(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Ismerje meg a színkezelés egyszerű alapjait

A színkezelés Önnek egy érdektelen téma lehet, vagy akár egy teljesen ismeretlen fogalom abban az esetben, ha nem törődik a letöltött színes képek megjelenésével vagy megelégszik a nyomtatott anyagok alacsonyabb minőségű színkivitelével.

Azonban valószínűleg mindenki, aki egy kicsit is halad a korral és legalább minimális mértékben használja a számítógépet, fényképezőgépet vagy nyomtatót, már találkozott valaha a színkezeléssel. És biztosan igazat ad nekünk abban, hogy a hűséges színvisszaadás problémája különböző berendezések átlagos felhasználója számára bonyolult lehet, de általában hasznos és pótolhatatlan.

Mi is a színkezelés?

Különböző berendezések (képernyők, nyomtatók, fényképezőgépek) a színskálát más-más módon olvassák és jelenítik meg. Ezért a színek némely berendezéseken telítettebbnek tűnnek vagy éppen ellenkezőleg kevésbé kifejezők és a végeredmény az eredeti mintától vagy a felvett valóságtól többé-kevésbé különbözhet.

A színkezelés így megoldás lehet, melynek vannak ugyan határai és nem képes teljesen megszüntetni a színbeli pontatlanságokat, de legalább közelít a kész nyomtatvány leginkább hű ábrázolásához. Ezért a színkezelésnél támogató szoftvereket, ICC-profilokat, standard színtereket és berendezés profilozást és kalibrálást szükséges alkalmazni. Tehát mit is próbálhatna ki, hogy a képernyő színei megegyezzenek a színekkel a papíron?

A képernyő kalibrálása és profilozása

Abszolút prioritás képernyőjén elérni a lehető legpontosabb színábrázolást. Ha képernyőjén színtorzulás lép fel, akkor ez többek között a képek módosítására csábíthatja Önt. Ezek ugyan hatásosnak tűnhetnek képernyőjén, de nyomtatás után teljesen más lesz a kinézetük.

A legjobb és legpontosabb színmegjelenítést még a hagyományos képernyőn is elérheti egyéni ICC profil létrehozásával. A profilozást elvégezheti kalibrációs szondával rendelkező megvásárolt szoftver segítségével. Ez a profilozás olyan módon történik, hogy a szoftver lépésről lépésre megjeleníti az ismert színeket és a szonda méri valóságos ábrázolásukat. E teszt alapján létrejött profil automatikusan részévé válik a készülék operációs rendszerének.

További lehetőséget kínál a hardverkalibrálás. Az ilyen kalibrálás, az USB csatlakozón keresztül bekötve a képernyőhöz, elvégzi nemcsak a képernyő hardverjének optimális beállítását, de biztosítja a profilkészítést, ICC profil létrehozását és mentését a berendezés rendszerébe. Az eredményül kapott színábrázolás így pontosabb és nem következik be a megjeleníthető színek számának csökkenése. 

A nyomtató profilozása

Eredeti festékek használata esetén általában nincs szükség speciális profilkészítésre és elegendő a gyártó profilját használni. Ha azonban a nyomtatót mégis profilozni szeretné, az eljárás hasonló, mint a képernyő esetében. A különbség abban rejlik, hogy ennek a profilozó eszköznek fényforrásra lesz szüksége, hogy az ICC profil kialakításához bemérhesse a papírra nyomtatott színeket.

Használja elsősorban az sRGB színteret

Szokványos otthoni vagy irodai alkalmazáshoz ez a három alapszínnel dolgozó színtér a legmegfelelőbb. Az sGRB színtér egy standard, amelyet nemcsak berendezések, de programok is elfogadnak. Ráadásul az sGRB leginkább megfelel a képernyőknek, fedi a legtöbb valós színt és számos digitális eszköz számára, beleértve a fényképezőgépeket is, egy tipikus térség képek mentésére.  

Tágabb színtér az Adobe GRB, amely ugyan több színt lefed, különösen zöld vagy azúrkék terén, de ennek a térnek a használatához feltétel nagyobb szakmai ismeretekkel rendelkezni. Ezért mindennapi felhasználó jobban kihasználja a hagyományos sGRB színteret.

GRM és CMYK konvertálás

Mivel különböző berendezések nem alkalmaznak ugyanolyan százalékos lefedettséget a standard színtér (gamut) esetében, néha szükség lesz a színek módosítására úgy, hogy a nagyobb gamut beférjen a kisebbe. Egyszerűbben fogalmazva, más gamuttal rendelkezik a képernyő és mással a nyomtató, ezért a képernyő telített piros színe nyomtatva a nyomtatón nem biztos, hogy telített lesz, vagy fordítva. Telített piros a papíron kevésbé kifejező színt mutat a képernyőn.

A különböző megjelenítés oka esetünkben a képernyő sRGB és a nyomtató CMYK gamut közötti eltérése. Ezért szükség lesz azok átalakítására, ami megtehető az Adobe programban. Négy olyan módszert használhat, amelyek többé-kevésbé hatékonyan pontosítják a megjelenített színeket. Szó van az abszolút kolorimetriás, relatív kolorimetriás vagy perceptuális módszer és színtelítettségi módszerről, amely azonban nem alkalmas fényképszerkesztésre.

Birkózzon meg először az egyszerűbb módosításokkal

Sok színtér, szoftver, ICC profil vagy különböző konvertálások. Nem csoda, hogy a színkezelés sokaknak egy aránylag összetett folyamat. A berendezések normál használata esetén Önnek elegendő lesz egyszerűbb színkezelés és az sGRB színtér alkalmazása, amely általánosságban elfogadható színpontosságot biztosít. Fokozatosan, a növekvő igényekkel átállhat a teljes színkezelésre.