(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Milyen tonert vegyünk: eredeti vagy nem eredeti tonert?

Ez a kérdés valószínűleg már majdnem minden nyomtatótulajdonos fejében megfordult új toner hajszolása közben. A nyomtatógyártók álláspontja egyértelmű. Csakis eredeti tonerek használatát javasolják. Valójában ez az egyedüli helyes megoldás vagy más lehetőségek is számításba jöhetnek?

Az eredeti toner a biztos választás, hátránya lehet a magasabb ár

Az eredeti tonerek minőségét illetően nincs szükség hosszú vitákra. Ezek a nyomtatógyártók termékei és mondjuk úgy, hogy „receptúrájuk“ az Ön készüléke speciális követelményeihez igazodik. A nyomtatás minősége tehát garantált és mindig kiváló is marad. Egyben ettől a tonertől mindig egyforma oldalkapacitást várhatunk el. Az eredeti toner ellen csak magas ára szól. Miközben a nyomtatók vételára a 90-es évektől már a felénél is többel csökkent, általánosságban a tonerekről, festékkazettákról ez nem mondható el.

Az utángyártott tonerek sikere mögött a nyomtatógyártók magasabb árrése áll?

A rossz nyelvek azt beszélik, hogy a nyomtatógyártók árfilozófiája sokban emlékeztet a borotvagyártókra, akik támogatott áron kínálják a borotvát alap kiszerelésben, majd a csere borotvapengéken keresnek. Állítólag az egyes nyomtatómodelleknél a támogatás eléri az eladási ár egyötödét.  Másrészt a pénzügyi analitikusok becslése szerint a kereskedelmi árrés eredeti tonerek és festékkazetták esetében az 50 – 60 % körül mozog. Hogy valójában mi is az igazság, ezt valószínűleg sosem tudjuk meg, hiszen a valóságos számokat értelemszerűen egy gyártó sem árulja el.

Az utángyártott toner és nyomtatógyártók nézeteltérései mögött a nyereséget kell látni

Bár több nyomtatógyártó jelzi vagy állítja, hogy megfelelő nyereséget tudnak kimutatni nemcsak a tonerek és kiegészítő komponensek árusításából, de a nyomtatók értékesítésével is jól keresnek, azért még maradnak bizonyos kétségek. Ezzel szemben a nyomtatókhoz tartozó fogyóeszközök fontossága a teljes bevétel tekintetében nem kétséges. Ugyanis a fogyóeszközök értékesítéséből származó nyereség határozottan érdekes és figyelmet is érdemel.

Nem meglepő hát, ha köztük és az utángyártott tonerek gyártói között rivalizálás, vagy akár egyfajta kölcsönös ellenségeskedés uralkodik. Ha pedig mindezt áttekintjük az ügyfél szempontjából, akkor nem csodálkozhatunk, hogy az eredeti tonerek magasabb ára elégedetlenséget vált ki és más, elfogadható alternatívák kereséséhez vezet. A nem eredeti tonerek pedig mindenféle kompromisszumok nélkül nemegyszer a helyes választ jelenthetik. Ha viszont mégiscsak visszatérnénk a kezdetekhez, akkor el kell mondanunk, hogy az eredeti tonerek biztos és minőségi választást jelentenek, amiért bizony fizetni kell.

Utángyártott tonerek? Igen, de megbízható gyártóktól és eladóktól

Míg a nyomtatógyártók logikusan nem akarnak változtatni hozzáállásukon és továbbra is kiállnak azon állításaik mellett, hogy az utángyártott tonerekkel nyomtatott dokumentumok nem olyan minőségűek, mint az eredeti tonerekkel nyomtatottak, viszont független tesztek egészen mást mondanak. Szerintük az eredeti és utángyártott tonerek között nincs jelentősebb minőségi különbség. Így a nyomtatott dokumentumok túlnyomó többsége megfelel azoknak a minőségi követelményeknek, melyek minimum összehasonlíthatóak voltak az eredeti tonerekkel nyomtatott dokumentumok minőségével.

Természetesen az utángyártott tonerek között is különbséget kell tenni, mert köztük is találhatók jó, de kevésbé jó minőségű változatok is. Abban az esetben, ha az utángyártott tonerek olyan alternatív gyártójához fordul, aki rendelkezik az ISO 9001, ISO 14001 vagy STMC elismert tanúsítványokkal, akkor ez biztosan nem lesz rossz lépés. Az utángyártott tonerek az eredeti tonerekkel összehasonlítható minőséget kínálnak, és mindemellett a megspórolt pénzösszeg is érdekes lehet.