(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Kiválasztjuk a megfelelő címkézőt – alapvető javaslatok és tanácsok

A címkenyomtatók sok iroda aránylag gyakori tartozékai. Sikeresnek bizonyultak irodai bútorok, mappák és dokumentumok felcímkézésében, de alkalmazásuk sokkal változatosabb, mint azt el tudjuk képzelni, és ma már szolgáltatásaikat nemcsak a fent említett irodák vagy háztartások, de különböző ipari ágazatok is felhasználják. Így megfelelő címkézőgép vásárlása teljesen helytálló.

 

Válasszon a rendeltetés szerint

Számos modell található különböző márkáktól a piacon. Rendelkezésre állnak a Brother, Dymo, illetve Casio társaságok címkézői. Minden említett gyártó garancia a címkézőgép csúcsminőségére és így elvileg nem számít, hogy végül melyik márka mellett dönt.

Ebből a szempontból a vásárlás előtt sokkal fontosabb lesz meghatározni, hogy a címkézőnek milyen feltételeket kell teljesítenie és milyen célokra lesz használva. Ugyanis felesleges lenne megvásárolni olyan berendezést, melynek a képességeit teljesen nem használja ki, vagy fordítva, mihez kezd olyan címkézővel, amelyik nem tud megbirkózni a nyomtatási feladatokkal. Számos alternatíva kínálkozik. Választhat ipari, vagy asztali címkézőt és különleges előnyökkel rendelkező kézi címkenyomtatót.  

Ipari címkézők a hatékonyság jegyében

Az ipari címkézők közös vonása a magas tartósság és hatékonyság. Az ipari címkézőgépek játszva megbirkóznak nagymennyiségű címkenyomtatással. Ugyancsak használhatók raklapok, dobozok, anyagok vagy polcok gyors jelölésére nagy társaságok és cégek raktáraiban. Természetesen ez csak egy része az ipari címkézők lehetséges kihasználásának. Cégeknél hasonlóképpen érvényesülnek az asztali címkenyomtatók, velük minden, amire az irodában szükség van, áttekinthetően megjelölhető és megszervezhető.

A kézi címkézők is megérdemlik a figyelmet

A mobil, vagy ha úgy szeretné a kézi címkenyomtatók modern dizájnt és kompakt méreteket kínálnak. Könnyedén kezelhetők a kijelzőnek és billentyűzetnek köszönhetően. Ideálisak tartós címkék készítéséhez és sokoldalú felhasználhatóságuknak köszönhetően megtalálták helyüket irodákban és háztartásokban is. Előszeretettel alkalmazzák némely szakterületen, mint például a villanyszereléshez. Ezek a szakemberek szívesen készítenek címkéket, melyekkel különböző kábeleket és biztosítékokat jelölnek meg. Ha azonban olyan kézi címkézőt keres, ami könnyen használható bárhol terepen, akkor a Casio KL-HD1 berendezés lehet a megfelelő választás.

Kiválasztáskor vegye figyelembe a szalag szélességét

A címkézők különböznek előretelepített funkcióikban, de a megfelelő berendezés kiválasztásakor figyelembe kell venni a szalagszélességet is, amit a címkéző képes nyomtatni. A kézi címkenyomtatók többsége 18 mm szélességig nyomtat, így ha szélesebb méretekre van szüksége, akkor más berendezés után kell néznie.

Kiváló inspiráció lehet a Casio KL-7400 címkenyomtató beépített előnézeti funkcióval, amely 6 – 24 mm széles szalagokat képes nyomtatni. A szalag kiválasztásakor nemcsak a kopás, víz vagy UV sugárzással szembeni ellenállását veheti figyelembe, hanem a nyomtatási színt és a háttér színezetét is.

Ne hagyja figyelmen kívül a felbontást és funkciókat sem

A címkéző alkalmasságát meghatározhatja a címkenyomtató felbontása és a berendezés felszereltsége. A felbontás többé-kevésbé világos, mivel a címkézők többsége 200 dpi felbontással nyomtat, ami bőségesen elegendő, hogy még az apróbb betűs szöveg is jól olvasható legyen. Ha azonban összetettebb grafikát és logókat fog nyomtatni, akkor természetesen választhat címkézőt magasabb felbontással is.

Hasonló ez a funkcióknál is. Már kiváló árarányú modellek is rendelkeznek a szükséges előtelepített funkciókkal, de természetesen növekvő árral olyan berendezést kap, amely szélesebb körű lehetőségeket kínál a címkék létrehozásánál. Több funkció is jelentősen megkönnyíti a munkát és időt takarít meg, tehát a konkrét modellnél vegye figyelembe a berendezés összes paraméterét.

Sok mindenről árulkodik a címkéző csatlakoztatása is

A címkenyomtatók csatlakoztatásának lehetősége egyre fontosabb, különösen akkor, ha számítógéphez tervezi csatlakoztatni, hogy a címkéket saját grafikával javítsa fel, vagy új betűtípusokat használjon. Ha viszont nincsenek ambíciói professzionális címketervező szoftvert használni és nem szeretne a címkékben jelentős változásokat végrehajtani, akkor a beállított effektusokkal, illusztrációkkal, logókkal és nyomtatási formátumokkal dolgozhat. Első látásra lehet, hogy a billentyűzetről kapott címkék egyszerűbbnek tűnnek, de ugyanúgy professzionálisak.

TIPP: A Brother, Dymo és Casio címkenyomtatók nagyszerű segítőtársak. Lássuk, hol is tudjuk használni őket.