(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Hogyan működik a nyomtató szkennere?

A szkennerek a vállalati vagy otthoni irodák felszerelésének elengedhetetlen részét képezik. Az okok többé-kevésbé egyértelműek. Arra való tekintet nélkül, hogy praktikus többfunkciós nyomtatóba építettek, vagy alkalmi használatra rendeltetett stílusos, hordozható berendezés formájúak, illetve robusztusabb szerkezetű síkágyas asztali szkennerek, a munkájukat mindig 100 %-ban teljesítik.

A szkennerek manapság igazán nem igényelnek semmilyen módon PR-t. Ennek ellenére meg kell említeni, hogy ezek a nagyteljesítményű eszközök, melyek szövegek vagy képek beolvasására, majd ezek digitális formába történő átalakítására szolgálnak, már több típusú és méretű média másolására képesek, mint a múltban, viszont az irodákban csak minimum helyet foglalnak.

Így a hagyományos papír mintadarab mellett biztonságosan szkennelhetünk, tovább szerkeszthetünk, küldhetünk e-mailben vagy közzé tehetünk az interneten különböző médiumokat különféle méretekkel, beleértve a brosúrákat, folyóiratokat és könyveket is. Természetesen nem jelentenek problémát számviteli dokumentumok, hitelkártyák, névjegykártyák vagy akár laminált dokumentumok sem, mint például a személyi igazolványok, vezetői engedélyek vagy útlevelek. Ennyi dicséret a jelenlegi szkennerek számára már éppen elegendő, mivel a továbbiakban inkább szeretnénk összpontosítani arra, hogy működik a nyomtató lapolvasója.

Az eredeti anyag minőségi beolvasása nélkül nem fog menni

A szkennelési felbontás, a szkenner sebessége és számítógépes csatlakoztatás lehetősége fontos kritériumok a szkenner számára. Azonban hogy az eredmény tökéletes legyen, nem hagyhatjuk figyelmen kívül az eredeti anyag minőségi beolvasását sem.

Az eredeti anyag precíz beolvasásának alapvető követelménye továbbra is a dokumentum teljes felületének egységes megvilágítása maradt, viszont a szkennerek fejlődésével az ennek elérését szolgáló eszközök változtak. Míg a közelmúltig az eredeti anyag megvilágítása csak hideg katódlámpa segítségével történt, manapság a szkennerek gyakran használják a CIS technológiát, amely a dokumentum megvilágításához nagy fényerősségű LED-eket használ, melyek egy közös mozgó fejegységben helyezkednek el az érzékelő elemek mellett.

Ennek a megoldásnak az előnye a már említett egyenletes megvilágítás a beolvasott anyag teljes szélességében. A CIS megvilágítási és beolvasási technológiával ellátott szkennerek ezen felül kompaktabb, kisebb méreteket, illetve nagyobb ellenállóságot kínálnak, és az áruk is figyelemre méltó. Ugyanakkor az is igaz, hogy az erős fényt kibocsátó katódlámpás szkennerekkel összehasonlítva a CIS megvilágítási technológiát alkalmazó szkennerek egy kicsit alacsonyabb érzékenységgel rendelkeznek, ami különösen a finom színárnyalatok érzékelésekor jelenítődhet meg. A szkenner kimenetének minőségét természetesen leginkább a szkenner optikai felbontása befolyásolja.

Tipp: Tudja, hogy milyen felbontást válasszon a nyomtatón?

Az eredeti anyag feldolgozása és a kép átalakítása

A dokumentum megvilágítását követően a CCD vagy CSI érzékelők kerülnek sorra. Mint a fentiekben már jeleztük, a CSI technológiával rendelkező szkennerek érzékelő elemei mindjárt a megvilágító diódák mellett helyezkednek el. Így a megvilágító és érzékelő mechanizmus együttesen fokozatosan mozog az eredeti anyag felett és beolvassa az egyik sort a másik után.

A CCD érzékelő elem pedig a hagyományos szkenner-technológia része, amely a megvilágításhoz és az eredeti anyag beolvasásához lámpák és optikai rendszer kombinációját alkalmazza. Térjünk vissza azonban az érzékelőkhöz. A szkenner ezen érzékelői először beolvassák az eredeti anyagot piros, zöld és kék spektrumban, majd a visszatükrözött fényt intenzitásának megfelelően elektromos jellé alakítják. Ez a következő lépésben kiértékelődik és intenzitása alapján az analóg-digitális konverter segítségével minden egyes színspektrumban digitális értékeké alakul.

A pixel fájlok bekerülnek a számítógépbe, ahol végül is a megfelelő formátumba rendeződnek. A beolvasott szöveges vagy grafikus fájlok tovább szerkeszthetők, dokumentumokba illeszthetők, elküldhetők e-mailben vagy közzétehetők weboldalakon.

Tipp: A nyomtatón kívül milyen berendezések kellenek egy igazi irodába?