(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Az útlevelek már nemcsak személyeket vagy háziállatokat érintenek. Legújabban az utazó növényeknek is érinti.

Ha esetleg nem foglalkozik professzionális növényültetéssel, nemesítéssel, növényi anyagok termelésével vagy szaporításával, akkor a koronavírussal kapcsolatos hírek áradatában ez az információ valószínűleg Önt elkerülte. Azonban ha az említett tevékenységeket tervezi végrehajtani, esetleg növényeket szeretne forgalomba hozni az európai piacon, vagy az EU területén belül átszállítani, akkor erre figyeljen fel.

Legyen figyelmes abban az esetben is, ha e-shopot szeretne üzemeltetni növényekkel, mivel 2019 decemberében hatályba lépett az Európai Parlament és a Tanács 2016. október 26.-i (EU) 2016/2031 rendelete a növénykárosítókkal szembeni védekező intézkedésekről. Az Európai Parlament rendelete a kereskedelem globalizációjával, az éghajlatváltozással és a növényi kártevők vándorlásával összefüggő növény-egészségügyi fenyegetésekre reagál azzal a céllal, hogy a karantén kártevők és növénybetegségek átadásának kockázatát felszámolja vagy legalább a minimálisra csökkentse.

Új jogszabályok, új kötelezettségek

Természetesen az új növény-egészségügyi szabályozás bevezetése nem feltétlenül azonos az Európai Unió összes országában. Ezért javasoljuk áttanulmányozni az adott tagállamban hatályos jogszabály előírásait vagy rendeleteit, és regisztrálni a megadott határidőn belül.

Attól függetlenül, hogy melyik országban tervez növényeket termeszteni, eladni, küldeni vagy más módon forgalmazni a piacon, bizonyára nem ront el semmit, ha mint jövőbeli professzionális üzemeltető előre felkészül ellátni a növényeket útlevéllel. Az ok prózai, mert az úgyn. plant passport, vagy ha úgy jobban tetszik növényútlevél fontos szerepet játszik a nyomon követhetőség biztosításában a növények, növényi termékek és egyéb anyagok mozgásakor az európai piac keretén belül, és részét kell alkotnia minden kereskedelmi szállítmánynak.

Más szavakkal mondva, a növényútleveleknek lehetővé kell tenniük egy cserepes növény útvonalának és piacra helyezésének nyomonkövetését ugyanúgy, mint egy rakománnyal teli kamionnak. Kártevők vagy betegségek előfordulása esetén így gyorsan kikereshető a teljes növényszállítmány és kivonható a forgalomból. Azonban, hogy ne maradjunk csak a szavaknál, nézzük meg közelebbről a növényútleveleket.

Növényútlevelek a végrehajtási rendelet szempontjából

A Bizottság (EU) 2017/2313 végrehajtási rendelete az Unió területén belüli szállításhoz, illetve a védett zónákba történő behozatalhoz és az azokon belüli szállításhoz szükséges növényútlevelekre vonatkozó formai előírások meghatározásáról, amelyben megköveteli, hogy a használt, illetve kiállított növényútleveleknek meg kell felelniük a mellékletben meghatározott mintának. 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a növényútlevél formájának téglalap vagy négyzet alakban kell lennie, amely a feliratokon (Növényútlevél/Plant passport) és az uniós zászló fekete-fehér vagy színes változatán kívül a bal felső sarokban, még más jelinformációkat is tartalmaz:

Aa növény botanikai elnevezése (az érintett növényi faj vagy taxon növények és növényi termékek estében, esetleg az érintett anyag neve, nem kötelezően a fajtaneve)

 Bregisztrációs szám (a tagállam kétbetűs kódja)

C nyomonkövetési kód (az érintett növény, növényi termék vagy egyéb anyag)

D a származási ország kétbetűs kódja

Nyomtatóinknak köszönhetően könnyedén elbánik a növényútlevelekkel is

A növényútlevél, mint már a fentiekben említettük, szigorúan meghatározott formátumú, de nyomtatható tetszés szerinti berendezésen és bármilyen, a vonatkozó nemzetközi jogszabályokban feltüntetett elemek nyomtatásra alkalmas hordozóra. Természetesen azzal a feltétellel, hogy jól látható és egyértelműen megkülönböztethető lesz egyéb információktól vagy címkéktől

A növényútlevélnek egyben jól olvashatónak kell lennie, és változtathatatlan és tartós információkat kell tartalmaznia. Minden említett követelményt játszva teljesít több berendezés is kínálatunkból, de mégis kiválasztottuk közülük a Brother QL-700 professzionális címkenyomtatót, amely vonzó árával és terjedelmes nyomtatási lehetőségeivel hívja fel magára a figyelmet.

A Brother QL-700 nyomtató öntapadós címkékre vagy papírtekercsekre nyomtat. A berendezés percenként akár 93 címkét képes kinyomtatni, integrált PT Edit Lite szoftvert kínál, amely bármilyen számítógéphez csatlakoztatva azonnal beindul. A Brother QL-700 nyomtató felhasználási lehetőségei széleskörűek, növényútleveleken kívül alkalmazhatja lakcím és szállítási címkék, mappa címkék, CD/DVD hordozók, kémcsőcímkék, stb. nyomtatására is.

Ugyancsak tökéletes szolgálatot tudnak nyújtani a növények címkézésénél a Brother QL-800 vagy Wi-Fi-vel is ellátott Brother QL-810W címkenyomtatók. A felsoroltakhoz, de természetesen sok más márkájú címkenyomtatóhoz vásárolhat nálunk megfelelő címkéket és szalagokat is.  

Tipp: Ne becsülje alá a címkenyomtatókat. A marketing hatásos eszközei lehetnek