(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Hogy csatlakoztassuk a nyomtatót a PC-hez?

A digitális korszak sok mindent változtat. Sokkal többet olvasunk és írunk, mint a közelmúltban, de egyben az is igaz, hogy mindez teljesen másképpen történik. Olvasunk a számítógépek képernyőiről, táblagépekről, telefonokról és billentyűzeteken írunk. No és természetesen rendszeresen nyomtatunk dokumentumokat. A nyomtatók így továbbra is nagyszerű segítőtársak és semmi nem tanúskodik arról, hogy ezen a tényen a közeljövőben valami változna. A nyomtatók azonban csak akkor tehetnek jó szolgálatot, ha helyesen vannak telepítve és csatlakoztatva. No és gyakran itt ütközünk akadályba. Hogy csatlakoztassuk a nyomtatót a számítógéphez, hogy minden úgy működjön, ahogy kell?

Többféle módon is csatlakoztathatjuk a nyomtatót a számítógéphez. Megemlíthetjük az USB csatlakozást kábel segítségével, LAN vagy Wi-Fi csatlakoztatást, és nem hagyhatjuk figyelmen kívül a közvetlen, vagyis DIRECT Wi-Fi esetleg Bluetooth csatlakoztatást sem. A számítógép és nyomtató összekötése adathálózaton keresztül előnyösnek mutatkozik a gyorsabb nyomtatási lehetőség és a nyomtatószolgáltatások több felhasználó általi alkalmazása, valamint az intelligens mobil berendezésekről való nyomtatás szempontjából. Azonban a nyomtató és a számítógép végleges csatlakoztatásának lehetőségéről a gyakorlatban az Ön számítógépének konfigurációja dönt.

Kezdjük a vezeték nélküli nyomtatók telepítésével a Windows 10-ben

A nyomtató telepítésénél Windows 10 operációs rendszerrel rendelkező asztali számítógépeknél és laptopoknál lényegében két lehetősége van. Vagy a felhasználói felületen keresztül végzi, vagy a hagyományos vezérlőpanelt alkalmazza.

Az első esetben kattintson a képernyő bal alsó sarkában vagy a billentyűzeten levő (a szóköz bal oldalán) Windows szimbólumra. A továbbiakban lépjen fokozatosan a Gépház  > Eszközök > Nyomtatók és szkennerek elemekre. Válassza a Nyomtató vagy szkenner hozzáadása lehetőséget és várja meg, amíg a rendszer megtalálja a közelben lévő nyomtatókat. Ezt követően válassza ki a használni kívánt nyomtatót és kattintson az Eszköz hozzáadása elemre.

A második esetben, a fentiekben leírt eljáráshoz hasonlóan kattintson a Windows szimbólumra és lépjen a Vezérlőpanel  > Eszközök és nyomtatók > elemekre majd a megjelenő ablakban kattintson a Nyomtató hozzáadása elemre.

A nyomtató csatlakoztatása USB kábel segítségével

A nyomtató USB-interfészen keresztüli csatlakoztatása PC-re az egyik leggyakrabban használt módszer. Az ok prózai. Minden nyomtató és természetesen számítógép is rendelkezik speciális portokkal (A – B jelzéssel), melyek lehetővé teszik a közvetlen csatlakoztatást USB kábel segítségével.

Hogy minden szükség szerint működjön, ehhez természetesen nem lesz elegendő csupán a nyomtató és számítógép összekötése USB kábellel. Szükség lesz szoftver telepítésére. Az eljárás kissé eltérő lehet, de általánosságban nagyon hasonló. A szoftver telepítéséhez használja a mellékelt CD-t, amely a nyomtató tartozéka vagy töltse le a gyártó webhelyéről. Miután behelyezte a CD-t, indítsa el a telepítést és várja meg, amíg a telepítő program kéri a nyomtató csatlakoztatását. Ezt követően az ábrázolt utasítások alapján fejezze be a telepítést.

A nyomtató csatlakoztatása Bluetooth és Wi-Fi DIRECT segítségével

A nyomtatók védelme és a biztonsági kockázatok kiküszöbölése jelenleg valószínűleg az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a kisvállalkozásoknak, de a nagy társaságoknak is szembesülniük kell. Az érzékeny adatok védelme azonban a közönséges felhasználók számára is kiemelt fontosságú. A nyomtató csatlakoztatása Bluetooth-on vagy Wi-Fi DIRECT-en keresztül többek között megfelelő csatlakoztatási mód olyan esetekben is, ha a nyomtatási feladat egy idegen berendezésről lesz küldve, amelynek nem kíván teljes hozzáférést nyújtani hálózatához.

A Wi-Fi DIRECT (más néven Wi-Fi P2P) olyan standard, amely lehetővé teszi két vagy több eszköz egyszerű csatlakoztatását vezeték nélküli hozzáférési pont nélkül. A Wi-Fi DIRECT egyik előnye a magasabb kommunikációs sebesség, mint a Bluetooth esetében. Meg kell azonban említenünk a különböző gyártóktól származó berendezések csatlakoztatásának lehetőségét is.

Bluetooth technológiával jelenleg szinte minden mobiltelefon, táblagép és laptop felszerelt. Viszont, amint már a fentiekben jeleztük, a bluetooth átviteli sebesség aránylag alacsony, ezért ez a technológia különösen megfelelőnek bizonyult a fényképeket illetve pénztárgépes nyugtákat  nyomtató hordozható berendezések csatlakoztatásához.

A nyomtató csatlakoztatása PC-hez Bluetooth vagy Wi-Fi DIRECT segítségével egyéni, függ a konkrét berendezéstől és ezért nem általánosítható. Legjobban teszi tehát, ha csatlakoztatáskor követi a berendezés gyártója által nyújtott kézikönyvet.

A CDRmarket tanácsol: A nyomtató PC-hez való csatlakoztatásának feltüntetett eljárásai a kevésbé tapasztalt felhasználók számára szolgálnak. A tapasztalt felhasználók számos más csatlakoztatási módszerrel is megbirkóznak.

A nyomtatók biztonságával a múltban már egy önálló cikkben foglalkoztunk. Ha érdekli Önt ez az aktuális téma, akkor olvassa el cikkünket  A vállalati nyomtatók védelmét nem szabad alábecsülni cím alatt.