(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Nyomtatót választunk otthonra (útmutató)

Manapság az információk mozgatják a világot. Az információáradat közepette azonban az ember egyre nehezebben tud tájékozódni. És ez a nyomtatási technológia területén is érvényes. Ha a jelenlegi piac széleskörű kínálatát nézzük, akkor a megfelelő nyomtató kiválasztása otthonra még nehezebb lehet.

 

Mi magunk is álltunk már nyomtató választása előtt párszor, így saját tapasztalatunkból tudjuk mondani, hogy tényleg van miből választani. A következő sorokban ezért megpróbálunk néhány hasznos tanáccsal szolgálni az otthoni nyomtató kiválasztásához.

Alapvető egyfunkciós nyomtatómodellek, kifinomult technológiával ellátott többfunkciós tintasugaras vagy lézeres készülékek vagy nagy munkatempóra képes nyomtatók. Elvileg az összes említett berendezés megfelelhet az Ön elvárásainak. Hogy ez valóban így legyen, a kiválasztás előtt tanácsos eldönteni, hogy milyen is lesz a nyomtató rendeltetése az Ön otthonában.

Otthoni nyomtató – kiválasztása előtt állítsa fel a prioritásokat

Általában otthoni nyomtató kiválasztásakor tanácsos figyelembe venni a tervezett nyomtatási frekvenciát és a nyomtatás mennyiségét. Vagyis milyen gyakran fog nyomtatni és átlagosan hány oldalnak kell naponta átmenni nyomtatóján. Másak lesznek az igényei vagy követelményei az otthoni nyomtatóval szemben, ha csak elvétve fog nyomtatni és másak akkor, ha nyomtatójának rendszeresen meg kell birkóznia egyetemista utódjának többtucat oldalas dokumentumai nyomtatásával.

Továbbá érdemes megfontolni, hogy a fekete-fehér nyomtatást részesíti előnyben, vagy színes grafikus dokumentumokat, esetleg fotókatcsaládi ünnepségekről vagy közös üdülésekről is szeretne-e nyomtatni. Gondolkodjon el a nyomtató funkcióin is. Talán nem azonnal, de később olyan otthoni nyomtató is jól jönne, ami nyomtatáson kívül tud dokumentumokat szkennelni és másolni is.

Ha már meghatározta új nyomtatója prioritásait, akkor kizárhatja azokat a berendezéseket, melyeket az Ön konkrét elvárásai alapján fölösleges lenne megvásárolni.

Tehát milyen otthoni nyomtató alkalmas számomra?

A nyomtató rendeltetése alapján a kérdésre adott válasz meglehetősen egyszerű lehet. Ugyanis általában a nyomtatók felhasználóit két standard kategóriába, vagy ha úgy tetszik, csoportba oszthatjuk.

Az első csoport az otthoni nyomtatót inkább csak kivételesen használja és nyomtat színesen, de fekete-fehéren is. No és a második csoportba tartoznak azok a felhasználók, akik szinte naponta nyomtatnak elsősorban fekete-fehér dokumentumokat nagyobb mennyiségben.

Tehát, ha csak alkalmanként nyomtat, vagy csak a szükséges dokumentumokat nyomtatja fekete-fehéren és színesen is, akkor egyszerű a megoldás. Válassza a tintasugaras nyomtatót. Ezen felül az otthoni nyomtató ezzel a technológiával többfunkciós kivitelben készül, így a dokumentumok szkennelésére vagy másolására is felhasználhatja.  

Gyakori és nagy mennyiségű nyomtatás esetén a lézernyomtató lesz ideális. Ezeket a berendezéseket gyors és gazdaságos nyomtatás jellemzi. Hasonlóan, mint a tintasugaras nyomtatók a lézernyomtatók is kaphatók többfunkciós változatban. Külön fejezetbe tartoznak azok a felhasználók, akik minőségi fotókat szeretnének nyomtatni. Számukra a szublimációs vagy tintasugaras nyomtató lesz megfelelő.

Fontolja meg a nyomtatási költségeket

Nagy hiba lenne azt gondolni, hogy a nyomtató megvásárlásával vége a kiadásoknak. Bizonyos esetekben ezt követően a töltetekbe fektetett tételek nagyobb terhet jelentenek a családi költségvetésben, mint maga a nyomtató megvásárlása.

Így ismét eljutottunk a fent említett nyomtatási mennyiség mérlegelésének fontosságához. Esetleges kompenzációt jelenthetne alternatív töltetek használata, melyek bizonyos körülmények között megfelelő alternatívát nyújtanak az eredeti patronokhoz. Természetesen azzal a feltétellel, ha minőségi tölteteket választ. Megfontolandó a tintapatron sajátkezű utántöltése is. Ha ez a lehetőség tetszik Önnek, akkor olvassa el a Hogy töltsük fel a tintapatront című cikkünkben leírt útmutatót.

Tekintse meg a nyomtató további funkcióit

A választáskor olyan részlet is meghatározó lehet, mint a kétoldalas nyomtatás, a közvetlen nyomtatási funkció vagy a nyomtatás egészen a papír széléig. Ezek közül kiemeljük a kétoldalas nyomtatást, amely nagymértékben hozzájárulhat a papírmegtakarításhoz, ezért ez lehetne a nyomtató kiválasztásának egyik döntő tényezője.

Hasonló helyzetű a nyomtató vezeték nélküli csatlakoztatásának lehetősége a helyi számítógépes hálózathoz. Wi-Fi nyomtató segítségével kényelmesen nyomtathat grafikus vagy szöveges dokumentumokat otthona bármely számítógépéről, laptopról, okostelefonról vagy táblagépről. És ami fontos, lakása bármely pontjáról nyomtathat anélkül, hogy a nyomtató közvetlen közelében legyen. Mellesleg, a Wi-Fi nyomtatóknak egy külön cikket szenteltünk. Ha érdekli ez a téma, olvassa el a 4 ok, hogy otthon Wi-Fi nyomtatót használjon című cikkünket.

Ma nem hirdetünk győztest

Nyilvánvaló okokból nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy melyik nyomtatót válassza. Ugyanis a nyomtatókkal szemben támasztott követelmények egyéniek és egyéni lesz végül a döntés is. A nyomtató kiválasztásakor azonban próbálja meg figyelembe venni összes elvárását és ne kössön kompromisszumokat. Válasszon olyan nyomtatót otthonra, amely legközelebb áll valós szükségleteihez.