(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Névjegykártya nyomtatása – álló vagy fekvő?

A névjegykártyákról már igazán sok írásos információ található. Gyakrabban vagy kevésbé látogatott weboldalak tárgyalják a tökéletes névjegyek kinézetét és tanácsot adnak azok átadására vagy fogadására. De gondolkodott valaha azon, hogy a névjegykártyák melyik orientációja a leggyakrabban használt és milyenek az előnyei, illetve hátrányai?

Mi ezt megtettük Ön helyett és szörfözve az interneten különböző vitafórumokon, érdekes eredményekre jutottunk. Nemcsak az online eszközök előkészített sablonjai részesítik előnyben a fekvő névjegyeket, de pontosan ez az elhelyezés a kívánatos a méretre készülő névjegykártyák esetében is. Az okok prózaiak, és már most elárulhatjuk, hogy a konzervativizmusnak ehhez nincs semmi köze, inkább gyakorlati okokról van szó.

Szomszédjainkkal sokkal több bennünk a közös, mint gondolnánk

Eltekintve az atipikus formájú és méretű kreatív névjegykártyáktól nálunk leggyakrabban a 90x50 mm standard méretű névjegyekkel találkozhatunk. Hasonló a helyzet a szomszédos országokban is, ahol szintén széles körben használják ugyanezeket a méreteket. Nyugatra tőlünk, vagyis Németországban, de Svájcban vagy Nyugat-Európa más országaiban, előnyben részesítik a 85x55 mm méretű névjegykártyák nyomtatását.

De ez csak az érme egyik oldala. A másik az az a tény, hogy legalább hazánkban, de a legnagyobb valószínűséggel szomszédjainknál is a leggyakrabban használt névjegy vízszintes helyzetű. A fekvő névjegykártya olyan bevált klasszikus, amely általában semmit sem ront, nem sértő, de viszont a másik oldalon be kell vallani, hogy általában nem is nyűgöz le. Ellenkezőleg, az álló névjegykártya magára vonja a figyelmet, vagy akár lélegzetelállító is lehet. Ugyanakkor a függőleges helyzetű névjegyek vonzóképessége nem elégséges ahhoz, hogy a fekvő névkártyák népszerűségét legyőzze.

Tipp:Névjegykártyák készítése Word-ben (útmutató)

A fekvő névjegykártya többet kínál

A standard alakú és pozíciójú névjegykártyák mellett több előny is szól. A fekvő névjegyekre kényelmesen felhelyezhető minden lényeges információ, beleértve a cég függőleges vagy vízszintes logóját is. Nem jelent problémát a hosszabb kereszt- vagy vezetéknév, munkakör, céges adatok, kapcsolattartó adatok vagy a jelenleg preferált QR kód sem.

A névjegykártya első oldala kapcsolattartó információkat kínálhat, hátoldala pedig kreatívabb lehet. Ez viszont nem minden. A névjegykártya hagyományos mérete teljes mértékben megfelel az etikettnek, de egyben a névjegykártya tartók és regiszterek méretének is. A névjegytartókban elrendezett fekvő névjegykártyáknál értékelni fogja a nagyszerű olvashatóságot és egyszerű kezelhetőséget. Sikeres grafikai dizájn esetén természetesen attól sem kell tartani, hogy ezek a névjegyek nem keltenek figyelmet. A mondottakat bizonyítja az a tény is, hogy nagyon sok szakmában készíttetnek fekvő névjegykártyákat. Megemlíthetjük az orvosokat, ügyvédeket, pénzügyi tanácsadókat, de hivatalnokokat vagy mesterembereket is.

Az álló névjegykártya inkább a kreatív foglalkozásokra jellemző

Az álló névjegykártya fölött sem kell pálcát törni. Noha a névjegykártyának vannak bizonyos hiányosságai az információk elhelyezésekor és gyakran forgatni kell olvasás közben, de mint már többször is jeleztük, meglephet vagy akár sokkolhat is, így „hiányosságai“ ellenére mintha csak a művészek vagy a marketing területén mozgó személyek számára találták volna ki.