(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Kihagyhatatlan újdonságok a 3D nyomtatásban

A tavalyi év végén a HP társaság közzé tett egy jelentést, amelyben praktikus észrevételeket és előrejelzéseket nyújt a 3D nyomtatás trendjeiről, melyek hatással lesznek a gyártási és vállalkozói környezetre az elkövetkező 12 hónapban.

Míg a 2019-es jelentés hangsúlyozta a mesterséges intelligencia, vagy pontosabban mondva a gépi tanulás 3D nyomtatásba való beépítésének fontosságát, a 2020-as évi előrejelzések szerint több iparágat is felölelve növekszik majd a digitális 3D nyomtatás potenciálja. Cikkeinkből már bizonyára jól tudja, az egészségügyi 3D alkalmazásokat általánosan és nagymértékben használják az orvostudományban, sebészeti segédeszközök, funkcionális implantátumok vagy protézisek gyártásánál.

Na és bemutattuk Önöknek a STRAT autót is a Local Motors cég műhelyéből, vagy inkább nyomtatójából. Természetesen ezt az autót nem véletlenül említettük meg, ugyanis a HP társaság előrejelzései alapján a 3D nyomtatás éppen az autóiparban idéz elő hatalmas fellendülést.

A 3D nyomtatás támogatja az elektromobilok automatizált összeszerelését és gyártását

A hegesztés az autógyártás egyik leginkább automatizált fázisa. Az automatizálás azonban évről évre növekszik, és csak idő kérdése, hogy a 3D nyomtatók kinyomtassák a fémet a műanyag részekbe, elvégezzék a felületkezelést vagy beépítsék a motort a műanyag alkatrészekbe.

De ez még nem minden. A globális trendek együtt az új elvárásokkal és elképzelésekkel drasztikusan megváltoztatták az autóipar szinte minden aspektusát, amely elektromos járművek gyártásával kijelentette, hogy készen áll a jelentős átalakulásra. Nos, és éppen az elektromos autók gyártásában számít a HP társaság nagy sikerre a 3D nyomtatás terén. Az ok prózai.

Az elektromos járművek gyártása növekvőben van, és az elkövetkezendő hónapokban vagy években valamennyi vállalat tovább növeli a gyártást. Például a Volkswagen 2022-ig 1 millió ilyen jármű forgalomba hozatalát tervezi. Ha a VW sikeres lesz, akkor leelőzi még a kaliforniai Teslát is, és vezető pozíciót foglal el. Ebben a tekintetben azonban döntő jelentőségű az, hogy az elektromos járművek gyártásához rendkívül nagy mennyiségű alkatrészre lesz szükség, amelyet a gyártók a versenyképesség érdekében éppen a 3D nyomtatással tudnak fedezni.

A 3D nyomtatás célja a cipőgyártás növelése

Bár néha ezt nem tudatosítjuk, de a 3D nyomtatás egyre inkább bekerül az életünkbe. A cipőgyártók ezt a fejlett technológiát már jó ideje alkalmazzák a terméktervezésben, valamint a cipők bizonyos alkotóelemeinek gyártásában.

Az ADIDAS viszonylag jól elsajátította a 3D nyomtatási technológiát a cipők egyes elemeinek gyártásában, de a közeljövőben más gyártók is csatlakoznak hozzájuk. Még a teljes cipő kinyomtatása sem jelent problémát. Így az előrejelzések több mint optimisták, és a 3D nyomtatási technológia állítólag legalább 6 milliárd dollárral növeli világméretben a cipőgyártók bevételeit a következő évtizedben.

A 3D nyomtatással új szelek fújnak a fogászatban és az optikában

Digitális gyártás 3D nyomtatással nem kerülte el az egészségügy szakterületeit sem, így természetesen a szemészet és a fogászat sem képez kivételt. Kiegészítő gyártásfolyamat a szemészeti optika részére vagy a 3D-s fogmodellekkel és láthatatlan fogszabályozókkal a digitális fogászat számára már most is nagy lépést jelent előre, és a jövőben ez még növekvő tendenciát mutat. A 3D nyomtatás alkalmazási lehetőségeit a jövőben fokozatosan teljes mértékben kihasználja majd a regeneráló orvostudomány és más orvosi szakterületek is.

Tipp: 3D nyomtató otthoni használatra