(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Hogy töltsük fel a tintapatront?

A nyomtatásra fordított üzemeltetési költségek csökkentése a nyomtatók számos felhasználója számára kiemelt fontosságú. Többféle mód is kínálkozik pénzmegtakarításhoz. Ma azonban elsősorban a tintasugaras nyomtatók tulajdonosainak szerzünk örömet, mivel megnézzük, hogy kell feltölteni a tintapatront otthoni körülmények között.

A tintapatron ismételt feltöltése utántöltő tintával egy ideális válasz lehet a nyomtatási költségek csökkentésére. Az ok ugyanakkor prózai. Ugyanaz a tintapatron utántölthető mindaddig, amíg nem kopik el, vagy a nyomtatás minősége már nem felel meg az Ön követelményeinek. Elvileg, ha betartja a helyes töltési eljárást, használhatja a feltöltött tintapatront 4 - 6 alkalommal. Ugyanazon tintapatron többszöri feltöltése utántöltő tintával egy olcsóbb alternatíva, így végső soron érdekes pénzbeli megtakarítást hoz, amelyet nem kéne figyelmen kívül hagynunk hatékony költségcsökkentési igyekezetünk során.

A tintapatron feltöltését ne halogassa

Általában javasolt a tintapatront megfelelő időelőnnyel feltölteni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy akkor jött el az idő, ha a tintasugaras nyomtató 10 - 20 % tintaértéket jelez. Ezzel a későbbiekben elkerülhetők a felesleges komplikációk. Ugyanis a teljes tintafogyasztás esetén a fúvókák egészen beszáradhatnak.

Ezzel a problémával azonban találkozhat a nyomtató rendszertelen vagy nem túl gyakori használatánál is. Elkerülheti ezt, ha legalább egyszer hetente elindítja a fúvókatisztító programot, vagy esetleg nyomtat egy mintaoldalt minimális lefedési százalékkal. Ha a tinta valamilyen okból mégiscsak beszáradt, segíthet, ha abeszáradt fúvókákat néhány percre meleg vízbe meríti. Ha a meleg víz hatástalannak bizonyul a beszáradt tinta eltávolításánál, próbálkozzon alkohollal. Mindkét esetben a tinta feloldását követően puha pamut törlőkendővel szárítsa meg a fúvókákat és a tintapatron behelyezése után indítsa el a nyomtató fúvókatisztító funkcióját.

Hogy töltsük újra a fekete tintapatront?

Már a töltés előtt készítsen elő minden segédeszközt, hogy kéznél legyenek. Szükség lesz magára a fekete tintára, fecskendőre és a tintával való munkához javasoljuk az eldobható kesztyű használatát is. Ha a fekete vagy színes tintapatronokat rendszeresen szeretné utántölteni, akkor célszerű lenne esetleg beszerezni egy speciális töltőállványt, amely a tintapatronnal való manipulációt jelentősen leegyszerűsítheti. Viszont az állvány nem feltétlenül szükséges és a tintapatron utántöltését ilyen segédeszköz nélkül is megbízhatóan elvégezheti. Nézzük meg tehát, hogy is töltsük meg a tintapatront.

A tintapatron eltávolításakor, majd töltésekor is megfelelő óvatossággal járjon el. Mindenekelőtt, kézzel ne érintse meg a fúvókákat. A tintapatront helyezze az említett állványba, vagy óvatosan fektesse az asztalra a nyomtatófejjel lefelé. A tintapatron hátának alsó részén a matrica eltávolítása után megtalálja az utántöltéshez szolgáló helyet. Ez mögött a nyílás mögött egy szivacs található, amelyet majd át kell itatni magával a tintával.

Most kerül sor a kesztyűre, fecskendőre és a fekete tintára. Vegye fel a kesztyűt és a tintapatron méretétől vagy a patronban maradt tinta mennyiségétől függően töltse meg a fecskendőt megfelelő mennyiségű tintával. Ha például a tintapatron kapacitása 10 ml, akkor elsőre elegendő lesz 5 - 7 ml. Ezt a mennyiséget lassacskán fecskendezze a szivacsba. Szükség esetén a folyamatot ismételje, amíg a szivacs teljesen feltöltődik. Azonban vigyázzon, a tintával ne vigye túlzásba. Ne töltse túl a patront, mivel a felesleges tinta kifolyhat a nyomtatóba.

A patron feltöltése után ragassza le a töltőnyílást a matricával és a biztonság kedvéért hagyja még néhány percig az asztalon feküdni abban a helyzetben, amelyben a nyomtatóba volt. Így meggyőződhet róla, hogy a tinta nem folyik a patronból. Ugyanakkor ezzel elkerülheti a nyomtató esetleges károsodását. Ha minden rendben van, akkor a tintapatront helyezze vissza a nyomtatóba és indítsa el a tisztítási folyamatot.

Hogy töltsük újra a színes tintapatront?

A színes tintapatronok töltésének menete lényegében megegyező, talán csak azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben több tintát kell majd utántölteni és vigyázni az egyes színek elrendezésére. Ezenkívül javasoljuk a tintapatron kamráinak utántöltéséhez több fecskendő alkalmazását. Így megelőzheti a színek nemkívánatos keveredését.

A tintapatron utántöltése megérdemel egy kis erőfeszítést

A tintapatron újratöltése fekete vagy színes tintával talán egy kicsit igényesebb művelet, de biztosan kifizetődő. Nem túlságosan bonyolult, bárki elvégezheti és a végeredmény kellemesen meglephet. Így a nyomtatási költségek az utántöltésnek és az utántöltő tintáknak köszönhetően többszörösen is csökkenhetnek.