(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Miért blokkolnak le az utángyártott kellékanyagok

Hogy a toner vagy patron leblokkol, mert a nyomtató nem akarja felismerni, ez nem is olyan egyedi történet, mint gondolná. Ha tehát utángyártott tonert használ és ennek ellenére leblokkolt, akkor az egyetlen megoldás a nyomtató firmware illesztőprogramjának frissítése lehet. Mai cikkünkben eláruljuk, hogy mi lehet az oka ennek a helyzetnek és mit tudunk csinálni annak érdekében, hogy ezt sikeresen elkerüljük.

 

Milyen típusú tonereket ismerünk

Ha kellékanyagot választ nyomtatójába, akkor a következő lehetőségek állnak rendelkezésre:

  • Eredeti tonerek – konkrét nyomtatógyártóktól származnak, így bár 100%-ban megbízhatók, a többihez képest viszonylag drágák.
  • Újratöltött tonerek – eredeti tonerekről és tintapatronokról van szó, amelyeket újratöltenek festékkel. Ez egy környezetbarát folyamat, mivel a kazettákat nem dobják el, hanem újra felhasználják.
  • Utángyártott tonerek – első pillantásra eredetinek tűnnek, de független gyártók állították elő, aminek köszönhetően árban sokkal elérhetőbbek.

Miért nem kommunikál a toner

Az utángyártott toner blokkolása biztosan nem véletlen. Ennek oka az alacsony vételár, amely miatt az eredeti tonergyártók elveszítik a tonereik eladásából származó nyereséget. Éppen ezért fejlesztenek ki különböző módszereket az ilyen utángyártott tonerek használatának megakadályozására, például a patron blokkolásával.  Ez a toner blokkolási elv a nyomtató-illesztőprogram (úgyn. firmware) frissítésén alapszik. A firmware valójában egy szoftver, amely a megadott nyomtatási adatoknak megfelelően nyomtat – vagyis a kívánt mennyiségű példányszámban és a megadott minőségben

Tehát minden nyomtatónak megvan a saját firmware-je, amelyet a gyártók rendszeresen frissítenek. Az automatikus frissítésnek köszönhetően növekszik a nyomtatók biztonságossága és ugyancsak módosulnak a különféle kommunikációs protokollok is. Ezzel egyben előállhat olyan helyzet, amikor az Ön utángyártott tonere nem fog működni. Ennek az oka a már említett frissítés, amely megváltoztatta a programot úgy, hogy nyomtatásnál kizárólag az eredeti tonerek funkcionalitását és használatát tegye lehetővé.

Mit tehetünk ennek megakadályozása érdekében?

Ez a probléma elég könnyen felismerhető. Ugyanis a történtekről érkezik egy egyértelmű figyelmeztetés „a toner nem ismerhető fel“, illetve egy jelzés az alacsony festékszintről, mégpedig annak ellenére, hogy az utángyártott tonere tele van. Ennek megakadályozása érdekében megpróbálhatja a következőket tenni:

  • A firmware visszaállítása a frissítés előtti verzióra (más néven úgyn. downgrade) – ennek hátránya azonban a csökkentett biztonság, ezért a toner elfogyasztása után térjen vissza a frissített változatra.
  • A firmware-frissítés letiltása – ez a megoldás csak a frissítés megtörténte előtt alkalmazható.

Az utángyártott tonerek gyártói találékonyak

Ha rendszeresen használ utángyártott tonereket vagy patronokat, akkor bizonyára örülni fog annak az információnak, hogy a gyártóik meg tudnak birkózni az adott helyzettel is. Ennek bizonyítéka az a tény, hogy képesek újítani utángyártott tintapatronjaikat úgy, hogy megfeleljenek a frissítéseknek és már néhány hét, illetve hónap elteltével piacra dobni. Így a legújabb megvásárolt utángyártott tonerek valószínűleg együttműködnek majd nyomtatójának aktuális firmware változatával.