(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

A nyomtató zajossága fontos paraméter

Ahogy a különböző háztartási gépek bizonyos zajszintet produkálnak működésük során, úgy a nyomtatók sem különbek és természetesen ezek a berendezések is különböző intenzitású zajt produkálnak. A zaj intenzitása gyakran a modelltől vagy nyomtatási technológiától függően változó lehet.

A tintasugaras nyomtatók zajosabbak?

Általánosságban már régen nem igaz az, hogy a tintasugaras nyomtatók zajosabbak, mint a lézernyomtatók. Mindkét kategóriában találhatók csendesebb és zajosabb modellek is. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy ha irodai munkáját kényelmesen szeretné végezni zavaró, túlzottan zajos nyomtatás nélkül, akkor a zajszint fontos paraméter lesz, amit a nyomtató választásánál nem hagyhat észrevétlenül.

Otthon a zajos nyomtatás nem olyan zavaró, az irodában már igen

Nyomtató választásakor többnyire csak az ár, nyomtatási technológia, minőség, teljesítmény, felbontás és további választékos funkciók után érdeklődünk, a nyomtató zajszintjével többnyire egyáltalán nem foglalkozunk.

Odahaza alacsony mennyiségű nyomtatásnál jóllehet a nyomtató zajosságát nem érzékeljük. Naponta néhány szöveges dokumentum vagy egy pár grafikus prezentáció nyomtatása valószínűleg nem lesz zavaró otthoni körülmények között, de egy munkacsoport esetében sem.

Teljesen eltérő helyzet következik be akkor, ha gyakran és nagy mennyiségben szeretne nyomtatni. Ilyenkor a nyomtató zajossága elkezd fontossá válni, és ha van ilyen személyes tapasztalata, akkor egyetért velünk, hogy a nyomtató magas zajszintje nagyon bosszantó tud lenni.

A hangos nyomtatás nagyon zavaró és jelentős probléma lehet, különösen nagyobb munkacsoportoknál. Bizonyos körülmények között megoldható a nyomtató magas zajszintje, ha önálló helységbe helyezzük. Ez lenne a legoptimálisabb megoldás. Természetesen ez nem mindig lehetséges. Hasonlóan, mint a szöveges dokumentumok nyomtatása munkaszünet során.

Ha tehát fontos Önnek a nyugodtabb munkakörnyezet, vagy egyszerűen csak otthoni dolgozószobájába szeretne csöndösebb nyomtatót választani, akkor a legegyszerűbb megoldás odafigyelni a nyomtató zajszintjére már a vásárláskor.

Adatok a nyomtató zajszintjéről

Ezt a paramétert minden nyomtatógyártó feltünteti és ez a legbiztosabb módszer a nyomtató valódi zajosságának megállapításához. Ugyanis vásárláskor a boltban a legnagyobb valószínűséggel nem tudja kipróbálni az adott nyomtató modellt nyomtatás közben és így megtapasztalni zajosságát. Hasonlóan, mint amikor a nyomtatót interneten keresztül vásárolja. A nyomtató zajosságáról csak átvétele után és a konkrét nyomtatási feladatok próbája közben győződhet meg. Ezért vásárláskor a gyártó által feltüntetett zajszint irányadó lehet.

A zajszint decibelben

Jelenleg a nyomtatók zajszintje decibelekben (dB) van feltüntetve. A mai nyomtatók többsége, az elvárásoknak megfelelően, többek között aránylag alacsony zajszinttel rendelkezik. És még maximális üzemeltetés mellett is. Zajszintjük általában valahol  40 és 50 decibel között mozog, tehát rendkívül zavaró zajról szó sem lehet.

Összehasonlításképpen a mosógép vagy a páraelszívó 60 dB zajszinttel dolgozik és a porszívók némely modellje egészen 80 dB-el. Ha megmaradunk a háztartási berendezések zajszintjének összehasonlításánál, akkor észrevehetjük, hogy ugyanazzal a zajszinttel, mint a nyomtató, vagyis 40 – 50 dB-el, dolgozik otthoni környezetben egy jó minőségű mosogatógép vagy hűtőszekrény. A jó minőségű nyomtatók fent említett zajszintje általánosságban több mint elfogadhatónak tekinthető.

Ha a zajszint magasabb a gyártó által megadottnál

A gyakorlatban előfordulhat, hogy a gyártó által feltüntetett zajszint nem felel meg a valóságnak és a nyomtató valamivel zajosabb. E mögött azonban nem kell csalást keresni. A fokozottabb zajosságot a nem megfelelően megválasztott papír, nagy nyomtatási sebesség vagy a nyomtató nem megfelelő beállítása is okozhatja.

Nem szabad megfeledkezni a nyomtató elhelyezéséről sem. Minimálisan berendezett nagyméretű helységekben lakberendezési kiegészítők nélkül a nyomtató zajossága magasabbnak tűnhet. Ellenkezőleg, a „teli helységekben“ működés közben a nyomtatót csendesebbnek észleljük.