(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Tintapatron csere – mire vigyázzunk?

A tintapatron cseréje nem tudomány. Ennek ellenére a patron cseréjekor követni kell néhány gyakorlati elvet, melyek segítenek elkerülni a felesleges kellemetlenségeket, vagy akár a nyomtató működő képtelenségét.

Kezdjen vele foglalkozni mindjárt, ha kifogyóban levő tintát jelez

Ha a tintapatron fény villogni kezd, akkor nem érvelhet azzal, hogy nem is tudott a patron veszélyesen alacsony tintaszintjéről. Néhány nyomtatómodellnél a kifogyóban levő tintát akár a hibajelző is jelezheti. Alacsony tintaszintnél ugyan még egy ideig használhatja a tintapatront, de nem kéne megvárni, míg a patron teljesen üres marad.

Ezt a tanácsot számos ésszerű érvvel is alá tudjuk támasztani, és főleg a különálló tintapatronokkal rendelkező Canon és HP nyomtatók esetében érvényes. A HP és Canon berendezések ugyanis a nyomtatóba beépített nyomtatófejjel rendelkeznek, tehát ha továbbra is nyomtat egy elhasznált tintapatronnal, akkor ez könnyen a nyomtatófej, illetve a fűtőelemek (rezisztorok) károsodásához vezethet. Egy nyomtatófej csere nem éppen a legolcsóbb, bizonyos esetekben akár egy új nyomtató árával is felérhet.

Vagyis ez mit is jelent? Csak annyit, hogy ha nyomtatója a tintapatron kifogyásának közeledtét jelzi, akkor ne halogassa az új nyomtatópatron megvásárlását, hanem rendeljen megfelelő tintapatront azonnal a nyomtató jelzését követően. Így a tintacsere zökkenőmentesen és komplikációk nélkül zajlik le. Ezzel összefüggően azonban mégiscsak felhívnánk figyelmét egy fontos elvre. Ne távolítsa el a kifogyott tintapatront a nyomtatóból addig, amíg a cserepatron nem áll rendelkezésre. Megelőzheti így a nyomtatórendszer beszáradását. A nyomtatófej fúvókáinak eltömődését egy tesztoldal kinyomtatásával is megakadályozhatja.

Tipp: Tudja, hogy válasszunk helyesen tonert vagy tintapatront?

Meg kell említeni a nem megfelelő patronok használatát is

A nyomtatópatron cseréjével fennáll az a kérdés, hogy melyik tintapatron mellett döntsünk. A gyanúsan alacsony árú tintapatronoknál jogos az aggodalom minőséget illetően és a tinta optimális összetétele sem biztos. Így a mikroszkopikus fúvókákkal ellátott nyomtatófejnek, a kétes utángyártott tintapatronok esetében, többek között a tinta sűrűségével is problémája akadhat. Eredményként, nemcsak kevésbé éles és rossz minőségű nyomatot kapunk, de a nyomtatófej is károsodhat.

Úgy tűnik az eredeti tintapatronok használata a legbiztonságosabb út, hogy elkerüljük a nyomtató esetleges károsodását, de a minőségi utángyártott patronok esetében sincs ok aggodalomra a nyomtatás kvalitását vagy magát a nyomtatót illetően. A neves gyártóktól származó utángyártott patronok minden tekintetben felérnek az eredeti patronokhoz, azonban egy különbség mégis csak van

Tipp: A nyomtató reklamációja – befolyásolja ezt a nem eredeti toner használata?

A tinta cseréjénél több alapelv betartása is szükséges

Ügyeljen arra, hogy a tintapatron telepítésénél a nyomtató legyen mindig bekapcsolva és szigorúan kövesse a berendezés gyártója által megadott utasításokat. Ha valamilyen okból nem áll rendelkezésre a használati útmutató, próbálja megkeresni a gyártó honlapján.

A tinta cseréje azonban további szabályok betartását is igényli, melyek hozzájárulnak a nyomtató problémamentes üzemeléséhez. Egyikük a tintapatron akklimatizációja. Ez természetesen a téli időszakra vonatkozik, de ne feledkezzen meg róla. A tintapatron chippel van ellátva és folyékony tintát tartalmaz, így ha a kazetta alkalmazkodik a szobahőmérséklethez, megelőzi a páralecsapódást és ezzel a tintapatron vagy a nyomtató károsodását.

Úgyszintén fontos a nyomtatópatron kezelése is. A tintapatron általában vákuumcsomagolással rendelkezik a megbízhatóság fenntartása érdekében. Ezért a tintapatron csomagolását csak közvetlenül a nyomtatóba való telepítés előtt távolítsa el. Így elkerülheti a fúvókák vagy más alkotóelemek szennyeződését, vagy károsodását. Ha szereti a dolgok irányítását kezében tartani és tintapatronokat készletre vásárol, akkor figyelmébe ajánljuk a következő cikket, hogy tároljuk a tonereket és tintapatronokat, hogy a lehető legtovább kitartsanak?