(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Zebra címkenyomtató kalibrálás? Elmondjuk, hogyan...

Vásárolt egy Zebra címkenyomtatót, és sajnos hirtelen rosszul, olvashatatlanul nyomtat, a címke egy kis vagy rossz részét nyomtatja ki, vagy akár üresen "jön ki" a nyomtatott címkék között? Az utóbbi időben egyre többször kapunk hívásokat ügyfelektől, akik tanácsot kérnek tőlünk, hogy miért hibásodik meg ilyen módon a címkenyomtatójuk. A probléma legtöbbször a kalibrálásban van, de Ön is könnyen megoldhatja.

Zebra címkenyomtató kalibrálása

Néhányan talán már ismerik a kalibráció kifejezést a tintasugaras vagy lézernyomtatókkal kapcsolatban, de ez inkább a színkalibrációra vonatkozik, hogy dokumentumai vagy fényképei gazdag, és ami még fontosabb, helyes színekkel rendelkezzenek. A címkenyomtatók esetében inkább a hordozók, azaz a címkék kalibrálására gondolunk. Zebra címkenyomtatók képesek például nyomtatni. Öntapadós címkék sokféle méretű címkéket, és ahhoz, hogy az Öné ezeket helyesen nyomtassa, a megfelelő médiakalibrációra van szükség. Erre általában akkor kerül sor, ha például különböző címkeméreteket választmás szoftverrel nyomtat, vagy ha a környezet hőmérséklete jelentősen megváltozott. Mit kell tehát tennie, ha Zebra címkenyomtatója rosszul, olvashatatlanul nyomtat, a címke egy kis vagy helytelen részét nyomtatja ki, vagy akár üres részek "jönnek ki" a nyomtatott címkék között? Egy bonyolultabb módszer a nyomtató kalibrálása szoftver vagy PC-illesztőprogram segítségével. Szerencsére erre nincs szükség. Az egyszerűbb módszer a kézi kalibrálás.

1. lépés: Ellenőrizze és igazítsa a mozgó érzékelőt

Mi az a médiakódoló és mire használják? A Zebra címkenyomtatókon a mozgó hordozóérzékelő a címkekijárat alján található, amikor a teteje nyitva van (lásd a képet). Sajnos előfordulhat, hogy a nyomtató kezelése közben véletlenül elmozdítja ezt az érzékelőt, vagy éppen megváltoztatta a címke méreteit. Ez az érzékelő érzékeli, hogy hol kezdődik és hol végződik egy-egy címke, így nem csak a megfelelő méretben és - ami még fontosabb - ugyanabban a szelvényben nyomtat, hanem a nyomtató mindig megfelelően adagolja a címkét, és nem áll meg például a címke közepén, hanem mindig a végén. Ezért fontos, hogy mindig helyesen középen legyen igazítva, és ezt az egymásra mutató nyilakból is meg tudja állapítani. Nem minden Zebra címkenyomtatónak van ugyanolyan része, amelyben az érzékelőt el lehet mozgatni (például a Zebra ZD220 címkenyomtatónak csak a nyomtató szélességének felénél van egy csúszó része), de ettől függetlenül az érzékelőnek mindig a nyomtató közepén kell lennie. Lehet, hogy ezt a folyamatot többször is el kell végeznie, amíg az érzékelősugár megtalálja a címkék közötti rést.

💡 Megjegyzés: Az olyan címkék esetében, amelyek alatt (a ragasztóréteget védő érzékelőpapíron) fekete jel vagy bemélyedés található, állítsa a médiaérzékelőt a megfelelő pozícióba, hogy a jel vagy bemélyedés érzékelhető legyen, és a címke hossza ehhez képest mérhető legyen.

2. lépés: Végezze el a kalibrálást a gombok segítségével.

Minden Zebra címkenyomtató a mozgatható érzékelőn kívül gombokkal is rendelkezik, amelyek segítségével elvégezheti a kalibrációt, amint az érzékelőt beállítottuk. Enélkül nincs értelme. Azonban nem minden Zebra címkenyomtató rendelkezik ugyanannyi gombbal, ezért nem minden kalibráció indítása történik ugyanúgy.

Kalibrálási utasítások a legnépszerűbb modellekhez

Zebra ZD421 és ZD621 címkenyomtatók:

1. Állítsa a nyomtatót haladó üzemmódba (győződjön meg róla, hogy a nyomtatóra van betöltve adathordozó, majd nyomja meg a szünet gombot 2 másodpercig), és nyomja meg a "PAUSE" gombot (⏸️).
 - miközben a "STATUS" jelző (🔶) sárgán világít. A "ÁLLAPOT" jelző (🧻) sárgán villog, majd a "PAUSE" jelző (⏸️ ) villog.

2. Nyissa ki a nyomtatót, és ellenőrizze, hogy a mozgó hordozó érzékelő középső pozícióban van-e, vagy ha a címkék fekete jelet vagy bemélyedést tartalmaznak, akkor azok vonalában.

3. Távolítson el 80 mm címkét a bélésről, majd helyezze a címkék nélküli bélésfelületet a nyomtatóhengert (meghajtóhenger) úgy, hogy az első címke elülső éle a hordozóvezető alatt legyen.

4. Zárja be a nyomtatót, és nyomja meg egyszer a "PAUSE" gombot (⏸️).

- A hordozójelző villog, miközben a nyomtató méri a hordozóbetétet. Amikor befejezte, a "PAUSE" jelző (⏸️ ) villogni kezd.

5. Nyissa ki a nyomtatót, és helyezze vissza a címketekercset úgy, hogy a címke közvetlenül a mozgatható érzékelő fölé kerüljön.

6. Zárja be a nyomtatót

7. Nyomja meg egyszer a "PAUSE" gombot (⏸️).

A nyomtató több címkét adagol és mér. Ha képes meghatározni a megfelelő hordozótípust (hézag, fekete jel vagy behúzás) és megmérni a hordozó hosszát, akkor visszatér a nyomtatásra kész állapotba.

Zebra ZD220 címkenyomtató:

1. Győződjön meg róla, hogy a hordozó megfelelően be van töltve a nyomtatóba, és a nyomtató felső fedele zárva van.

2. Nyomja meg a POWER gombot (🔘) a nyomtató bekapcsolásához.

3. Miután a nyomtató nyomtatásra kész állapotba került (az állapotjelző zöld színű 🟢), nyomja meg és tartsa lenyomva a FEED - Submit gombot () 2 másodpercig , majd tartsa lenyomva, amíg az állapotjelző háromszor villog. Ezután engedje fel a gombot.

4. A nyomtató most több címkét fog mérni, és beállítja a hordozó beolvasási szintjét.

5. Abban a pillanatban, amikor a nyomtató leáll, az állapotjelző ismét zöldre (🟢) vált.

 

Az új Zebra címkenyomtató gyors és egyszerű beállításához az ingyenes Zebra Setup Utilities telepítőprogramot is hasznosnak fogja találni.

 

Sara a CDRmarket-től