(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Mátrix nyomtató – milyen elven működik?

A mátrix nyomtatók már több mint 40 éve a piacon vannak, és egyenlőre nincs jele annak, hogy helyet adnának a modernebb tintasugaras vagy lézeres berendezéseknek. Éppen ellenkezőleg. Számos vezető szerepű, irodai technika előállításával foglalkozó cég folytatja a mátrix nyomtatók fejlesztését, és így ezek a berendezések továbbra is népszerűségnek örvendenek.

Egyesek számára ez az információ meglepőnek, sőt hihetetlennek tűnhet, de a mátrix nyomtatási technológia valóban tud mit kínálni a jelenlegi, jól felszerelt irodáknak is. Ha esetleg most azt kérdezné, hogy a fent említett fejlettebb nyomtatási módszerek ellenére miért használják még ma is a tűs (mátrix) nyomtatást, hát ennek több oka is van, mint gondolná.

A mátrix nyomtató előnyök és hátrányok szempontjából

Bár a mátrix nyomtatók nem kínálnak olyan tökéletes nyomtatást, mint a tintasugaras vagy lézernyomtatók és bonyolultabb grafikák nyomtatására sem alkalmasak, de mindezt kompenzálják alacsony üzemeltetési költségekkel, melyeken még javíthat utángyártott festékszalagokkal. A mátrix nyomtatók többpéldányos nyomtatással is figyelmet keltenek. Más berendezésektől eltérően a mátrix nyomtatóval többrétegű papírra is nyomtathat és már hamarosan akár 9 példányt tarthat kézben.

A modern mátrix nyomtatók nagymértékű pontosságukról és nyomtatási sebességükről nevezetesek, de legerősebb ütőkártyájuk a minimális meghibásodási arány  (MTFB 10 000 – 25 000 üzemóra), amely kézen fogva jár együtt a hosszú élettartammal. Ugyancsak figyelmet érdemelnek kompakt méreteik.

Azonban semmi sem csak fekete-fehér, és a mátrix nyomtatók gyengébb oldalakkal is rendelkeznek. Az alacsonyabb nyomtatási minőségen kívül továbbra is gyengeségük maradt a kissé magasabb zajosság, amivel minden nyomtatótulajdonosnak valamilyen módon meg kell birkóznia. Viszont a mátrix nyomtatók előnyei minden bizonnyal felülmúlják ezt az apró elégtelenséget. A következő sorokban rátekintünk a mátrix nyomtatási technológia működési elvére és néhány további paraméterükre.

A mátrix nyomtatás elve

A mátrix nyomtatók hasonló elven működnek, mint ahogy ezt ismerjük az írógépeknél. Azonban a nyomtató 9 vagy egészen 24 tűvel rendelkezik, melyek mátrixba vannak rendezve. A nyomtatási feladat megadását követően a tűk a festékszalagon keresztül ráütnek a papírra, így szöveg vagy egyszerű grafika jön létre.

A nyomtatás minőségét a tűk száma határozza meg. Ebben az esetben is érvényes az az alapszabály, hogy minél nagyobb számú tűvel rendelkezik a nyomtató, annál jobb minőségű és gyorsabb a nyomtatás. Általában a magasabb tűszámú nyomtató csendesebb is.

Ebből a szempontból érdekesek elsősorban a 24 tűs nyomtatómodellek. Alkalmasak kis címkék, vonalkódok és céges dokumentumok vagy szerződések nyomtatására, melyek magasabb nyomtatási minőséget igényelnek. Ezzel szemben a 9 tűs nyomtatók inkább érvényesülnek az alacsonyabb nyomtatási minőséget vagy egyszerűbb grafikát igénylő számviteli dokumentumok nyomtatásánál.

Kellemes meglepetés a nyomtatási sebesség és az integrált kártya

Míg a múltban az egy, vagy két tűvel rendelkező régebbi típusú nyomtatók tulajdonosai többoldalas dokumentumok nyomtatásakor nyugodtan megfőzhettek, vagy elfogyaszthattak egy kávét, esetleg elugorhattak egy ebédre, ma már a nyomatokra jóval kevesebbet kell várni. Összehasonlításként. A jelenlegi mátrix nyomtatók általában 360, 430 vagy akár 680 karaktert is nyomtatnak másodpercenként, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy egy A4-es szabványoldalt 1800 karakterrel a berendezés nem egészen három másodperc alatt kínál. Ez már különbség, amihez nem kell magyarázatot fűzni.

A teljesség kedvéért még talán hozzátesszük, hogy a mátrix nyomtatók a beépített hálózati kártyán keresztül csatlakoztathatók egyenesen a vállalati hálózatba, és lehet nyomtatni bármely számítógépről, vagy pedig csatlakoztathatók számítógéphez USB porttal. Nem jelent problémát az esetleges LPT porton keresztüli csatlakozás sem.

Tipp: tudja, hogy mi a különbség a lézer és LED nyomtatók között?