(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

3D nyomtató otthoni használatra

Egy régebbi cikkünkben már foglalkoztunk a 3D nyomtatással. Bemutattuk Önöknek a Strat autót, amit a Local Motors gyártott 3D nyomtatók segítségével. Ma inkább az otthoni használatra szánt 3D nyomtatókkal fogunk foglalkozni.

 

3D nyomtató már pénztárcabarát áron

Az új technológiák fejlesztése mérföldes lépésekkel halad előre. Míg a közelmúltban 3D nyomtatók alkalmazását csak magas minőségű termékek, öntvények, szerszámok gyártásánál engedhettek meg maguknak igazán szolvens ipari cégek, az utóbbi hónapokban egyre gyakrabban lehetünk tanúi híreknek a 3D technológia aktív felhasználásáról az orvostudományban. Itt ezek az ügyes berendezések helytálltak mindenekelőtt a működőképes implantátumok és protézisek gyártásában, de segédkeznek az orvostanhallgatók oktatásában is.

Természetesen mindannyian szeretnénk élvezni a tudomány és technika modern találmányait, na és a 3D-s nyomtatók új generációjának köszönhetően ezt a luxust már igazán mindenki megengedheti magának. Ugyanis a nyomtatók miniatürizálása nemcsak méretcsökkenést, hanem az ár többszörös csökkenését is hozta magával. A tintasugaras vagy lézernyomtatók után így könnyedén megvásárolhat egy 3D nyomtatót is otthonra. De azonban hogy ne kerülgessük a forró kását, a legjobb lesz, ha megnézzük, hogy milyen 3D nyomtató fajták jöhetnek szóba és milyen elképzeléseket képes megvalósítani egy otthoni 3D nyomtató.

A 3D nyomtatók alapvető felosztása

A 3D nyomtatók elvileg az alkalmazott nyomtatási technológia, a munkafelület mérete és a nyomtatáskor „fogyasztott“ anyag alapján osztályozhatók. Természetesen a nyomtatók a nyomtatás pontosságában és finomságában is különbséget mutatnak. Nem fogjuk Önöket untatni az egyes technológiák részletes leírásával, de mégis legalább a legfontosabb információkat megemlítjük.

Jelenleg rendelkezésre állnak használat kész nyomtatók, melyeket csak egyszerűen csatlakoztatni kell a számítógéphez és munkára készek, vagy elemes 3D nyomtatómodellek. Ezeket szétszerelt állapotban árusítják, mint a műszaki építőjátékot. Nem kell azonban megijedni. A nyomtató összeállítása és első üzembe helyezése egy óránál több időt nem vesz igénybe. A nyomtatóban használt nyomtatási technológia lehet FDM (Fused Deposition Modeling) vagy SLA (sztereolitográfia). Az első esetben a berendezés vízszintes síkban visz fel megolvasztott anyagot (ABS, PLA, PET vagy PVA szálak) rétegről rétegre. Az SLA technológiánál a tárgy létrehozásához lézersugarat használnak, amely az egyes rétegeket műgyantába rajzolja ki. Az SLA módszer pontosabb, de igaz az is, hogy drágább.  

Az ezermesterek élvezni fogják

Az eddig elmondottakból egyértelműen adódik, hogy némely nyomtatók felülkerekednek és a termékek palettája, melyeket a 3D digitális modell vagy a meglévő sablon alapján tud nyomtatni a drágább modelleknél valamivel változatosabb és jobb minőségű lesz.

De ne várjon csodákat. A fentiekben említett implantátumokat vagy emberi szerveket otthoni 3D nyomtatóval nem tud kinyomtatni, de kisebb alkatrészeket, gyerekjátékokat vagy összetettebb modelleket bizonyára sikerül. Ezzel a háztartási termékek listája természetesen nem ér véget. Itt a képzeletnek nincsenek határai és a nyomtatók könnyedén megbirkóznak különféle modern ékszerek, tálak, vázák, tányérok, de praktikus állványok vagy más hasznos háztartási apróságok nyomtatásával is.

Tipp: Nyomtatót választunk otthonra (útmutató)