(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Hogy tároljuk a tonereket és tintapatronokat, hogy a lehető legtovább kitartsanak?

A tonerek és tintapatronok a javasolt lejárati idővel rendelkező termékek kategóriájába tartoznak. Annak ellenérre, hogy nem élelmiszerekről vagy gyógyszerekről van szó, a lejárati idő, vagy ha úgy tetszik „szavatossági idő“ betartása ezeknél a nyomtatóhoz rendeltetett fogyóeszközöknél is nagyon fontos.

Lejárt szavatosságú tonerek vagy tintapatronok alkalmazása negatív hatással lehet a nyomtatás minőségére, de bonyolultabb nyomtatóhibák sem rendkívüliek ilyenkor. A bűnös ebben az esetben egyértelmű.

Az idő hatása minden terméken jelentkezik és ez alól nem kivételek a tonerek vagy tintapatronok sem. Így mindenekelőtt a nyomtató tintapatronjai változtathatják meg idővel fizikai tulajdonságaikat.

Abból a szempontból, hogy megelőzzük a kazettákban levő festékpor vagy tinta minőségének csökkenését, a tárolás különleges jelentőséggel bír.  Így a tonerek vagy tintapatronok minősége kedvezőtlen tárolási körülmények között gyorsan lecsökkenhet vagy éppen ellenkezőleg, optimális tárolás esetén ezek a fogyóeszközök az egész lejárati idő alatt és nem egyszer ennek túllépése után is fenntartják ugyanazt a minőséget.

A lejárati idő többé-kevésbé azonos

Tonerek és tintapatronok esetében a lejárati idő általában egyezik a garanciaidővel. A jótállási időre vonatkozó jogszabályok világosan szólnak, és a nyomtatókhoz tartozó fogyóeszközökre, hasonlóan, mint más termékekre, 2 év garanciaidő vonatkozik. Ha az áru csomagolásán, a webáruház leírásában vagy a kezelési útmutatóban más jótállási idő van feltüntetve, akkor ez van érvényben, de az érvényes jogszabályok alapján ez soha nem lehet rövidebb, mint a már említett 24 hónap.

A gyakorlatban tehát leggyakrabban kétéves lejárati idővel találkozhat. Viszont nem ritkaság a kódolt lejárati idővel ellátott tintapatron sem. Ilyen patron esetében a lejárati idő túllépésével a nyomtató nem teszi lehetővé további dokumentumok nyomtatását és jelzi a patron cseréjének szükségességét. Ugyanakkor azonban a legtöbb nyomtató lehetőséget ad a nyomtató felhasználójának, hogy ezt a patront kifogyasztja és megkerülje a jelzett patroncserét.

A lejárati idő fontos háztartások, de cégek számára is

Optimális tárolás mellett a tintapatronok vagy tonerek nyugodtan működhetnek a feltüntetett lejárati időt túlmenően is, de mindig jobb a javasolt lejárati időt betartani. Ezért főleg nagyobb társaságoknál illetve cégeknél a festékkazetták vagy tintapatronok tartalékba való vásárlása különösen ésszerű tervezést igényel, és csak olyan mennyiségű patron vagy kazetta megrendelése célszerű, melyet a lejárati idő keretén belül ténylegesen el tudnak fogyasztani.  

Elvileg ugyanez vonatkozik a háztartásokra is, de a lejárati időt figyelni kellene különösen a nyomtatók alkalmi felhasználói esetében, akik csak néhanapján nyomtatnak. A nyomtató alkalmankénti használatakor nemcsak a patron lejárati idejének túllépése fenyeget, hanem a tintasugaras nyomtatási technológiát alkalmazó nyomtatóknál a tinta beszáradása is fenn áll. Viszont a tinta beszáradása megelőzhető tesztoldal kinyomtatásával legalább hetente egyszer.

CDRmarket tanácsol: A nyomtató rendszeres karbantartása indokolt – meghosszabbíthatja a nyomtató élettartamát.

Hogy tároljuk tehát a tonereket és tintapatronokat?

A tonerek és tintapatronok tárolása nem igényel semmilyen különös térségeket vagy feltételeket. A tonerek és tintapatronok nem szeretik az erős napsütést és túlzott meleget. Ezért inkább tárolja őket sötétebb helységben 15 °C-tól maximálisan 24 °C-ig terjedő hőmérsékleten. Ne helyezze a patronokat és tonereket fűtőtestek közelébe és ne feledkezzen a megfelelő feltételek betartásáról szállításuk közben sem. Télen ne tegye ki hosszú ideig tartó hidegnek és nyáron ne hagyja ezeket forró autóban.

A lézernyomtatókba rendeltetett tonerek, illetve a tonerekben levő festékpor számára problémát jelenthet a túlzott nedvesség, ezért a helységben, ahol a fogyóeszköz tárolásra kerül, biztosítsa az optimális relatív páratartalmat. Ebben az esetben a levegő optimális páratartalma 40 – 60 % között mozog.

Olvassa még el:

Kifogyott a toner vagy tintapatron és nem ismeri ki magát a kínálatban? Nézze meg cikkünket, hogy válasszunk helyesen tonert vagy tintapatront.

Szeretné a toner vagy tintafogyasztást csökkenteni otthon vagy cégénél? Nemrégiben gyakorlati tanácsok toner és tintafogyasztás csökkentéséhez című témával is foglalkoztunk.