(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Mi a különbség a lézer és LED nyomtatók között?

Nemrég foglalkoztunk a tintasugaras nyomtatók témájával. Ma tehát megnézzük a lézernyomtatókat és a LED technológiával felszerelt nyomtatókat. Mindkét nyomtatótípus ugyanis annak ellenére, hogy hasonló elven dolgoznak, nemcsak különleges előnyökkel, de korlátokkal is rendelkezik.

Tehát, ha fontolgatja, hogy megvásárolja valamelyiket az említett nyomtatók közül és nem tudja, melyiket részesítse előnybe, mert nem teljesen világos, hogy miben különböznek egymástól, esetleg mit várhat el tőlük, akkor folytassa az olvasást és többet is megtudhat.

Lézernyomtató

A lézernyomtatók ún. száraz elektro-optikai elven dolgoznak, amelyben kulcsfontosságú szerepet játszik az optikával ellátott lézersugár, a szelén réteggel fedett fényérzékeny vezetőképes henger, festék és egy felhevült hengerpár.

A vezetőképes henger szelén rétege a megvilágításra elektromos töltésváltozással reagál. Így, amikor a mozgó optika a nyomtató elektromos vezetőképes hengerére irányítja a lézersugarat, az érintett helyen megváltozik az elektromos töltés. Ilyen módon a hengerre fokozatosan kirajzolódik és átkerül az összes kép vagy szöveg jele.

A festék felviteléről a kirajzolt szöveg vagy képfájlra egy mágneses felületű henger gondoskodik. Ez a henger biztosítja, hogy a festék porrészecskéi csak azokon a helyeken tapadnak a vezetőképes hengerre, amelyeket érintett a lézersugár. Csak ezt követően léphet be a folyamatba a papír. A kép vagy szöveg rányomódik a papírra, de mielőtt a papír elhagyná a nyomtatót áthalad a felhevült hengerpáron, ahol a festék megközelítőleg 200 °C-on rögzítődik a papírra.

LED nyomtató

Mint már a bevezetőben rámutattunk, a LED technológiával rendelkező nyomtató működési elve hasonló a lézernyomtatóéhoz. Az alapvető különbség abban rejlik, hogy ezeknek a nyomtatóknak a képhengerén egyszerűbb a kép vagy szöveg pontok fényjelölésének szerkezeti kivitele. Egyszerűbben fogalmazva, a bonyolult lézersugaras optika ebben az esetben LED diódákkal van helyettesítve, aminek köszönhetően a LED nyomtatónak egyúttal kevesebb mechanikus mozgó része van.

A LED nyomtatók nyomtatófejekkel rendelkeznek egy vagy több diódasorral, melyek a képhenger egész szélességében önálló képpontokat hoznak létre és lehetővé teszik a közvetlen átmenetet a papírra. A képhengert a diódák egész sorban világítják meg és a szöveg kirajzolását olyan eljárás követi, amit már jól ismerünk. A henger diódákkal megvilágított helyeire felkerül a festék, amelynek lenyomata két felhevített henger között rögzül a papírra. Mint a LED technológia esetében, így a lézernyomtatónál is a nyomtatás egész folyamata természetesen nagyon gyorsan zajlik, mégpedig azalatt, hogy a papír simán átmegy a nyomtatón.

Az egyes megoldások előnyei és hátrányai

 

LÉZERNYOMTATÓ

LED NYOMTATÓ

A lézernyomtatók üzemeltetési költsége általában alacsony, magas nyomtatási sebességgel és átlagon felüli nyomtatási minőséggel rendelkeznek minden szokványosan használt papírtípusnál. Ezért érvényesülnek mindenhol, ahol szöveges dokumentumok fekete-fehér nyomtatására van szükség nagy mennyiségben. Ugyancsak a lézernyomtatók előnyeihez tartozik a nagykapacitású papíradagoló és festékadagoló, melyet nem szükséges olyan gyakran cserélni, mint más típusú nyomtatóknál. A lézernyomtatók hátránya általában a színes nyomtatás alacsonyabb minősége, nagyobb méretű kivitel és a nyomtató magasabb vételára. A LED nyomtatók előnye elsősorban a fentiekben említett szerkezeti egyszerűség. Így a LED nyomtatók a bonyolult optika hiányában és a kevesebb mozgórész miatt nagy megbízhatósággal és hosszú élettartammal rendelkeznek. Ugyanakkor dizájnjuk kisebb kivitelű lehet. Az alkalmazott LED technológiának köszönhetően ezek a nyomtatók magas nyomtatási minőséget kínálnak alacsony üzemeltetési költségek és páratlan nyomtatási sebesség mellett, amely némely modelleknél akár 50 db A4-es oldal / perc is lehet. A LED nyomtatók hátrányaként említhetjük a némileg alacsonyabb nyomtatási minőséget a hagyományos lézernyomtatókkal szemben.
 

 

 Gyorsan és minőségileg

A lézernyomtatók vagy a LED technológiával ellátott nyomtatók a nyomtatás lehetőségeit teljesen más síkba terelik. Ha tehát gyors, gazdaságos és minőségi nyomtatást szeretne szöveges dokumentumokhoz, ezek a nyomtatók nagyszerű alternatívát jelenthetnek. Ha azonban szüksége lenne tanácsunkra, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk.