(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Mi a duplex nyomtatás (nyomtatás mindkét oldalra) és miért jó használni?

A duplex nyomtatást már néhányszor említettük a blogon, de ez idáig különös figyelmet nem szenteltünk ennek a funkciónak. Azonban úgy gondoljuk, hogy a kétoldalas nyomtatás kínálta előnyöket nem hagyhatjuk figyelmen kívül, ezért megpróbáljuk ma ezt jóvátenni.

A másik, az az a tény, hogy a duplex nyomtatás kevésbé tapasztalt nyomtatófelhasználónak túlságosan szakszerűen és bonyolultan hangozhat. Annak ellenére, hogy ez nem rendkívül összetett technológia, elriaszthatja a felhasználót. Az igazság az, hogy maga az elnevezés nem könnyíti a helyzetet, ugyanis egy laikusnak nem biztos, hogy teljesen világos miről van szó. Egyszerűbb lesz tehát, ha a duplex nyomtatás mellett a kétoldalas nyomtatás vagy nyomtatás mindkét oldalra kifejezéseket is használjuk.

A duplex nyomtatás és annak elve

Kétoldalas nyomtatás természetesen csak akkor lehetséges, ha nyomtatója rendelkezik ilyen funkcióval. Ez a technológia ugyanis nem tartozik a standard funkciók közé és ezért nem minden nyomtató kínál kétoldalas nyomtatást. Ha viszont szeretne mindkét oldalra nyomtatni, több lehetőség is kínálkozik. A piacon találhat automatikus kétoldalas nyomtatást kínáló berendezéseket vagy manuális kétoldalas nyomtatással ellátott nyomtatókat. És ez hogyan működik?

Abban az esetben, ha nyomtatója támogatja az automatikus nyomtatást mindkét oldalra, akkor legalább eggyel kevesebb a gondja. A számítógépen kattintson a Fájl > Nyomtatás elemre, majd a Nyomtató listáján jelölje ki a használni kívánt berendezést és a Beállítások menüben válassza a Kétoldalas nyomtatás lehetőséget. Az utasítás elküldésével minden másról a nyomtató gondoskodik. A nyomtatás első fázisában hagyományos módon nyomtatásra kerül az első oldal, majd ezt követően a papír automatikusan visszakerül a nyomtatóba és nyomtatódik a második oldal. Manuális kétoldalas nyomtatás esetében szükség lesz az Ön közreműködésére. A dokumentum első oldalának kinyomtatása után kézzel kell betöltenie a papírt a papírtálcába.

Milyen előnyökkel jár a kétoldalas nyomtatás

A duplex nyomtatás jelentősen csökkenti a papírköltségeket, megszünteti a papírpazarlást és végül nemcsak pénzt takarít meg, hanem a természeti erőforrásokat is kíméli. A toner vagy tintapatron fogyasztás kétoldalas nyomtatás esetén ugyan nem változik, de ebben az irányban is tehet hatékony lépéseket. Például a duplex nyomtatás utángyártott tonerek vagy tintapatronok kombinációjával egészen 50 %-os nyomtatási költségmegtakarítást eredményezhet.

Mikor válasszunk kétoldalas nyomtatót?

Befektetni a duplex nyomtatási technológiával rendelkező nyomtatóba gyakori és nagymennyiségű nyomtatás esetén érdemes. Ha tehát inkább alkalmanként nyomtat és kisebb mennyiségű dokumentumot, akkor fontolja meg, hogy a mindkét oldalra nyomtató berendezésbe fektetett összeg valamikor visszatérül-e. Mindenesetben az érvényes marad, hogy a nyomtatási költségeket legalább minőségi utángyártott tonerekkel csökkentheti.

Hogyan tudhatom meg, hogy nyomtatóm támogatja a kétoldalas nyomtatást?

Ez a kérdés teljesen helyénvaló, ha ez idáig nem is tudta mi a duplex nyomtatás és egy régebbi nyomtató tulajdonosa. Elvileg 2 egyszerű lehetőség létezik. Ha elrakta a nyomtató dokumentációját, elegendő belenézni a használati útmutatóba. Elméletileg az interneten is megtalálja a nyomtató paramétereit. Ha ez a lehetőség sem működik és tanácstalan, akkor próbálja kikeresni a nyomtató tulajdonságait. Kattintson a Fájl > Nyomtatás parancsra, a Nyomtató listáján jelölje ki az Ön berendezését és kattintson a Nyomtató tulajdonságai gombra. Ha megjelenik a Kétoldalas nyomtatás lehetőség, akkor nyert ügye van, ugyanis nyomtatója támogatja a kétoldalas nyomtatást.