(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Hogy tisztítsuk ki a lézer és tintanyomtatót

Nagy hiba lenne azt gondolni, hogy a nyomtatóról való gondoskodás csak a töltetek cseréjében és a hiányzó papír utántöltésében rejlik. Hogy nyomtatója megbízhatóan működjön, külső és belső részeit is rendszeresen szükséges tisztítani. A következő sorokban néhány hasznos tanácsot készítettünk, melyek segítségére lesznek a nyomtató tisztításánál.

A nyomtató tisztítását akkor is szükséges elvégezni, ha még nincsenek problémák a nyomtatásnál és még nem nyomtat csúnya dokumentumokat különböző foltokkal. Egyértelmű a nyomtató belsejének tisztítása abban az esetben, ha nyomtatókazettát, vagy hengeregységet cserél. Ez érvényes annál is inkább, mivel a nyomtató tisztítása nem bonyolult és bárki el tudja végezni. Mielőtt azonban megnézzük a lézer vagy tintasugaras nyomtató tisztítását, van még néhány ajánlásunk, melyeket általánosságban érdemes betartani.

Ne becsülje le a jó tanácsokat

A nyomtató külső és belső részeinek tisztításához használjon száraz törlőkendőt, amely nem hagy szálakat. A belső részek tisztításához puha ecsetet is használhat. Ha a nyomtató felületének tisztításához nedvesített törlőruhára van szükség, használjon vizet és kevés semleges tisztítószert.

Egyértelműen kerülje a gyúlékony anyagokat, hígítószert vagy benzint tartalmazó folyékony vagy permet tisztítószerek használatát. Ezek az agresszív tisztítószerek általában károsítják a nyomtató felületét vagy működésképtelenné teszik az egész berendezést.

Ha lézer vagy tintasugaras nyomtatóját tisztítja, soha ne próbálkozzon a gyártó által odacsavarozott fedőlapok vagy bármilyen védőelemek eltávolításával. Ilyen fedőlapok mögött nincs a nyomtatónak semmilyen része, melyen karbantartást vagy tisztítást végezhetne. Ezen kívül a nyomtató ilyen helytelen kezelésével érvényét veszítheti a jótállás.

Hogy tisztítsuk a lézernyomtatót

A lézernyomtató külső, de különösen belső részeinek tisztításakor kösse le a berendezést az elektromos hálózatról. Külső részeit tisztítsa enyhén nedves törlőruhával, és ügyeljen arra, hogy a víz ne kerüljön a nyomtatóba.

Belső részeinek tisztítása előtt várjon pár percet, míg a berendezés kihűl. Ezt követően kihúzhatja a papírtálcát és a festékkazettát. Hogy elkerülje a kazetta sérülését, ne tegye ki hosszabb ideig tartó fényhatásnak. Elég, ha egy tiszta papírlapra helyezi és egy másik tiszta papírlappal lefedi. A festékkazetta kiemelésénél ne érintse meg az alsó részét, mindig igyekezzen a fogantyújánál megragadni.

Ecset vagy törlőkendő segítségével távolítsa el a port és a festékmaradványokat a papírtálcáról, valamint a nyomtató minden lehetséges belső felületéről. A tisztítást követően visszahelyezheti a festékkazettát és papírtálcát is a helyére.

Ha rossz a nyomtatás minősége, a lézernyomtatón kitisztíthatja például a LED fejeket, vagy a lapadagoló görgőt. Azonban ilyen tisztításhoz ajánlott megnézni a kézikönyv konkrét eljárását az Ön nyomtatótípusa esetében.

És hogy tisztítsuk a tintasugaras nyomtatót?

A tintasugaras nyomtató gondozása egyszerű. Miután lekötötte az elektromos hálózatról és kihűlt, kezdődhet a nyomtató tisztítása. Nyissa ki a nyomtató fő takarófedelét és porszívóval óvatosan távolítsa el a port és a szennyeződéseket. Ezeket a területeket tisztíthatja puha pamut törlőkendővel is, amely nem hagy szálakat. Egyúttal enyhén nedves törlőruhával kitisztíthatja a papírtálcát, a berendezés minden külső részét beleértve a papíradagolót is.

A nyomtató tisztítását segítse a nyomtatófej megtisztításával is

Tintasugaras nyomtatók esetében a nyomtató élettartama és a nyomtatási minőség érdekében fontos gondoskodni a nyomtatófejről. A nyomtatófejek tisztítását megemlítettük egyik nem régi cikkünkben. Ha érdekli ez a téma, olvassa el a „Mi az a nyomtatófej“ című cikkünket. Nemcsak a nyomtatófejek leggyakoribb problémáit ismerheti meg, de azt is mi lehet a probléma megoldása.