(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

3D-nyomtatott autó – milyen is vezetni?

A jelen kor számos innovatív technológiát és felfedezést hoz magával, melyeket néhány ével ezelőtt még teljes sci-fi-ként láttunk volna. Sok közülük jelentősen megváltoztatta nemcsak életmódunkat, hanem gondolkodásunkat is. Míg a virtuális valóság absztrakt alkalmazásai vagy akár a kriptográfiai Bitcoin sokkal több erőfeszítést igényel elveik megértéshez, a 3D-nyomtatott autó a modern technológia gyakorlati példája, amely elérhető. Milyen is tehát a 3D-nyomtatott autó a gyakorlatban?

Strat a Local Motors-tól

A 3D nyomtatás a viszonylag fiatal ágazatok közé tartozik, melyek a jövőben zöld utat kapnak. Napjainkban a 3D-nyomtatókat gyakran alkalmazzák az orvostudományban egyéni implantátumok készítéséhez, orvostanhallgatók tanításához, illetve a műtétet megelőző szerv és csontmodellek kialakításához. Elméletileg azonban a 3D nyomtatási technológia lehetővé teszi bármilyen formájú és méretű tárgy elkészítését.

Nem jelentett problémát tehát egy működőképes autó előállítása sem, melyet az amerikai Local Motors társaság mutatott be. A 3D nyomtatással gyártott autó a Strat a Local Motors társaságtól elnevezést kapta és legyártása 6 napig tartott. Ezzel egyidejűleg a Local Motors bejelentette, hogy a 3D nyomtatókkal készült autók nagybani gyártását már 2022-ben megkezdi. A jövőben a társaság sokkal nagyobb 3D-s nyomtatókat szeretne használni, így csak idő kérdése, hogy mikorra várhatjuk az első teherautók vagy SUV-k prototípusát. Azonban ne vágjunk ennek elébe, és nézzük meg, mit kínál nekünk a Strat.

Ha arra gondolt, hogy ez a jármű próba szerencse stílusban készült – hiba, teljes tévedés. Ez a kétüléses kisautó modern és kicsit sportos dizájnba hangolt, melyet bizonyos szemszögből véve hírnevesebb márkák egyes modelljei is megirigyelhetnek. Az autó megjelenésének egyediséget nyújt a vonzó színkombináció, amely fehér, sötétszürke és piros színekből áll. Egyébként az autó egész belső terét is a piros szín uralja. Az autógyártó ugyanis biztosra ment és ízléses piros bőrüléseket használt, melyek nagymértékben kihangsúlyozták az autó eleganciáját.

Minőség minden tekintetben

Ha futó pillantást vetünk az autó karosszériájára, akkor semmi sem jelzi, hogy 3D nyomtatóval készült. Az igazság azonban az, hogy alaposabb keresgélés eredményeként találhatók helyek, ahol észrevehetők a nyomtatás nyomai. Az autógyártó azonban ígéri, hogy a jövőben ezt a kis kozmetikai hibát kiküszöböli. Az autó szerkezete teljesen megfelelő, és bár 227 nyomtatott rétegből áll, kellően tartós és szilárd.

A Local Motors társaság semmit nem hagyott a véletlenre és igyekezett a legapróbb részleteket is kidolgozni. Így rendelkezik tároló rekeszekkel apróságokra, pontosan úgy, ahogy ez szokás a hagyományos autóknál. De a gyártó még tovább ment és előre gondolt az esetleges ütközésekre. Például az autó sárhányója függőlegesen és nem vízszintesen nyomtatott. Ennek köszönhetően több részre bontható. Sérülés esetében tehát nem szükséges 3D nyomtatóval az egész alvázat nyomtatni, hanem csak a sárhányó deformálódott részét.

Utazni a Strat-al pihenés

Objektíven el kell mondani, hogy míg az autó megtalálja az utat az ügyfelekhez, a gyártónak a kényelem javítására kell törekednie, ugyanis már az autóba való beszállás bizonyos komplikációkba ütközik, melyek némiképp hangsúlyosabbak lehetnek magasabb személyek esetében. Magas egyének számára problémás a kicsi lábtér és az a tény, hogy az ülés nem mozdítható hátra és természetesen előre sem. Ha viszont az ülésen kényelmesen el tud helyezkedni, akkor élvezheti a nyugodt utazást, amely inkább flegmatikus vagy idősebb vezetőknek lesz megfelelő.

A Strat ugyanis nem tépi az aszfaltot, mivel maximális sebessége 80 km/ó. Ezen kívül a gyártó korlátozta a sebességét 40 km/órára, de kijelentése alapján csak ideiglenes korlátozásról van szó, amíg a járművezetők megszokják a versenyautókhoz hasonló kilátást az alacsonyabban elhelyezett ülésekről. Hozzá kell szokni az aktuális sebességet mutató kis jelzőfényhez is, valamint a tolatás, semleges és előremenet gombjaihoz.

Egy kis időt még várnunk kell a 3D nyomtatóval kinyomtatott autó tökéletesítésére. Ugyancsak a végleges árára. Azonban várható, hogy a forgalomba hozatalt követően az új Strat megközelítőleg 12 – 13 ezer euróba fog kerülni.