(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

A tintasugaras nyomtató előnyei és hátrányai

Minden típusú nyomtatónak vannak erősségei, de gyenge pontjai is. Ma a tintasugaras nyomtatók előnyeit és hátrányait tekintjük át, melyek a konkurens lézernyomtatókkal szemben hosszú ideje az eladási listák élvezető berendezései közé tartoznak.

Miért nyerő a tintasugaras nyomtató

A tintasugaras nyomtatók gyakran többfunkciós változatban készülnek, így a berendezést nyomtatás mellett másoláshoz és szkenneléshez is használhatja. Általánosságban a modern tintasugaras nyomtatók további fontos funkciókat is kínálnak, melyek érvényesülnek az otthoni szokványos nyomtatási feladatok teljesítésénél, de az igényesebb irodai munkát is ellátják. Egyben számos innovatív technológiát és alkalmazást is támogatnak, melyek jelentős módon leegyszerűsítik a nyomtatási folyamatot és végső soron azt fel is gyorsítják.

Természetesen a tintasugaras nyomtató kényelmes nyomtatást biztosít okoseszközökről, aminek köszönhetően nyomtatási feladatokat küldhet mobiltelefonról, táblagépről vagy laptopról az épület bármely helyéről anélkül, hogy csatlakozna a hálózatra. A tintasugaras nyomtatók nevezetesek kompakt kivitelükről, így csak minimális helyet foglalnak íróasztalán vagy a polcon és munkafeladatai teljesítése közben nem fogják Önt semmilyen módon gátolni. Minden tintasugaras nyomtató közös jellemzője azonban az alacsony ár és a minőségi nyomtatás éles szöveggel és élénk színekkel.

A tintasugaras nyomtató előnyei röviden:

 • kedvező vételár,
 • a legolcsóbb modellek is kínálnak szkennelést és másolást,
 • vonzó dizájn, kis méretek,
 • fekete-fehér és színes nyomtatás,
 • csúcsminőségű fotónyomtatás,
 • szöveges vagy grafikus dokumentumok nyomtatása kiváló minőségben,
 • a berendezés játszva megbirkózik CD/DVD nyomtatásával,
 • nem probléma a mágneses vagy öntapadó papírokra való nyomtatás,
 • a tintasugaras nyomtató ugyanúgy jól bánik a hagyományos A4-es méretű irodai papírral, mint más formátumú adathordozókkal is.

A tintasugaras nyomtató hátrányai

A tintasugaras nyomtató nem a legmegfelelőbb választás gyakori és nagy mennyiségű nyomtatáshoz. Ilyen nyomtatáshoz inkább megfelelnek a lézernyomtatók. A tintasugaras nyomtatókhoz gyakran kapcsolódik a magasabb nyomtatási költség, és bizonyára hallott már a problémásabb karbantartásról is a nyomtatófejekben beszáradt tinta miatt. Ezek a hátrányok viszont ma már a minimumra csökkenthetők. Első esetben, az árban előnyös utángyártott tintapatronokkal, melyekkel nyomtathat kiváló minőségben és nagyszerű áron minden dokumentumot vagy fotót. Ugyancsak kihasználhatja nyomtatásnál a gazdaságos üzemmódokat, melyek csökkentik a tintafogyasztást.

Ami a második esetet, vagyis a tinta beszáradását illeti, ezzel a problémával egyszerűen megbirkózhat rendszeres nyomtatással és eredeti tintapatronok alkalmazásával. Itt számításba jöhetnek a nyomtató tisztító funkciói is.

A tintasugaras nyomtató hátrányai röviden:

 • inkább csak alkalmi, illetve kis és közepes mennyiségű nyomtatáshoz megfelelő,
 • általában magasabb nyomtatási költségek, az ár a nyomtatási kellékanyagok típusától függ,
 • a lézernyomtatókkal összehasonlítva gyakoribb tintapatron csere,
 • a tinta beszáradásának nagyobb veszélye,
 • igényesebb karbantartás a tinta esetleges beszáradása miatt, ami eltömítheti a nyomtatófej fúvókáit,
 • kevésbé vízálló tinta,
 • a közvetlen napfénynek kitett tintás nyomatok egy idő után kifakulhatnak.

Rövid összefoglaló

A berendezés konkrét előnyeit és hátrányait tekintve nyilvánvaló, hogy a tintasugaras nyomtatók elsősorban a háztartásokban érvényesülnek, de kisebb vagy kezdő cégek is figyelembe részesíthetik. Otthoni vagy vállalati irodában egyaránt jól alkalmazhatók egyedülálló tintasugaras nyomtatók és többfunkciós berendezések is, melyek a nyomtatáson kívül megbirkóznak a szkenneléssel és másolással is.

Természetesen a megfelelő nyomtató kiválasztása csak az Ön valós igényein és elvárásain kell, hogy alapuljon, tehát mérlegelje egyéni követelményeit és ez alapján döntsön a tintasugaras vagy lézeres nyomtatási technológia mellett. Döntéshozatalát a hogy válasszunk helyesen nyomtatót című cikkünk is megkönnyítheti.