(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Hogy válasszunk helyesen nyomtatót?

A nyomtatók jelenlegi gazdag kínálatának köszönhetően egyértelműen van miből választani. A széles kínálat ugyan nagyszerű, de nehezebb elhatározásra jutni, hogy milyen paramétereket vegyünk figyelembe a döntésnél és milyen konkrét nyomtatótípust részesítsünk előnybe. Tintasugaras esetleg lézernyomtatót válasszunk, vagy mindjárt fektessünk be egy többfunkciós nyomtató megvásárlásába? A megfelelő nyomtató kiválasztása a valóságban nem is olyan egyszerű, mint amilyennek első pillantásra látszik. Az alábbi sorokban megpróbálunk betekinteni a nyomtatók paraméterei közé, ami végső soron megkönnyítheti az Ön döntését.

Mielőtt kiválasztaná a nyomtatót válaszoljon néhány egyszerű kérdésre, melyek elvileg alapvető módon befolyásolhatják döntését. Szüksége van egy nyomtatóra színes dokumentumok alkalmankénti nyomtatásához, vagy havonta több száz oldalt készül nyomtatni? Elég lesz Önnek egy hagyományos nyomtató, vagy jól jön egy többfunkciós berendezés, amely másolni és szkennelni is képes? Általánosságban minden nyomtatótípus rendelkezik sajátos különleges előnyökkel, de gyengébb oldalakkal is, melyek a nyomtatásnál egyéni megjelenést nyújtanak. A kérdésekre adott válasz végső soron nemcsak a nyomtató árának szempontjából lesz fontos, hanem mindenekelőtt pontosítja a legmegfelelőbb berendezés kiválasztását.     

Nyomtatási technológia   

A nyomtatás technológiája szerint a nyomtatók tintasugaras-, lézer- illetve mátrixnyomtatókra oszthatók. Mivel minden technológia más-más lehetőségekkel rendelkezik, röviden megvizsgáljuk konkrét előnyeiket, de gyengéiket sem hagyjuk figyelmen kívül. Ugyancsak az Önök figyelmébe ajánljuk régebbi cikkeinket, melyek aprólékosabban foglalkoztak a tintasugaras és lézernyomtatók technológiájával és segíthetnek kiválasztani a megfelelő nyomtatót.

Tintasugaras nyomtatók

Az ilyen típusú nyomtatókat nemcsak a fekete-fehér, de különösen a színes szöveges dokumentumok és fényképek nyomtatásánál fogja értékelni. A kinyomtatott fényképeket magas színvonal jellemzi, amely még fokozható kiváló minőségű fotópapír használatával. A tintasugaras nyomtatók alacsony beszerzési költségüknek köszönhetően a háztartásokban leggyakrabban alkalmazott nyomtatók közé tartoznak. Hátrányaként felhozhatjuk kellékei magasabb árát és az ezzel járó magasabb nyomtatási költségeket.

Javasoljuk: Hogy működik a tintasugaras nyomtató?

Lézernyomtatók

Ezzel a technológiával ellátott nyomtatók némileg drágábbak, de alacsonyabb üzemelési költséget igényelnek. A lézernyomtatók fekete-fehér szöveges dokumentumok gyors és minőségi nyomtatását kínálják, így különösen nagy mennyiségű nyomtatásnál tűnnek ki. Ezért alkalmasak irodákba, de egyre inkább érvényesülést nyernek háztartásokban is. Hátrányuk az alacsonyabb minőség fényképek nyomtatásánál.

Mátrixnyomtatók

A mátrixnyomtatók legnagyobb előnye a rendkívül alacsony nyomtatási költség. Ezen kívül a mátrixnyomtatók egyszerre több példányban is képesek szöveges dokumentumokat nyomtatni. Ezért érvényesülést találhatnának adminisztratív szövegfájlok, könyvelési vagy olyan dokumentumok nyomtatásánál, ahol nem szükséges a magas nyomtatási minőség. A mátrixnyomtatók hátránya a magas zajszint és lassú, rossz minőségű fotónyomtatás.

Más paraméterek is lehetnek meghatározók

A kiválasztásnál figyelembe kell venni azokat a nyomtatóparamétereket vagy funkciókat, amelyek hozzájárulnak elvárásai beteljesüléséhez. Megemlítjük a legfontosabbakat.

Nyomtatási felbontás – DPI kifejezi, hogy hány pontot képes a nyomtató hüvelykenként (inch = 2,54 cm) nyomtatni. Lényegében minőségi nyomtatáshoz elegendő a 300 x 300 DPI felbontás.

Javasoljuk: Tudja, hogy milyen felbontást válasszon a nyomtatón?

Nyomtatási sebesség – Ez az adat azt jelzi, hogy a nyomtató milyen gyorsan képes egy fekete-fehér vagy színes oldalt kinyomtatni. Az adatot torzíthatja az alacsonyabb nyomtatási minőség beállítása. Magasabb minőség esetén a nyomtatási sebesség valamivel alacsonyabb lehet, mint a gyártó által feltüntetett érték.

Nyomtatási formátum – Ez az adat megadja, hogy milyen legnagyobb formátumú papírra lehet nyomtatni. A jelenlegi nyomtatók legelterjedtebb formátuma az A4-es méret, de a speciális fotónyomtatók A5-ös és kisebb formátummal is dolgoznak. A nagyformátumú nyomtatók A3-tól A1-ig terjedő papírméret nyomtatásával is elbírnak.

Kétoldalas nyomtatás (duplex) – Mielőtt elküldjük a szövegfájlokat nyomtatásra elegendő a számítógépen parancsot adni és a kétoldalas nyomtatás valósággá válik. Ez a lehetőség nemcsak papírt, de időt is takarít meg, mivel nem szükséges manuálisan fordítani a nyomtatott oldalakat.

Szegély nélküli nyomtatás – Dokumentumok vagy fényképek nyomtatásának lehetősége fehér keret nélkül. A nyomtatáshoz így kihasználhatja a papír egész felületét.

Nyomtató kommunikációs interfész – A vezeték nélküli technológiával ellátott nyomtatók lehetővé teszik a csatlakozást különböző berendezésekhez, leegyszerűsítik nemcsak a munkát, de a vezérélést is. A hagyományos LAN és USB port csatlakozáson kívül a nyomtatók Bluetooth, WiFi vagy NFC technológiát is kínálnak.

Memóriakártya slot – A memóriakártya slottal rendelkező nyomtatók lehetővé teszik a szöveges oldalak vagy fényképek nyomtatását és szkennelését számítógép használata nélkül. A memóriakártya behelyezése után csak parancsot kell adni az adott munkára és többiről már a nyomtató gondoskodik.

Szkenner – Lehetőséget nyújt szöveges dokumentumok és fényképek szkennelésére azok digitális formában való megőrzéséhez.

Hogy válasszuk ki tehát a nyomtatót?

Elsősorban ne siesse el a nyomtató kiválasztását és paramétereit vagy funkcióit igazítsa saját igényeihez. Ha csak nyomtatni szeretne, felesleges befektetni egy kifinomult nyomtatóba prémium funkciókkal, melyeket végül nem használ fel. A nyomtató fontos részei különböző kellékek és ezért a választásnál ne feledje figyelembe venni a tonerek és tintapatronok árát.