(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

A nyomtató karbantartása - tanácsot adunk, hogyan növelheti a nyomtató élettartamát

Murphy alapvető törvénye "Ami elromolhat, az el is romlik" nagy általánosságban érvényes és számtalan technológiai újítás ellenére "vonatkozik" a jelenlegi tintasugaras vagy lézernyomtatókra is. Így időről időre ezeket a kifinomult berendezéseket sem kerüli el egy alkalmankénti meghibásodás. Viszont nem szükséges, hogy mindig a rövidebbet húzza és a nyomtatók némely meghibásodását mégiscsak megelőzheti vagy teljesen el is kerülheti. Elegendő, ha betart néhány egyszerű javaslatot, melyek növelhetik a nyomtató teljes élettartamát.

Hová helyezzük a nyomtatót

A nyomtatót általában nem elég csak valahová letenni, bekapcsolni és használni. Rendszeres karbantartás és a megfelelő hely kiválasztása a nyomtató élettartamát jobban befolyásolhatja, mint azt gondolná. Általánosságban a nyomtatót olyan helyre kell elhelyezni, ami nemcsak a könnyű kezelést teszi lehetővé, hanem megfelelő légáramlást is biztosít. A sok mozgó alkatrésszel ellátott nyomtatóknak többnyire nem tesz jót a nagy hőingadozás. Ezért a nyomtatót biztosan ne fedje le dekoratív terítővel és kerülje a fokozott porszennyezést. Nagy mennyiségű leülepedett por a nyomtató túlhevülését is okozhatja, de a por hozzájárulhat a nem kívánatos statikus elektromosság előidézéséhez is.

Ellenkező eset áll be alacsony hőmérsékleteken, amelyek bizonyos körülmények között a nyomtató beindítása után vízkondenzációt okozhatnak. A kondenzált víz a nyomtató elektronikus alkatrészein rövidzárlatot idézhet elő és károsíthatja a nyomtatót. Különálló fejezet a levegő magas páratartalma, amely kedvezőtlenül befolyásolhatja a vezérlő elektronikát, és ugyancsak felelős lehet a lézernyomtatón áthaladó papír túlzott felhajlásáért.

Papírminőség

Nem kétséges, hogy a megfelelő irodai papír kiválasztása közvetlen hatással van nemcsak a nyomtatás minőségére, hanem a nyomtató élettartamára is. A megfelelő papír kiválasztásával külön cikkben foglalkozunk, Hogyan válasszunk irodai papírt,  amely elegendő információval szolgál. Azonban, ha röviden szeretnénk felidézni néhány javaslatunkat, akkor a következőkről lenne szó, rendszerint a papír választását nyomtatója technológiájához (tintasugaras vagy toneres) szükséges igazítani és odafigyelni a papír csomagolásán feltüntetett paraméterekre. Így nemcsak a papír minőségéről kap információt, de arról is, hogy a papír milyen nyomtatáshoz felel meg. A jobb minőségű papírok, többek között, lényegesen kevesebb papírport produkálnak, amely por nem tesz jót a nyomtatás minőségének sem és ugyancsak csökkenti a nyomtató élettartamát.   

A nyomtatás gyakorisága

A nyomtató élettartamát és teljes kopását természetesen befolyásolja a nyomtatás gyakorisága. Ez különösen a tintasugaras nyomtatókra vonatkozik, melyek inkább kisebb mennyiségű nyomtatáshoz készültek. Többnyire ezért javasolt kevesebb oldal nyomtatása rendszeres időközönként. A tintasugaras nyomtatók esetében viszont a nyomtatás közötti hosszabb időszakok is problémát okozhatnak. Rendszertelen vagy kevésbé gyakori nyomtatás esetén ugyanis a fúvókákban beszárad a tinta. Azonban a fúvókatisztító funkció elindításával vagy tesztoldal kinyomtatásával, legalább egyszer egy héten, elkerülhető a tinta beszáradása. A tonerrel ellátott nyomtatóknak tintabeszáradással vagy hosszabb idei leállással nincs problémájuk.

Töltetek használata

További tényező, amely hátrányosan befolyásolhatja a nyomtató élettartamát a rossz minőségű alternatív tintapatronok használata. Az alternatív tintapatronok, ellentétben az eredetiekkel, többnyire más sűrűségűek, ami a nyomtató mikroszkopikus fúvókái számára jelentős probléma lehet. A rossz minőségű töltetből adódóan a nyomtatás kevésbé kontrasztos és a színek nem felelnek meg a kívánt színárnyalatoknak. Szélsőséges esetekben a rossz minőségű alternatív töltet használata tartósan károsíthatja a nyomtatófejet.

Rövid összefoglalás a végére

Tehát, ha szeretné nyomtatója élettartamát meghosszabbítani, helyezze kevésbé poros helyre, ne fedje le, ne spóroljon a jó minőségű papíron és tölteteken, és ne terhelje nyomtatóját intenzív nagytömegű nyomtatással. Részesítse inkább előnyben a dokumentumok gyakoribb, de kisebb oldalszámú nyomtatását. Ha ezeket az ajánlásokat betartja, nyomtatójának jóval hosszabb ideig kellene kitartania.