(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Kifogyott a toner. Most mit csináljak?

Ha lézernyomtatója azt jelzi, hogy kifogyott a toner, akkor nincs más választás, csak egy új toner után nézni. Kicserélni a tonert viszonylag egyszerű dolog, de a toner kiválasztásáról ez nem mondaható el, mivel a piacon sokféle festékkazetta található. Hogy ismerjük ki magunkat és mi mindent kell még esetleg cserélni, ezt vizsgáljuk meg a következő sorokban.

Abban az esetben, ha a Samsung, Brother, OKI és HP márkák valamelyik LED vagy lézernyomtatójával rendelkezik, akkor nyomtatója az üres toner mellett jelezheti a nyomtatóhenger cseréjét is.

Bár a nyomtatóhenger nem tartalmaz semmilyen töltetet, ennek ellenére a nyomtató fontos részét képezi, ugyanis lehetővé teszi a festék elektrosztatikus felvitelét a papírra, ahol a nyomtató ezt követően nyomás és magas hőmérséklet mellet ezt rögzíti. Élettartama azonban magasabb, mint a toner életideje. A nyomtatóhenger általában 30 000 nyomtatott oldalra képes felvinni a festéket.

Ezt a fogyóeszközt azonban már jó akkor kicserélni, amikor a nyomtató még nem jelzi a csere igényét. A nyomtatás csökkentett minősége, ami észlelhető egy pillantással a kinyomtatott dokumentumra, félreérthetetlenül a nyomtatóhenger kopására utal. Általánosságban javasolt cserélni minden harmadik toner telepítésével. Néha azonban előfordulhat, hogy a nyomtatóhenger elkopása és a festékkazetta kiürülése egyszerre következik be és így ki kell cserélni mindkét alkotóelemet.

Ha a nyomtatott dokumentumok kívánt minőségűek és a nyomtatóhenger nem mutatja kopás jelét, akkor csak a festékkazettát cserélje ki. A választásnál alapvetően két lehetősége van. Választhat eredeti tonert vagy alternatívát.

Eredeti toner

Eredeti toner választásával biztosra megy. Az eredeti tonert közvetlenül a nyomtató gyártója gyártja és összetétele az Ön nyomtatójához szabott. Tehát ha magas nyomtatási minőséget igényel, akkor az eredeti tonert válassza, amely ilyen töltet esetében mindig garantálja a minőséget.

Az eredeti toner használata szintén előfeltétele a garancia igénylésének. Hátrányként említhető az eredeti tonereknél a magasabb ár, ugyanis a minőségen felül fizet a márkáért és a kapcsolódó marketingért is. Az eredeti toneren ott található a gyártó logója, mégpedig nemcsak a csomagoláson, hanem közvetlenül a toneren is el van helyezve.

Alternatív toner

Az utángyártott festékkazetták ára sokkal elfogadhatóbb és ezért ez a toner jó választás azoknak a nyomtatófelhasználóknak, akik elsősorban spórolni szeretnének. Emellett nincs szó jelentéktelen tételről. Ilyen toner használatával akár 50 – 75 %-al csökkentheti a nyomtatás költségeit.

Az alternatív toner nem nyomtatója gyártójától származik. Így a nyomtatógyártók különböző figyelmeztetéseivel találkozhat, melyek rámutatnak a nyomtató károsodásának lehetőségére és a garancia elvesztésére alternatív töltetek használatakor. Ez viszont nem változtat semmit azon a tényen, hogy minőségi alternatív tonerek vagy nyomtatóhengerek megvásárlása jó hírnevű gyártóktól biztosítja a teljes értékű és minőségi nyomtatást és minimumra csökkenti a nyomtató sérülésének kockázatát.

A választásra szenteljen elegendő időt és figyelmet

Nemcsak az alternatív toner kiválasztásakor, hanem általánosságban az összes töltet esetében olyan társaságoktól vásároljon, melyek közvetlenül az ilyen fogyóeszköz eladására beállítottak és régóta ezzel foglalkoznak. Óvakodjon olyan társaságoktól, akik teljesen eltérő kínálat mellett árusítanak tonerekket, nem tudnak nyújtani szakértői tanácsadást, bő választékot, gyors szállítást és sok esetben megfelelő minőséget sem.