(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Ez milyen font? 3 megbízható eszköz a betűtípus meghatározásához

Ha éppen nem tartozik a tapasztalt grafikusok vagy tipográfusok közé, akkor valószínűleg a betűtípus meghatározása Önnek egy gordiuszi csomó. Hogyan határozzuk meg, milyen betűtípusról van szó? Mit tegyünk akkor, ha böngészéskor a weben valamilyen betűtípus megtetszik? Kiismerhetjük egyáltalán magunkat az óriási mennyiségű betűfontban és beazonosíthatjuk a használt betűtípust?

Ne aggódjon. Ez a probléma megbízhatóan megoldható számos szoftvereszközzel. Nekik köszönhetően bármilyen betűtípust a weben vagy képeken beazonosíthat. Mi a többféle alkalmazás közül ma kiválasztottunk 3, véleményünk szerint, leghasznosabb eszközt. Reméljük, hogy a betűtípus azonosításánál nem okoznak Önnek csalódást és kielégítő eredményt hoznak.

WhatTheFont

A WhatTheFont a legrégebbi webes eszközök közé tartozik és a felhasználókat 1999 óta segíti a betűtípusok azonosításában. Az a tény, hogy közel két évtizede jött világra természetesen nem jelenti azt, hogy a „történelem szemétdombján“ van a helye. Éppen ellenkezőleg. Az évek során a WhatTheFont folyamatosan javult és tökéletesedett, így a betűtípust meghatározó eszközök fiatalabb alternatívái mögött semmiben sem marad el. És mit kell tennie a betűtípus azonosításához?

Alapjában véve nem bonyolult dolog. Ideális lesz, ha választ egy jó minőségű (tiszta) képet szöveggel, melyet a feltöltés előtt, ha lehetséges körülvág. Ezt követően a képet azzal a szövegrésszel, amely felkeltette figyelmét töltse fel a szerverre és csak várja az eredményeket. Ennek az eszköznek az az előnye, hogy a pontos egyezés megkeresése, jobban mondva a betűtípus meghatározása mellett hasonló fontok alternatíváját is tudja kínálni. Nagyszerű dolog, ami inspiráló lehet egy weboldal vagy infógrafika létrehozásánál. A számítógépes és mobil alkalmazások is teljesen ingyenesek.

WhatFontis

WhatFontis webes eszköz is, hasonlóan a fenti alkalmazáshoz, lehetővé teszi a betűtípus meghatározását tetszés szerinti képről. A WhatTheFont-tól eltérően azonban ez az eszköz olyan funkciókkal rendelkezik, melyeket a fent említett alkalmazásnál hiába keresne. Elég, ha a felhasználó a képen lévő szöveg beazonosításához megadja az utat, amely a lemezen található képhez vezet, vagy a kép webhelyének címét. Egyszerűbben mondva, elegendő az URL cím, a képet nem szükséges letölteni majd újra feltölteni a szerverre. És mi következik az URL cím megadása után?

A WhatFontis megjeleníti az összes betűtípust, amely legközelebb áll a képen használt szöveghez, és az eredeti kép nézetének köszönhetően az egyes fontokat összehasonlíthatja. A WhatFontis webes eszköz előnyei közé tartozik az eredmények szűrésének lehetősége annak alapján, hogy kereskedelmi, vagyis fizetett betűtípusról, vagy éppen ellenkezőleg ingyenes fontokról van szó. A kereskedelmi fontok alternatíváját kereső felhasználók tehát alkalmazhatják pontosan ezt az ingyenes eszközt.   

Fount

Weboldalak böngészése során a betűtípus azonosítását elvégzi Ön helyett a viszonylag egyszerű és megbízható Fount alkalmazás is, amelyet több webböngészőben is használhat. Megemlíthetjük a Chrome, Firefox, vagy Safari böngészőket és természetesen az Internet Explorer 8-as és újabb változatait. És hogy működik ez az alkalmazás?

A Fount a böngésző könyvjelzőjéből, legoptimálisabban a listáról indítható. Így a böngészőben elegendő átmenni arra a weboldalra, ahol szeretne valamilyen érdekes betűtípust azonosítani és rákattintani a könyvjelzőben elrejtett linkre. Ebben a pillanatban a képernyőn látható kurzor más típusra változik, amely a betűre való kattintáskor egy táblázatot jelenít meg információkkal a betű paramétereiről és természetesen a használt betűtípus megnevezéséről. A hab a tortán ebben az esetben link a Google Fonts szolgáltatáshoz.