(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Miért nyomtatnak némely nyomtatók patronok nélkül?

A címkenyomtatók és címkézők, valamint a mobil nyomtatók és pénztárgépek olyan berendezések közé tartoznak, ahol feleslegesen keressük a tintapatronokat vagy tonereket. Ennek az oka prózai. Ezek ugyanis thermo nyomtatók, amelyek egészen más elven működnek, mint a hagyományos nyomtatók és ezért nincs szükségük patronokra.

 

A thermo nyomtatás két formája, főszerepben a nyomtatófej

A mikroszkopikus fúvókákkal ellátott nyomtatófej fontos szerepet játszik a tintasugaras nyomtatóknál, ahol az aprócska tintacseppek papírra való átviteléért felelős, de mint már jeleztük, a thermo nyomtatásban is fontos szerepet tölt be. A thermo nyomtatásra szolgáló nyomtatófej számos félvezető fűtőtesttel van felszerelve, amelyek elektromos áram áthaladásakor felhevülnek, és közben érintkezve az érzékeny papírréteggel megváltoztatják annak színét (megfeketedik).

Az egyébként DirectThermal nyomtatásként is ismert közvetlen nyomtatás speciális hőérzékeny papírra, számos kiváltságot kínál. Egyszerű kezelés, csendes működés, megbízható nyomtatás és a tinta hiánya csak egy töredéke az előnyöknek. A közvetlen nyomtatású thermo nyomtatók örömet tudnak szerezni kompakt méreteikkel és alacsony súlyukkal, valamint nagyon vonzó attraktív áruk is. Azonban, mint mindennek a világon, úgy ezeknek a berendezéseknek is vannak gyenge oldalaik.

A közvetlen thermo nyomtatás nem lehetséges speciális thermo papír nélkül, és korlátozásnak tűnhet csak a fekete-fehér nyomtatás lehetősége is. Ezenfelül a thermo papír fényre és hőre is érzékeny, ami egyrészt nagyobb figyelmet igényel tároláskor, másrészt ez az érzékenység befolyásolja a nyomtatott címkék élettartamát. A közvetlen nyomtatású nyomtatók azonban csak a thermo nyomtatás egyik változatát jelentik. A másik változat a thermo transzfer nyomtatók.

Ugyanaz a módszer, más médiumok és eredmények

A thermo transzfer nyomtatóknak hasonlóan a DirectThermal nyomtatókhoz nincs szükségük tonerekre sem tintapatronokra. A nyomtatás alapelve lényegében ugyanaz, mint a közvetlen nyomtatásnál, egy apróságot kivéve. A nyomtatófej és a félvezető fűtőtestek közé ebben az esetben egy speciális hőérzékeny szalag van behelyezve, amely a hő hatására megszínezi a nyomtatott médiumot.

Médium lehet egy egyszerű irodai papír, lehetnek címkék, plasztikkártyák vagy egyéb anyagok. Ugyancsak jó hír az a tény, hogy a thermo transzfer nyomtatási technológia lehetővé teszi a színes nyomtatást is. A nyomatok megfelelnek a legszigorúbb minőségi és tartóssági követelményeknek, de ezeket a tulajdonságokat, együtt alkalmazási lehetőségeikkel, röviden megtárgyaljuk a következő sorokban.

A thermo nyomtatók mindenütt érvényesülnek, beleértve a kereskedelmet és ipart is

Akár tudatosítjuk, akár nem, a thermo nyomtatással gyakorlatilag naponta kapcsolatba kerülünk, méghozzá a vásárlás vagy szolgáltatások fejében kapott pénztárgépi blokk formájában. Azonban a thermo nyomtatók felhasználása sokkal változatosabb, mint ahogy el tudnánk képzelni.

Nagyszerű például szolgálnak erre a címkenyomtatók, melyek megbízható szolgálatokat nyújtanak villanyszerelőknek, távközlési szerelőknek és az ipar más ágazataiban dolgozó munkásoknak, de érvényesülnek irodákban, csomagküldő cégeknél, kórházakban vagy fuvarozó cégeknél és nem vesznek el webáruházakban vagy a vendéglátóiparban sem.

Magas ellenállási és tartóssági követelmények esetén a thermo transzfer nyomtatási technológiával felszerelt nyomtatókat kell előnyben részesíteni, mivel a közvetlen nyomtatású nyomtatókkal készített címkéknél napsugárzásnak kitéve vagy nem megfelelő tárolás esetén problémák léphetnek fel a szöveg olvashatóságával. De nagy hiba lenne azt gondolni, hogy a közvetlen nyomtatású thermo nyomtatók húzzák a kötél rövidebb végét.

A DirectThermal nyomtatókkal nyomtatott címkék jó megoldást jelentenek gyors, igénytelen szállítású vagy rövidebb élettartamú termékek megjelölésére. Tehát az üzleteken és fuvarozó társaságokon kívül helytállnak a tejiparban, húsiparban vagy az élelmiszeripar egyéb ágazataiban is.