(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Nyomtatási technológiák Termikus transzfer vs. közvetlen termikus nyomtatás. Mi a különbség és mit jelent?

Valószínűleg találkozott már a "Direct Thermal (DT)" vagy "Thermal Transfer (TT)" kifejezéssel. Ezek az elnevezések többnyire olyan termékek paramétereiben jelennek meg, mint a címkenyomtatók (más néven hőnyomtatók) , címkekészítő szalagok, öntapadós címkék és tintaszalagok. De vajon tudja, hogy mit jelentenek valójában? Nem tudja? Ebben a cikkben elmondunk minden fontos információt, amit erről a témáról tudnia kell.

A címkenyomtatók hőnyomtatást használnak, ami azt jelenti, hogy a hagyományos asztali nyomtatókhoz képest nincs szükségük tintapatronokra vagy tonerekre. Ez a módszer nagyban kiemelkedik azokban a helyzetekben, amikor gyorsan és egyszerűen kell nyomtatnunk vele. Nos, valószínűleg már kitalálta, hogy ezt a nyomtatási módszert a már említett termikus átviteli és közvetlen termikus technológiákra osztjuk.

A termikus nyomtatást nyomtatásra használják:

  • Öntapadós címkék és papírcímkék (DT és TT)
  • Bizonylatok és úti okmányok (DT)
  • Plasztikkártyák (TT)
  • Karszalagok (TT)
  • Zsugorfólia (TT)

Közvetlen hőkezelés (DT)

A nyomtató belsejében található a nyomtatófej, az alján pedig a fűtőelemek. Alatta egy speciális hőpapír halad át, amelyet egy speciális kémiai hőérzékeny réteggel vonnak be. Ez fehérről feketére változtatja a színét, amikor a hőfejjel felmelegítik.

A közvetlen hőhordozós címkenyomtatók elképesztően csendesek és gyorsak. Hátrányuk viszont , hogy csak fekete-fehérben tudnak nyomtatni , és viszonylag alacsony a felbontásuk - legfeljebb 300 dpi (dots per inch), így fényképeket lehet velük nyomtatni, de soha nem olyan minőségben, mint egy tintasugaras vagy lézernyomtatóval.

Sajnos a hőpapír néha hátrányt jelent, mivel a környezeti hővel, bármilyen fűtőelemmel vagy a nap (UV) sugárzásával való érintkezés után viszonylag gyorsan kifakul. A közvetlen hőnyomtatás ezért nem alkalmas állandó jellegű dokumentumok, például adásvételi szerződések, munkaszerződések vagy számlák nyomtatására. Nem ajánlott olyan áruk címkéihez sem, amelyek kültéri körülményeknek (főként napfénynek) vannak kitéve.

TIPP: "Hogy jelöljünk és címkézzünk termékeket és anyagokat"

Termikus transzfernyomtatás (Thermal Transfer = TT)

A termikus transzfernyomtatás, angolul TT - Thermal Transfer (termikus transzfer) néven is ismert, a közvetlen termikus technológiához képest fejlettebb módszer. A hőtranszfernyomtatók alapja a festékkel impregnált poliészterből készült festéklapok (festékszalagok). A szalagokról a festék melegítés hatására átkerül a hordozóra (öntapadós címkék, karszalagok, műanyag kártyák stb.).

 A hőátviteli nyomtatási technológiát textíliák nyomtatására is használják .

A hőtranszfernyomtatók közvetlen hőnyomtatásra is képesek, így nincs szükség festékfóliák vagy festékszalagok használatára.

A hőtranszfernyomtatást a kézi címkekészítők is használják, így a kész nyomtatott címkék hosszú élettartamúak és nagyon ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben.

TIPP: "Címkenyomtatók kis nyomtatási mennyiséghez"

Szerencsére a címkenyomtatók és szalagnyomtatók számos változata létezik, nemcsak nyomtatási technológia, hanem felbontás, nyomtatási sebesség és nyomtatási szélesség szerint is, így Ön kiválaszthatja az igényeinek megfelelőt. Értékelni fogja a kompatibilis öntapadós hőcímkék (DT) és a TT kompatibilis tekercses címkék nagy választékát is, így pénzt takaríthat meg, és mégsem veszít a nyomtatott címkék minőségéből.

 

Sara a CDRmarket