(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Mi az a nyomtatófej?

A mikroszkopikus fúvókákkal ellátott nyomtatófej a tintasugaras nyomtatók fontos alkotóeleme, ugyanis az aprócska tintacseppeket viszi át a papírra. A jelenlegi nyomtatófejek 300 – 400 fúvókával is rendelkeznek. Ezért nem csoda, hogy a fúvókák számára való tekintettel a nyomtatófej a tintasugaras nyomtató legkritikusabb, vagy ha úgy szeretné a „legsérülékenyebb“ pontja.

Elegendő ugyanis néhány majdnem csak láthatatlan porszem vagy beszáradt tinta és már meg is született a probléma eltömődött nyomtatófej formájában. A folytatást bizonyára nagyon jól ismeri. Kezdetben a nyomtató csak elvétve jelent hibát. A probléma azonban többé-kevésbé ismétlődik, a helyzet romlik és végül a nyomtató már egyáltalán nem nyomtat. Mindezt megelőzően valószínűleg már Ön is felfigyelt arra, hogy a nyomtatott szöveggel valami nincs rendben. Ugyanis a kinyomtatott dokumentumon általában bizonyos sorok hiányoznak. Mielőtt a nyomtatófejekkel összefüggő problémákról és azok lehetséges megoldásáról szólnánk, nézzük meg előbb a konkrét nyomtatófej típusokat.

Nyomtatófej termál nyomtatáshoz

A termál tintasugaras nyomtató nyomtatófeje rezisztorokkal ellátott fúvókákon keresztül juttatja a tintát a papírra. Az ide vezetett tinta a másodperc töredéke alatt felhevül megközelítőleg 300 °C-ra, majd nyomás alatt kilövődik a papírra. A tinta felvitelének ezt a módszerét elsősorban a HP, Brother és Canon nyomtatók alkalmazzák.

Nyomtatófej piezoelektromos nyomtatáshoz

A piezoelektromos nyomtatófejek a termálhoz hasonlóan a létrejött nyomást használják ki a cseppek kilövéséhez. Ebben az esetben azonban a nyomás nem magas hőmérséklet eredménye, hanem az elektromos áram  piezoelektromos elemre gyakorolt hatását követően jön létre. Ez az elem feszültség alatt „deformálódik“ és a létrejött mechanikus nyomás a nyomtatófej fúvókáin keresztül kilövi a tintát a papírra. Piezoelektromos nyomtatófejeket az Epson nyomtatókban használnak.

A nyomtatófej problémák leggyakoribb okai

Rossz minőségben nyomtatott dokumentumok a nyomtató elektronikája vagy a tintaadagolás számlájára is felróhatók, de a leggyakoribb ok maga a nyomtatófej. Ezzel a nyomtató-összetevővel probléma merül fel, ha a felhasználó hosszabb ideig nem végez nyomtatófej mélytisztítást vagy a nyomtató használati gyakorisága minimális. Két vagy három hét, akárcsak tesztoldal kinyomtatása nélkül elegendő arra, hogy a tinta beszáradjon a nyomtatófejbe. Ha a nyomtató fűtőtest közelében van elhelyezve, a tinta beszáradásának veszélye még nagyobb.

Meg kell azonban említenünk a nem megfelelő alternatív tintapatronok alkalmazását is, melyek nem minden esetben rendelkeznek optimális tintaösszetétellel. A nyomtatófej mikroszkopikus fúvókáinak gondot jelenthet az alternatív töltetetek sűrűsége. Ez nemcsak homályos és rossz minőségű nyomtatást eredményezhet, de a nyomtatófej károsodását is. Úgy tűnik, az eredeti patronok alkalmazása a legbiztosabb módja, hogy elkerüljük a nyomtatófej esetleges problémáit.

Beszáradt nyomtatófej – mi a teendő?

A nyomtatófej rendben tartásának, illetve a tintabeszáradás megelőzésének legkitűnőbb módja a rendszeres nyomtatás. Ha valamilyen okból kifolyólag a tinta mégiscsak beszáradt, akkor nem marad más hátra, mint megpróbálkozni a nyomtatófej kitisztításával. Először is próbálja meg elindítani a „Nyomtatófej tisztítás“ üzemmódot. Ennek a funkciónak a megnevezése változó lehet az egyes nyomtatóknál, így az indítás előtt nézze meg a kezelési útmutatót.

Ha a tisztító üzemmód ismételt beindítása sem távolítja el a problémát, akkor ki kell cserélni a festékpatronokat és ebben az esetben a nyomtatófejet is. Természetesen ez csak azon tintapatronokra érvényes, melyekbe a nyomtatófej be van építve. Ez a lehetőség elsősorban a HP nyomtatók esetében áll fenn. 

Bonyolultabb a helyzet az Epson nyomtatók esetében, ahol is ezek az alkotóelemek a berendezés beépített részei. Valószínűleg szerviztechnikus látogatását, vagy az egész nyomtatófej, mint önálló alkatrész, cseréjét nem kerülheti el. A Canon nyomtatókban ugyan a nyomtatófej a berendezés része, de eltávolítása nem jelent problémát. Így próbálkozhat például a beszáradt tintát feloldani egy sekély tálacskába öntött felmelegített desztillált vízben vagy használhat speciális nyomtatófej-tisztító terméket.