(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Baleset a tonerrel? Ezeknek a tanácsoknak köszönhetően semmit sem kell a véletlenre hagynia és ruhája olyan lesz, mint újkorában

A tonercsere a lézernyomtatóban egy aránylag egyszerű dolog, de sajnos a finom festékpor eltávolítása a pólóról vagy nadrágról már más kategóriába tartozik. Bár ilyen „galibák“ nem túl gyakoriak, néha mégis előfordulnak. Tehát hogyan lehet hatékonyan és a lehető legkíméletesebben eltávolítani a festékport a ruhadarabokról? Minden hasznosat megtudhat a következő sorokból.

 

Figyelmetlenség vagy gyártási hiba? A baleset után nem lényeges

A nyomtatóhenger és toner gyártók teljes mértékben ismerik a festékkazetta belső kialakítását és a nyomtatási rendszer belsejében lévő összes alkatrész funkcióját. A precíz logisztikának, a gyártás optimalizálásának, a szabványok szigorú betartásának és az ISO szabványokkal összhangban zajló alapos ellenőrzéseknek köszönhetően az említett festékporos balesetek nagyon ritkák, és ha mégis megtörténnek, akkor inkább a festékkazetta gondatlan kezeléséről, mint gyártási hibájáról van szó. Természetesen ezt 100%-ban nem lehet kizárni.

Bárhogy is legyen, ha egy festékkel teli eredeti tonert vagy akár használt kompatibilis festékkazettát tartunk a kezünkben és ezt igyekszünk hamarosan kicserélni, egy biztos. Nézve a tonerkazettát gyakorlatilag csak a mikroszkopikus szénpor csomagolását látjuk, amely a festék hordozója, és a legnagyobb valószínűséggel még alaposabb vizsgálat után sem tudjuk megállapítani, hogy az adott festékkazettának nincs-e a már említett gyártási hibája. De erről igazában nincs is szó. Ugyanis ha már valamilyen oknál fogva ez a finom festékpor a ruhánkra kerül, akkor ezzel a kellemetlen helyzettel azonnal meg kell birkóznunk, és talán csak ezt követően keressük az okot vagy a bűnöst.

Tipp: Milyen tonert vegyünk: eredeti vagy nem eredeti tonert?

Ne pánikoljon. Így kitisztíthatja a ruhát

Közvetlenül a toner kiszóródását követően számtalan, első pillantásra csodálatos ötlet villanhat fel gondolataiban. Egy dolgot azonban mindenképpen felejtsen el. Ha a bepiszkolt pólóval vagy inggel a fürdőszoba felé indult, hogy forró vízbe áztassa, akkor nagyon gyorsan forduljon vissza. A festék pigment még mélyebben behatolna a textilszálakba, és az Ön ruhadarabja legjobb esetben talajtörlőrongyként végezheti.

Ezt bizonyára nem szeretné, így a tonerpor eltávolításához a ruháról válasszon kíméletesebb módszereket. Még mielőtt első lépésben megpróbálná kirázni a ruhából a rákerült szénpormennyiséget, húzzon fel kezére egy pár eldobható kesztyűt és vegyen arcmaszkot, hogy megakadályozza a finom tonerpor belégzését a tüdőbe.

Ha ezzel elkészült, akkor most már alaposan kiporolhatja a kiszóródott tonerporral szennyezett pólót, inget vagy más ruhadarabot. Legjobb valahol kint a nyitott térségben. A vízre még ne gondoljon most sem.

A ruha kiporlása után próbálja meg porszívóval eltávolítani a festékpor maradványait, amelyek mélyebbre hatoltak a textilszálak közé. Ne siessen, végezzen nagyon alapos munkát. És csak most, a festékpor kiporszívózása után kerülhet sorra a víz.

Engedjen a mosdóba vagy fürdőkádba hideg, illetve langyos vizet és a ruhát óvatosan öblítse át. Ne dörzsölje kézzel vagy esetleg kefével sem. Ezt a folyamatot nyugodtan megismételheti 2 – 3-szor. Végül a ruhát öblítse le még hideg folyóvíz alatt, majd általános mosópor hozzáadásával mossa ki automata mosógéppel.

A mosási ciklus végén vegye ki a ruhát az automata mosógépből, majd hagyja száradni árnyékban, közvetlen napsugarak hatása nélkül. Ebben az esetben szárítógép használata nem ajánlott.

Tipp: Tintafoltok? Hogy távolítsuk el hatékonyan a tintafoltokat!