(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Ideális irodai papír irodákba

Ha időnként csak jegyzetelünk a papírra, akkor annak paramétereit nem figyeljük, nincs is miért. Az irodai papír kiválasztásánál más a helyzet, ez ugyanis befolyásolhatja a nyomtatási költségeket, a nyomtatás minőségét és nem utolsó sorban a nyomtató kopását, illetve teljes élettartamát. De tudja, milyen kritériumokat kellene figyelembe venni kiválasztásánál?

A papírméret nem fog gondot okozni

Az irodai papír mérete lesz a legkisebb probléma. A hagyományos nyomtatók általában klasszikus A4-es mérettel dolgoznak. Azonban nem kell, hogy fejfájást okozzon, ha vállalati nyomtatója A3-as, vagy még ennél is nagyobb méretet igényel, ami természetesen már nem papírív, hanem papírtekercsek formájában áll rendelkezésre.

Ilyen nagy papírméretnél is választhat számos kritérium alapján. Rendelkezésére áll matt grafikai papír, univerzális papír, pauszpapír, de különleges papírok vagy művészeti vásznak is. Térjünk azonban vissza az A4-es méretű hagyományos irodai papírhoz.

Figyelje a papír fő paramétereit

Egyszerű irodai dokumentumok és prezentációk nyomtatásához elegendő az a hagyományos irodai papír, amilyent valószínűleg ez idáig is használt irodájában. Ha viszont nagyobb fontosságú és ezért magasabb minőségű dokumentumokat szeretne nyomtatni, akkor keresnie kell egy irodai papírt más paraméterekkel. Ugyanis az irodai papírok négy alapvető paraméterben különböznek egymástól. Grammsúlyban, fényerőben, opacitásban és textúrában. Hogy miről is van szó, röviden elmondjuk az alábbiakban.

1. A papír grammsúlya

Ahogy maga a kifejezés is sugallja, a grammsúlyban a papír súlyáról lesz szó. Pontosabban mondva az 1 mterületű papír súlyáról. Ennél a paraméternél természetesen az egyenes arányosság érvényes. Minél nagyobb az irodai papír grammsúlya, a papír annál vastagabb és erősebb.

A standard irodai papírt könnyen felismeri, nemcsak kedvező áráról, hanem grammsúlya alapján is, amely 80 – 90 g/mérték körül mozog. Ahogy már a fentiekben említettük, ezt a papírt alapdokumentumok mindennapi nyomtatásánál tudja használni.

Irodai papír 100 – 120 g/m2 grammsúllyal szórólapok, brosúrák, illetve promóciós anyagok nyomtatásához megfelelő, és végül maradt a 200 – 250 g/m2 grammsúlyú papír, amely nagyszerű választás meghívók vagy magas prioritású reprezentációs anyagok nyomtatására.

2. A papír fényereje

A papír kiválasztásakor nem szabad elfelejteni azt a tényt, hogy az irodai papírok különböző fehér árnyalatúak lehetnek. Ezek a felhasznált optikai fehérítő típusától és mennyiségétől függnek. A papír fényereje, vagy fehérsége, befolyásolja a nyomtatás eredményét. Minél fehérebb a papír, annál kontrasztosabb a nyomtatás és bizonyos mértékben színesebb is, így a nyomtatott dokumentumok jobb kinézetűek. A papír alacsonyabb fényereje a gyakorlatban kisebb kontrasztot jelent a szöveg és a háttér között, így csökkenti a szem fáradását hosszú szövegek olvasásakor.

3. A papír opacitása

Az opacitás tulajdonképpen az irodai papírok fényt át nem eresztő tulajdonsága. Ha a kinyomtatott szöveg átlátszódik a másik oldalra, ez a kétoldalas nyomtatás esetében komoly problémát jelenthet, ezért az opacitás (átlátszatlanság) adatait ne hagyja figyelmen kívül. Az irodai papír opacitását az ISO 2471 szabvány módszere alapján százalékban mérik. A mért százalék a visszatartott fény mennyiségét jelzi. Ebben az esetben érvényes, hogy minél magasabb opacitás (átlátszatlanság) százalékkal rendelkezik az irodai papír, annál hatékonyabban szünteti meg a nem kívánatos átlátszódást a papírív egyik oldaláról a másikra.

4. A papír textúrája

Az utolsó paraméter, amellyel ma foglalkozunk, a papír textúrája. Az irodai papír elsősorban dokumentumnyomtatáshoz, esetleg másoláshoz készült. Ezért általánosságban lézernyomtatókhoz inkább sima felületű papír ajánlott. A tintasugaras nyomtatók egyformán jól kezelik a sima és texturált felületű papírt is.

A papír textúrája azonban fontos szerepet játszhat különösen fotók nyomtatásakor. Választhat fotópapírt fényes, félfényes, szatén vagy matt felülettel is. Végeredményben csakis Önön múlik, hogy milyen papír mellett dönt.

Tippek befejezésül

Az irodai papír minden említett paramétere, esetleg a csomagoláson feltüntetett információk pontosan meghatározzák, hogy milyen nyomtatóhoz, illetve milyen nyomtatási feladathoz rendeltetett az adott irodai papír. Ha az irodai papír kiválasztásakor ezeket nem hagyja figyelmen kívül, biztos lehet a nyomtatványok minőségében és a nyomtató élettartamának növelésében is.

Tanácstalan a fotópapír kiválasztásánál? Számos hasznos információt találhat a Hogyan válasszunk fotópapírt a nyomtatóba cikkben.