonalkód típusától függ.

Ezen a ponton érdemes megemlíteni, hogy a legismertebb kódok közé tartozik az EAN-kód vagy a népszerű QR-kód, amelyet egy normál mobiltelefonnal is be lehet olvasni. Természetesen számos más kód is rendelkezésre áll, melyek érvényesítésre lelnek az iparban és egyéb területeken.

A vonalkódok sikerének három pillérje

A vonalkódok sikere mögött látni kell az adatgyűjtés sebességét, az információk pontosságát és a felhasználás rugalmasságát. Mint már fentebb jeleztük, a vonalkódok sokféle iparágban használhatók, mind szokványos, mind szélsőséges körülmények között. Ezért a vonalkódokat öntapadós címkékre, valamint különféle, magas hőmérsékleteknek, fagynak, nedvességnek, savaknak vagy szerves oldószereknek ellenálló anyagokra nyomtatják.

Ma azonban elsősorban a vonalkód nyomtatókkal fogunk foglalkozni, és mivel ez idáig még semmit nem szóltunk róluk, gyorsan hozzuk ezt helyre.

Termo vagy univerzális nyomtatók

A vonalkódok nyomtathatók univerzális nyomtatókkal, amelyek tudnak a szükséges grafikus módban működni, de a speciális vonalkód-nyomtatók sokkal praktikusabb választás.

Ezek érvényesülést találnak irodákban, kiskereskedelemben és nagykereskedelemben, raktárakban, magánszektorban és kormányzatban, valamint kis vagy nagy multinacionális vállalatokban. Jó hír az a tény is, hogy két alternatíva között dönthet. Választhat tehát a termo vagy termo transzfer nyomtatók között. Mindegyik nyomtató különleges előnyöket kínál.

Termo nyomtatók nem fognak csalódást okozni

A hőnyomtatók egyszerű kezeléssel és kiváló nyomtatási minőséggel tűnnek ki. A felhasználó szempontjából ezek a nyomtatók különösen vonzóak abban a tekintetben, hogy nem igényelnek tintát, toner vagy nyomtatószalagot. Ennek az oka egyszerű. A hőnyomtatóknak ezekre nincs szükségük, mivel a nyomtatás közvetlenül speciális papírra történik, amely feketévé válik mikor a felhevült nyomtatófej alatt áthalad.

A hőnyomtató jó választás azokban az esetekben, ha megelégszik fekete-fehér nyomtatással, ellenkező esetben kénytelen lesz a második említett alternatívát választani. A nyomtatók kínálata az árban kedvező modellekkel kezdődik, és a drágább berendezésekkel folytatódik, melyek olyan cégek és üzemek számára tervezettek, ahol a vonalkódnyomtatás nagy mennyiségben folyik.

A termo transzfer nyomtatók a legszigorúbb kritériumoknak is megfelelnek

A vonalkódnyomtatók piacán fontos helyet foglalnak el a termo transzfer nyomtatók is. Minden iparágban érvényesülnek, jellemző rájuk a gyors és minőségi nyomtatás standard TTR szalagok segítségével. A TTR szalagok viaszt, gyantát vagy ezek kombinációját tartalmazzák. A viaszt vagy a gyantát hő által továbbítják a papírra vagy öntapadós címkékre, és így nyomtatják rájuk a vonalkódot. A termo transzfer nyomtatók előnye a nyomtatás nagyobb tartóssága, és érdemes megemlíteni a színes szalagok használatának lehetőségét is.

Kiváló termo transzfer nyomtatókat kínálnak a neves Brother és Dymo márkák, de ne hagyja figyelmen kívül a Zebra, Honeywell vagy TSC márkájú nyomtatókat sem.