(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Kártyanyomtatás - hogyan válasszuk ki a megfelelő festékszalagot ?

A PVC-kártyák nyomtatásához szükséges megfelelő festékfólia vagy festékszalag (kártyanyomtató patron) kiválasztása elsőre bonyolultnak tűnhet. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy egyszerűbb, mint amilyennek látszik.

Természetesen mindig attól függ, hogy mit és milyen célra kell nyomtatnia.

1. Vannak, akiknek elég a fekete-fehér nyomtatás, másoknak pedig színes nyomtatásra van szükségük. Mi a helyzet veled?
 
Kevésbé igényes felhasználás esetén elegendő lehet egy fekete-fehér kártya. Vagyis egy fehér kártya fekete nyomtatással. Ha csak fekete szövegre vagy vonalkódra (vagy QR-kódra) van szüksége, a fekete tintafólia is megteszi. Néha monokróm szalagnak is nevezik. Ez utóbbi a K jelölést viseli (az angol blacK szóból).
 
Abban az esetben, ha látogató-, azonosító- vagy törzsvásárlói kártyákat szeretne nyomtatni, mindenképpen színes képet, fényképet vagy az Ön logóját szeretné használni. Ekkor színes festékszalagra van szüksége, amely az YMCK jelöléssel rendelkezik. A jelölések itt is az angol Y=sárga, M=magenta, C=cyan és a jól ismert K=fekete szavakból származnak.
 
E 4 tinta kombinálásával a teljes színskála keverhető, akárcsak a hagyományos otthoni nyomtatóban. A technológia a PVC kártya nyomtató lehetővé teszi, hogy minden olyan színt kinyomtasson, amelyre szüksége van a kártyák teljes színes nyomtatásához.
 
2. Hány kártyát és melyeket nyomtat?
 
Minden kártyafestékfilm (szalag) meghatározott számú kártyára van tervezve. Minden egyes kártyanyomtató típushoz van egy adott típus, és ezek nem cserélhetők fel egymással. A kisebb kártyanyomtató modellek esetében a kapacitás 100-200 nyomtatott kártya körül van. Az ipari modellekhez lényegesen nagyobb kapacitású (pl. 1000 kártya) tintaszalagok is léteznek.
Fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy naponta/havonta/évenként hány kártyát kell nyomtatni, és ennek megfelelően válassza ki a megfelelő nyomtatómodellt. A helyes választás ezután pozitívan tükröződik majd a kártyanyomtatás költségeiben.
 
Annak érdekében, hogy elkerülje a rossz szalag használatát a nyomtatóban, és hogy csökkentse a nyomtató beállításával kapcsolatos problémákat, a legtöbb jó hírű gyártó RFID-chipet használ. Ezt az elektronikus chipet a festékszalagba helyezik, a nyomtató pedig automatikusan felismeri a szalagot, és beállítja az összes szükséges nyomtatási paramétert.

Nemcsak a festékszalagok, hanem a plasztikkártyák esetében is mindig fontos, hogy a megfelelő típust válassza a kártyanyomtatójához.

3. Védőréteg? Mi az?
 
Ha kártyáját nem csak rövid távú használatra szánja, érdemes beruházni egy úgynevezett védőrétegbe/védőszalagba. Magyarul Overlay = az "O" betű a szalag megnevezésében, azaz YMCKO.
Miért érdemes YMCKO szalagot használni?
Ez egy védőréteg, amelyet a nyomat fölé helyeznek, és így védi azt a szín kifakulásától, valamint részben a nyomat mechanikai sérülésétől is. Segít a kártyahamisítás ellen is.
Ha szeretné megőrizni kártyáinak élénk színeit, akkor az YMCKO festékszalag a legjobb megoldás az Ön számára. Ugyanakkor jelenleg ez a legszélesebb körben használt típus a kártyanyomtatásban.
 
4. Egyoldalas vagy kétoldalas nyomtatás?
 
Elég, ha csak a kártya egyik oldalát nyomtatja? Akkor beéri a fent említett egyszínű/monokróm szalaggal, YMCK szalaggal vagy YMCKO szalaggal (overlay).
Igényes szeretne lenni és mindkét oldalra nyomtatni? Ha mindkét oldalt színesre szeretné, akkor először az egyik oldalra használjon YMCK vagy YMCKO szalagot, majd fordítsa meg a kártyákat, és nyomtassa ki a másik oldalt.
Mi van akkor, ha a hátoldalon csak például vonalkód, lejárati dátum vagy más olyan jelzés lesz, amelyhez elegendő a fekete szín? Használja az YMCKOK szalagonként, amely 6 színes panelt tartalmaz. Más szalagokhoz képest tartalmaz egy második K (blacK) részt is, fekete szöveg, vonalkódok stb. nyomtatásához...
Egyes kártyanyomtatókban lehetőség van arra, hogy a szalag első oldal színes nyomtatására szolgáló részét, a fekete részt pedig a második oldal nyomtatására használják. Ezt nem minden nyomtató támogatja.
 

5. A színes szalagok összefoglalása
 
  • Egyszínű szalagok vagy monokróm szalagok. Ezek többnyire fekete (K) színűek, de más alapszínekben is kaphatók.
  • YMCK szalagok - 4 színű szalagok fényképek és képek teljes színű nyomtatásához. Nem rendelkeznek védőréteggel, és rövid távú használatra alkalmasak.
  • YMCKO szalagok - 4 színű szalagok fényképek és képek teljes színű nyomtatásához. Védőréteget (overlay-t) tartalmaznak, és hosszú távú használatra (legfeljebb 2 évig) alkalmasak.
  • YMCKOK szalagok - 4 színű szalagok fényképek és képek teljes színű nyomtatásához. Védőréteget (overwrap) tartalmaznak, és hosszú távú használatra (akár 2 évig) alkalmasak. Tartalmaznak egy további fekete komponenst a kártya másik oldalának nyomtatásához.