(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Ismerje meg az elektromos vezetők jelölési lehetőségeit, és válassza ki a legmegfelelőbb változatot

A szigetelt elektromos vezetők jelölését több műszaki szabvány szabályozza. A vezetők jelölése színekkel vagy számokkal az egyik oldalon a személyek és vagyontárgyak biztonságának növeléséhez, másrészt pedig a szerelőmunkák, ellenőrzések, karbantartás vagy javítások egyszerűsítéséhez járul hozzá. Mivel a vezetékek és kábelek jelölésénél többféle lehetőség is fennáll, megnézzük gyenge és erős oldalaikat is.

Kábeljelölő cső a gazdaságosság jegyében. Minden oldalról

A modern nyomtatók termo-transzfer nyomtatási technológiával, kompatibilis festékszalagokkal és kerek vagy ovális feliratozható kábeljelölő csövekkel kombinálva nagyon megbízható eredményeket hoz a vezető  és kábelek jelölésében. Nem csoda hát, hogy ezzel a gyors és gazdaságos változattal kezdtünk. Kábeljelölő csövet használni jelöléshez nemcsak figyelemre méltó pénzbeli megtakarítást jelent, hanem például a jelölőtokokkal szemben nem foglal sok helyet és ezért ideális nagyobb mennyiségű vezető jelöléséhez szűkebb férőhelyek esetén.

Mint már említettük, a feliratozható jelölőcsövek kerek vagy ovális változatban állnak rendelkezésre. A jelölőcsövek átmérője 2 mm-től kezdődik és majdnem csak szabályosan 0,5 mm-el növekszik és folytatódik egészen a 7 mm-es átmérőig. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a nyomtatást követően a jelölőcsövet felhúzhatjuk különböző vastagságú vezetőkre. Mindkét esetben gyakorlatilag anélkül, hogy elcsúsznának vagy eltolódnának a vezetőn. Nem kell azonban leragadnunk csak a kerek vagy ovális jelölőcsöveknél.

A vezető vagy kábel hibátlan befogásához tökéletes szolgáltatást nyújtanak a zsugorcsövek 2:1 vagy 3:1 zsugorítási aránnyal. A jelölőcsövek hátránya, hogy a bekötött vezetőket a felhelyezéskor le kell csatlakoztatni.

Jelölésben kedvencek a jelölő tokok

A jelölés tokokkal, összehasonlítva a vezetékek és kábelek egyéb jelölési módjaival,  a drágább, de ugyanakkor sokoldalúbb megoldást képviseli. A különböző hosszúságú áttetsző vagy színes műanyag jelölő tokok kényelmesebben rácsúsztathatók vagy rápattinthatók a különböző átmérőjű vezetőkre és kábelekre. Egyszerűbben mondva, egyfajta műanyag vezetékjelölő tok egyenes vagy domború tasakkal, amelybe a nyomtatott adatokkal ellátott címkéket vagy szalagokat helyezzük, használható 8 mm-es, de nyugodtan akár 16 mm átmérőjű kábelek jelölésére is.

Ez az előny azonban nem az egyetlen pozitívumuk. Említést kell tenni arról is, hogy a jelölés tokokkal lehetővé teszi a már csatlakoztatott vezetők vagy kábelek gyors és problémamentes jelölését. Ennek a jelölési módnak a hátránya, hogy a tokok térigényesek. Ezért a vezetők és kábelek ilyenfajta jelölése nehezebben érvényesül korlátozott térkapacitású elektromos berendezésekben. De ne értse félre. Kisebb követelményekkel a leírás mennyiségére vonatkozóan, a kábeljelölő tokok professzionális kábeljelölésre is használhatók.

Jó választás lehet a címkézés, ugyanúgy, mint a kábeljelölő tok

A címkézés elsősorban a címkék és jelölőszalagok sokoldalúságával és alacsony beszerzési költségeivel hívja fel magára a figyelmet. Nem lesz rosszabb a helyzet magának a címkézőnek a megvásárlásakor sem. Mindkét említett előny bizonyos mértékben kompenzálja a vezetők és kábelek jelölésének nagyobb munkaterhelését. A címkéknek ugyan nem jelent problémát a vezető vagy kábel semmilyen vastagsága, de ha a vezető köré kell ragasztani, akkor már más a helyzet. Aggodalomra azonban nincs ok. Kis kézügyességgel a címkék aránylag gyorsan a helyükre kerülnek, és csak rajtunk múlik, hogy a címkéket egyszerűen körberagasztjuk, vagy kis fülecskéket hozunk létre. A címkézés tökéletes alkalmi kábeljelöléshez.

Természetesen a vezetők és kábelek jelölési lehetőségei nem érnek véget a címkékkel. Rendelkezésre áll még a jelölés kábeljelölő tokokkal. A tokokkal történő jelölés az eddig említett lehetőségek közül egyedüliként nem igényel feliratozást, ugyanis előre gyártott kódokkal, szimbólumokkal, betűkkel vagy számokkal ellátott jelölő tokokkal dolgozik. A tokokkal történő jelölés, hasonlóan a címkézéshez, elsősorban a vezetők alkalmi jelölésére megfelelő.