(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Érdekességek a nyomtatókról, melyekről még nem hallott

Ha ez idáig talán úgy gondolta, hogy a nyomtatási szegmens unalmas, akkor meggyőzzük az ellenkezőjéről. Meg fog lepődni, hogy hány érdekes információ található a nyomtatókról, vagy a nyomtatásról.

 

A Manchester City rajongói ujjongtak a Brother társaságnak is köszönhetően

Az angol labdarúgó bajnokság legfelsőbb osztálya, a Premier League, húsz klubbal a világ legkiválóbb sportligái közé tartozik. Azonban a labdarúgó klubok sikerei mögött mindenekelőtt nem kis pénz rejtőzik, ami hírneves márkák anyagi támogatásából származik. Míg egyes európai klubok hosszú éveken át nem cserélnek szponzorokat, mások kicsit gyakrabban váltogatják őket.

Bárhogy is legyen, tudta, hogy a nyomtatókat, irodai technikát, eredeti tonereket, tintapatronokat és az iparágaknak szánt termékeket gyártó japán Brother társaság a múltban szponzorálta a hírneves Manchester City-t? És nemcsak rövidtávú kontraktusról volt szó, ugyanis a klub játékosai az otthoni és az ellenfél pályáin is 12 tiszteletreméltó éven keresztül futkároztak a Brother logóval mezeiken.

A könyvek számláján több rekord található

A nyomtatás világa elválaszthatatlanul kapcsolódik a könyvnyomtatáshoz. Nem meglepő tehát, hogy a felsorolt érdekességeink között nem fog hiányozni a világ legkisebb és legnagyobb nyomtatott könyve sem.

A világ legkisebb könyvének szerzője, Anatoliy Konenko Oroszországból, miniatűr dolgok készítésére specializálódott. Portfóliójába tartoznak például a gyufától kisebb bőrcipők vagy A. S. Puskin portréja egy rizsszemen és sok más, almamagon létrehozott portré.

Természetesen bennünket mindenekelőtt a világ legkisebb nyomtatott formájú könyve érdekel. Anatoliy Konenko a világhírű orosz író Anton Pavlovics Csehovtól nyert ihletet, és úgy döntött, hogy kiadja munkáját, a Kaméleont. Nos, milyenek is a könyv paraméterei? A miniatűr könyvecske mérete 0,9 x 0,9 mm, mindössze korlátozott 100 példányban nyomtatták ki, mégpedig félig angol és félig orosz nyelven. A kiadvány 30 oldalból áll, minden oldalon 11 sor található és az aranyba, ezüstbe vagy bőrbe kötött könyv három színes illusztrációt is tartalmaz.

Összehasonlításképpen, méretben a világ legnagyobb könyvét „This the Prophet Mohamed“ címen Dubajban mutatták be a nagyközönségnek, mérete 5 m x 8,06 m, közel 1500 kilót nyom, és 429 oldalt tartalmaz.

A világ leggyorsabb nyomtatójával a HP társaság büszkélkedhet

A Guinness-rekordok könyve több száz érdekességet, különlegességet és rekordot tartalmaz, melyek néha döbbenetesek, vagy éppen ellenkezőleg, kellemesen meglepők. Minden rekord tényszerű fejezetekbe van elrendezve, mint a Világűr, Földbolygó, Emberi lények, Fantasztikus teljesítmények, Tudomány és technika, Művészet és a média, vagy Sport.

Szempontunkból a Tudomány és technika kategóriában van egy érdekes bejegyzés a világ leggyorsabb nyomtatójáról. Az elsőséget az Officejet Pro X többfunkciós nyomtató élvezi, amely minden probléma nélkül megbirkózik 70 oldal kinyomtatásával egy perc alatt. A gyakorlatban így a nyomtató a szokatlan szerkezeti megoldásnak, a nem mozgó, fix nyomtatófejnek köszönhetően egy oldalt kevesebb, mint egy másodperc alatt nyomtat. A hírneves HP társaságtól származó Officejet Pro X nyomtató modellek testre szabottak kisebb és közepes cégek nagyigényű követelményeihez.

Elgondolkodott valaha a tinta árán?

Mindnyájan ismerjük, többen is használjuk szolgáltatásait szinte naponta, de csak kevesen közülünk gyanítják vagy tudatosítják, hogy a tinta ára jóval meghaladja több attraktív folyékony termék értékét? Beleértve a fekete aranyat is. A kőolaj ugyan a nemzetközi kereskedelemben a legelterjedtebb árucikk, de az árát nagymértékben befolyásolja számos tényező. Közülük megemlíthetjük a dollár árfolyamát, a nyersanyag iránti keresletet és a folyamatos politikai feszültséget a világon.

Természetesen a tinta ilyen befolyásoknak nincs kitéve, de ennek ellenére az ára sokkal, de sokkal magasabb. Míg például egy hordó kőolaj (megközelítőleg 159 liter) jelenleg a világ tőzsdén nagyjából 60 USA-dollár, egy liter tinta a nyomtatóba több száz euróba kerül.