(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Hogy minimalizálhatjuk a színes toner fogyasztást fekete-fehér nyomtatás esetén?

Ha lézernyomtatója toner cserét jelez, akkor valószínűleg nem gondolkodik sokáig és igyekszik a tonert mielőbb kicserélni. De megtörtént már Önnel is, hogy a beállított fekete-fehér nyomtatás ellenére cserélni kellett a színes tonereket akkor is, ha ezek a feltüntetett nyomtatható oldalszámot még messziről sem érték el?

Ha akkor ezt a véletlen vagy a megnövekedett kétoldalas nyomtatás, esetleg a több mint 5 %-os standard lefedettséggel nyomtatott színes dokumentumok számlájára írta, lehetséges, hogy ez nem teljesen így történt és saját magát is megtévesztette. Ha esetleg úgy gondolatban szitkozódott a toner gyártókkal kapcsolatban, akkor szintén tévedett. Ugyanis a színes tonerek aránytalan fogyása mögött egy hihetetlen ok rejtőzhet.

Szándékosság vagy nemkívánatos baklövés?

Valószínűleg meg fog lepődni, de a színes toner fogyasztás nyugodtan száradhat nyomtatója lelkén. Ezt a tényt bizonyították tekintélyes európai fogyasztói szervezetek által némely nyomtatókon elvégzett ismételt tesztek. De ne essen tévedésbe. Nem a nyomtató előre nem látható hibájáról van szó. Ugyan hihetetlenül hangzik, de a színes toner pazarlása átgondolt és a gyártók által szándékosan létrehozott dolog a nyomtató beállításainál.   

Ha tehát logikusan feltételezte, hogy a fekete-fehér nyomtatásnál elsősorban a fekete festék fog használódni, akkor tudnia kell, hogy ez nem minden esetben érvényes. Na és ha már a nyomtatógyártóknál tartunk és elvárná, hogy lelkiismeret-furdalásban szenvedjenek beismerve, hogy vétkeztek, akkor megint csak téved. Közülük csak egyetlen gyártó kínált elfogadható magyarázatot a színes toner fogyasztására fekete-fehér nyomtatás esetén. Ő a toner pazarlást a nyomtatófejek elengedhetetlen kalibrációjával indokolta. A többiek gyártási titkokra hivatkozva levegőben hagyták a kételyekre utaló kérdéseket.

Véget nem érő kérdések

A kölcsönös bizalom kialakításához egy bizonyos nyomtatógyártót érintő információk sem járultak hozzá. Ez ugyanis eredeti tonereit szokás szerint chippel szerelte fel, amely a feltüntetett nyomtatható oldalszám elérését követően megakadályozta a nyomtatást annak ellenére, hogy a kazettában még volt festékpor. Ez a cselekedet teljesen megmagyarázhatatlan. Akaratlanul is tehát ezen a ponton felmerül a kérdés, vajon milyen messzire képesek elmenni egyes vállalkozói alanyok a magasabb nyereség nevében? Valószínűleg mindannyian jól ismerjük a választ.

Ebből a szempontból azonban a nyomtatógyártók követelményei, hogy eredeti tonert használjunk, tisztességtelennek tűnnek. Miért ne használhatnának a vásárlók utángyártott tonereket, melyek ésszerű minőséget és költségmegtakarítást tudnak nyújtani? És miért kellene nehézségekbe ütközniük a garancia érvényesítésénél? Mindezen kérdésekre a gyártóknak ésszerű és megfelelő válaszokat kell adniuk. Azonban, hogy ne maradjunk csak a szavaknál, a következő sorokban néhány konkrét tippet kínálunk a színes toner fogyasztás minimalizálására fekete-fehér nyomtatás esetén.

Ellenőrizze a nyomtató beállításait

Legegyszerűbb megoldás beállítani a fekete-fehér toner alkalmazását és a színes toner korlátozását fekete-fehér nyomtatáskor. Ez a lehetőség sajnos csak azoknál a nyomtatóknál áll fenn, melyek ilyen funkcióval rendelkeznek. Ezért olvassa el a nyomtató használati útmutatóját, hogy rendelkezik-e ilyen lehetőséggel és egyúttal győződjön meg arról, hogy berendezésén véletlenül nem állítható-e be a fekete-fehér nyomtatás működése abban az esetben, ha a nyomtató üres színes tonert jelez.

Hagyja a nyomtatót készenléti állapotban és nyomtasson egyszerre

A nyomtatót napközben ne kapcsolja ki. Ennek van egy ésszerű oka. Mint már említettük, az egyik nyomtatógyártó a toner fogyasztást a nyomtatófej kalibrációjával indokolta. Elvileg igaza van, mivel minden bekapcsoláskor illetve kikapcsoláskor a nyomtatófej kalibrálást végez és fogyaszt bizonyos mennyiségű színes festéket. A túlzott fekete-fehér, de színes toner fogyasztást elkerülheti úgy is, ha nem nyomtat időről időre egy-egy dokumentumot, hanem egyszerre nyomtatja ki nagyobb mennyiségben a szükséges dokumentumokat.

TIPP: Toner cserét tervez? Olvassa el régebbi cikkünket Kifogyott a toner. Most mit csináljak?