(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Tintafoltok? Hogy távolítsuk el hatékonyan a tintafoltokat!

Ugyan még nem egészségügyi probléma, de ha nem sikerül eltávolítanom a nyomtató tintafoltját anya új hímzett asztalterítőjéről, akkor lehet, hogy az lesz! Nemrég internetezés közben egy ilyen hozzászólás szórakoztatott el bennünket, amelyben egy fiatal hölgy a vitafórumon tanácsot kért tintafoltok eltávolításához.

Nem tudjuk hogyan végződött ez a történet, csak találgathatunk, hogy a fiatal hölgynek sikerült-e eltávolítani a foltot, vagy az anyukát háztartási munkák végzésével, esetleg egy új asztalterítővel engesztelte-e ki. Egy dolgot azonban tudunk bizonyosan. Annak ellenére, hogy valószínűleg már régen nincs kis elsőse otthon, tinta balesetek előfordulnak gyakran, még a felnőttek körében is. Ha tehát a nyomtató, pontosabban a tintapatronkezelésekor Önnek is „sikerült“ ilyesmi, olvassa el a következő sorokat. Így eltávolíthatja a tintafoltokat minden stressz nélkül és egészen hatékonyan.

Cselekedjen azonnal

A kiömlött tinta esetében nem érdemes egy régi közmondás, a reggel okosabb az esténél, értelmében állást foglalni és a problémát azonnal meg kell oldani. A legjobb eredményt ugyanis akkor éri el, ha a tintafoltok még nem teljesen szárazak. Tehát milyen is az eljárás? Aggodalomra nincs ok, nagyon egyszerű. Először próbáljon meg a szőnyegről, asztalterítőről, textíliáról vagy ruházatról felitatni lehető legtöbb tintát. Használjon papír törlőkendőt. A tintafoltok eltávolítására hatékony eszköznek bizonyult a koncentrált alkohol. Mártson ilyen alkoholba egy vattalabdát és körkörös mozgással igyekezzen eltávolítani a lehető legtöbb tintát a foltból. Az alkohol használatát követően próbálja a maradék tintát kitisztítani nedves törlőruhával.

Megtörténhet azonban, hogy a fent leírt eljárás nem elegendő a tintafoltok teljes eltávolításához. Ebben az esetben ismételje meg az eljárást és végezetül vigyen fel a felületre Persil Universal Gel vagy Persil Color Gel tisztítószert. Ha a tisztítószer felszívódik, akkor mossa ki a szennyezett textíliát vagy ruhadarabot a textilgyártó konkrét ajánlásai szerint.

Mi legyen a beszáradt foltokkal?

A válasz nagyon egyszerű. Nem szükséges pálcát törni a beszáradt foltok felett sem és megpróbálhatja eltávolítani őket. Ugyan a beszáradt tintafoltok eltávolítása valamivel bonyolultabb lesz, de nincs semmilyen ok arra, hogy ne próbálkozzon. És most milyen az eljárás?

Az eljárás hasonlítani fog valamiben a friss tintafoltok eltávolítására. Először próbálja meg a foltot eltávolítani alkohollal. Ilyen foltoknál azonban valószínűleg ez nem lesz elegendő, így a ruhát (textíliát, szövetet, asztalterítőt) éjszakára vagy legalább néhány órára áztassa vízbe. Tegyen a vízbe valamilyen jó minőségű mosószert és az áztatást követően mossa ki a ruhát a lehető legmagasabb hőfokon. Szükség estén ismételje meg az eljárást.

Néhány „házi jó tanács“

Tintafoltot talált ruháján, vagy a szőnyegre illetve asztalterítőre tinta került a nyomtatóból? Bárhogy is történt, a tintafoltok eltávolítására nyugodtan kipróbálhatja valamelyiket házi jó tanácsaink közül és nem kell félni kölcsönös kombinációjuktól sem.

Próbálja meg a tintát eltávolítani a szövetből citrommal. Vágja félbe a citromot és dörzsölje be vele a foltot. Várjon egy rövid időt a hatásra, majd az anyagot előírt módon mossa ki. Ha nem sikerült, próbáljon ki egy hatékonyabb alternatívát. Ezúttal keverjen a citromléhez kevés sót és vizet, majd ebbe az oldatba áztassa az anyagot. Ha ez a változat sem jön be, próbálkozzon ecettel vagy szódabikarbónával.  

Papír törlőkendőt vagy tiszta fehér törlőruhát mártson ecetbe és finoman törölgesse át a tintafoltot. Ezt követően a foltot tisztítsa át nedves fehér törlőruhával vagy a szennyezett ruhát mossa ki. Szódabikarbóna esetén kevesebb vízzel készítsen sűrűbb állagú pasztát és vigye fel a foltra. Ha leöblíti langyos vízzel vagy kimossa a ruhát, a foltnak véglegesen el kellene tűnnie.