(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Hogy védhetjük a környezetet naponta az irodán kívül is?

A környezetvédelem nemcsak az állam, önkéntes aktivisták vagy Greenpeace típusú nemzetközi nonprofit szervezetek dolga. Bár gyakran sajnos nem ez a helyzet, de mindannyiunknak hozzá kellene járulnia a természet védelméhez és feljavításához. Ezért a következő sorokban bemutatunk néhány tippet, melyek megvédhetik a természetet és az Ön pénzét is.

Az ökológiai gondolkodásmód valóban kéz a kézben halad a gazdaságos gondolkodással, és a környezet megmentésére irányuló erőfeszítések, így a jó érzés mellett, végső soron megtakarítással lesznek jutalmazva. Azonban, hogy ne maradjunk csak az elméletek mellett, lépjünk a konkrét elvek felé.

Spóroljon a papírral

A környezetvédelmet kezdheti a papírral. Az irodában segít, ha nem nyomtat felesleges dokumentumokat és kihasználja a duplex nyomtatást. Irodában okos megoldás a nagymennyiségű papír kiküszöbölésére a dokumentumok digitalizálása többfunkciós berendezésekkel és tárolásuk digitális formában.

Az irodai intézkedéseken kívül tanácsos postaládájára információt kiragasztani, hogy nem kíván nyomtatott reklám szórólapokat kapni. Ezeket, ha érdekli, megtekintheti online. Ha kisgyermekei vannak, akkor inkább újrapapír füzeteket vásároljon, és egy kis lépés, de hosszú távú szempontból nem kevésbé fontos, a papír bankszámlakivonatok törlése és ennek helyettesítése elektronikus számlakivonattal.

TIPP: Tudja, hogy jött létre a papír és milyen a története?

Ne pazarolja az elektromos áramot

Ez a tipp egy elcsépelt közhelynek tűnhet, de ez semmit nem változtat azon a tényen, hogy még mindig aktuális tanácsról van szó, melyet nem érdemes alábecsülni. Feleslegesen bekapcsolt TV, amit senki sem néz és még hozzá a házimozi is, rádió, hallgatóság nélkül és kivilágított helyiségek, ahol senki sem tartózkodik, észrevétlenül növelik a villamosenergia-számlákat és fokozatosan kimerítik a természeti erőforrásokat.

Módosítsa tehát ezeket a szokásait és használjon időzítőt az automatikus kikapcsoláshoz. Berendezések vásárlásakor figyelje az energiacímkéket és érdemes megfontolni az energiatakarékos LED izzók vásárlását. Ez a beruházás hamarosan megtérül, és Ön támogathatja a természetvédelmet.

Az ökológiai fűtés és vízmelegítés trend

A hőszivattyúk és napelemes rendszerek hozzájárulnak a környezetvédelemhez és egyben gazdaságilag vonzó alternatívát jelentenek a családi ház fűtésére vagy a meleg víz előállítására. Ezek a berendezések évről évre megfizethetőbbek és ugyanakkor kifinomultabbak. A hőszivattyúk hatékonyan tudnak működni még a mélyen fagypont alatti alacsony hőmérsékleteken is, így jelentős módon csökkenthetik a fűtési számlákat. A híres hab a tortán, az állami támogatás, melyet számos EU-s országban megkaphat ezeknek a berendezéseknek a megvásárlására és telepítésére. Szlovákia és Csehország nem kivétel.

Spóroljon a vízzel

A természetvédelmi erőfeszítések során nem szabad figyelmen kívül hagyni a vízfogyasztást sem. Fürdés helyett részesítse előnybe a zuhanyozást és fogmosáskor ne hagyja folyni a vizet. Ez ugyan nem néz ki úgy, de a végső számlázásnál több száz liter vízről lehet szó, ami feleslegesen fogyott el.

Ne hagyjuk észrevétlenül a vízfogyasztást mosáskor és mosogatáskor sem. Míg a mosógépnél nem ajánlatos elindítani a mosást kisebb mennyiségű ruházattal, félig üres mosogatógép esetében ez nem érvényes. Ugyanis még a félig megtöltött mosogatógéppel is nagyobb a vízmegtakarítás, mintha kézzel mossa az edényeket.

A tonerek és tintapatronok nem kerülhetnek a szemétbe

Ne feledje, hogy a tonerek és tintapatronok nem tartoznak a települési hulladékba. Ezek a nyomtató kellékanyagok a veszélyes hulladékok kategóriájába vannak besorolva, ezért azokat a hatályos jogszabályoknak megfelelően szükséges ártalmatlanítani. Az üres kazettákat nyugodtan átadhatja munkatársainknak. Így biztos lehet benne, hogy a megsemmisítés a veszélyes hulladékokról szóló törvény feltételei értelmében megy végbe. Előtte azonban jó lesz, ha kapcsolatba lép velünk és megállapodunk a szállítási címben vagy a kazetták átadásában telephelyünkön.

TIPP: Nézze meg, hogy adhat tonerének egy második esélyt az életre.