(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Hogy készítsünk és nyomtassunk otthon öntapadós matricákat?

Az öntapadós matricákat, talán csak a városi közlekedési vállalatokon kívül, mindenki szereti. Igaz ugyan, hogy a városi tömegközlekedési megállókban a tucatnyi reklámjellegű matrica nem tűnik a legesztétikusabbnak és eltakarják a kilátást, de az öntapadó matricák megfelelő kezekben és a megfelelő helyen csodákra képesek. Ha nem tudja hogyan nyomtasson matricákat, mi segítünk.

A matricák rengeteg inspirációt kínálnak

A gyerekeknek a matricák vidám szórakozást jelentenek, a felnőttek számára pedig értékes információk gyors forrásai lehetnek. A matricák figyelmeztethetnek veszélyre, fontos kapcsolatokat kínálhatnak, de jó szolgálatot tesznek raktározott anyagok vagy élelmiszerek egyszerű jelölésében is. Kreatív matricák még többet is nyújthatnak és a látszólag jelentéktelen tárgyakat emlékezetes darabokká alakíthatják.

Nagyszerű példa erre a kávé gyártásával és értékesítésével foglalkozó amerikai Folgers társaság, amely a tökéletességhez közelített azzal, hogy matricával a csatornák fedlapjait egy csésze feketekávévá varázsolta. Fennáll viszont a kérdés, hogy ilyen beavatkozás után a fedlapok illata is kellemes volt-e. Természetesen a házilag készített matricáknak nem lesznek ilyen ambícióik, de ennek ellenére vonzóak és hasznosak lehetnek.

Hogy kell matricákat nyomtatni

Az öntapadó matricák készítése nem bonyolult, és gyakorlatilag bárki megbirkózik vele. Természetesen nem a gépjárműveken, világító reklámtáblákon vagy kirakatokon díszlekedő matricákra gondoltunk, ahol az elkészítés megfelelő felszereléssel rendelkező tapasztalt szakemberek nélkül nem fog menni. De ha az Ön prioritása egyszerű matricák gyors és olcsó nyomtatása, akkor ez nem tudomány.

Az egész vicc csupán abban rejlik, hogy kiválasszuk a megfelelő nyomtatót és anyagot, amelyre a matricákat nyomtatjuk. Nézzük hát meg, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre. Ami a technikai felszerelést illeti, elvileg a matricák nyomtatására lézernyomtatók és tintasugaras nyomtatók is használhatók. Általánosságban a tintasugaras nyomtatók magasabb minőségű nyomtatást kínálnak, de ezeknél a matricáknál nedves környezetben probléma lehet a tinta szétfolyásával.

Megoldásként szolgálhat ebben az esetben a laminálás, de ha nincs kéznél laminálógép, akkor jó szolgálatot nyújt a lézernyomtatási technológiával rendelkező nyomtató, amelyre a vízállóbb és tartósabb nyomatok jellemzők. Benti térségekben általában nem kell foglalkoznia a fokozott nedvességgel és a matricák nyomtatására nyugodtan használhatja a tintasugaras nyomtatót. De még mindig nem szóltunk arról, hogy milyen anyagra nyomtassa a matricákat, így hozzuk ezt gyorsan helyre.

Papír, fólia, öntapadós címkék – számos lehetőség létezik

Otthoni matricák elkészítéséhez nincs szükség semmilyen drága és különleges anyagra. Teljesen megfelel matt vagy fényes öntapadós fotópapír, vagy választhatja az öntapadós fóliát is. Az öntapadós címkék és etikettek nyomtatása külön fejezet a címkenyomtatásban. Előnyük a négyzetes és téglalap alakú formák széles választéka, melyek nem igényelnek vágást.

Nem szabad azonban elfeledkezni a matricák dizájnjáról sem. Ez már az Ön grafikai készségeinek kérdése lesz. Eljátszadozhat a matricák grafikai megjelenésével néhány fizetett grafikus programban, de véleményünk szerint az otthoni matricák készítése során ötleteit megvalósíthatják ingyenes alternatívák is, mint például a SilhouetteStudio vagy az Adobe Photoshop.