(Hé - Pé: 8:00 - 16:00)info@cdrmarket.hu

Hogyan készítsünk plakátot, és hogy nyomtassuk ki?

Robusztus hirdetőtáblák, city light poszterek, reklám ponyvák és különböző mozgó bannerek jelenleg kiszorították a plakátokat az utcákról, de ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy ezek jövője nincs veszélyben. Ugyanis sport- vagy magánjellegű, illetve kulturális eseményeket bejelentő reklám szórólapokra vagy plakátokra időről időre mindnyájunknak szüksége van. A jó hír az, hogy egy kicsike ügyességgel egészen szolid plakátot tudunk készíteni mi magunk is.

Pár tudnivaló bevezetőképpen

Mielőtt belevágna a plakát megvalósításába, hasznos lenne először meghatározni, hogy milyen minőségű plakátot vár el és milyen alkalomra készíti. Ha az önkéntes és profi tűzoltók közötti focimeccsről kíván tájékoztatást nyújtani, akkor a plakát minősége felett szemet hunyhatunk, azonban nagy jelentőséggel bíró társasági események vagy céges reprezentatív akciók esetében már más a helyzet. Ebben az esetben nem ajánljuk a kockázatvállalást, és jobban teszi, ha nem is töri a fejét plakátkészítésen, hanem professzionális formatervezőhöz vagy grafikushoz fordul.

A plakát készítése előtt jó tisztában lenni azzal is, hogy milyen reakciót szeretne kiváltani, vagy pontosabban fogalmazva, milyen mértékű figyelmet kíván kelteni. Csak nagyobb számú potenciális kliens, illetve ügyfél odacsalogatásáról van szó, vagy a célcsoportot szó szerint sokkolni szeretné? Mindezektől a válaszoktól függhet végeredményben a plakát dizájnja.

A kevesebb néha több

A plakát egyrészt keltse fel a figyelmet, de minden lényeges információt is meg kell, hogy adjon.  Ezért minden plakátnak van szöveges része is. Viszont, ne próbálkozzon feleslegesen sok információt feltüntetni a plakáton. Ne feledje, hogy az emberek az információkat szelektálják és különben is, aprólékos szövegű plakátokra nem hajlandók sem időt sem figyelmet szentelni. Így a tervezett akció, vagy termékről nyújtott információk esetében legyen találékony, de rövid.

Összpontosítson inkább a plakát grafikájára és a vonzó betűtípusra. Válasszon olyan betűtípust, amely kevésbé ismert, de könnyen olvasható. Ennyit az alapvető tanácsokból. A következő sorokban megnézzük, hogy milyen online eszközök használhatók plakát vagy szórólapszerkesztéshez.

Tipp: Megtetszett valamilyen betűtípus az interneten? Ez a 3 megbízható eszköz segít a betűtípus meghatározásában.

Ezekkel az eszközökkel mindenkinek sikerül

Egy tapasztalatlan amatőr által létrehozott pompás dizájnú plakát ellátva minden hozzátartozóval, még nem is olyan régen utópia lett volna. Ma azonban teljesen más a helyzet és számos ügyes online eszköz áll rendelkezésre.

Bizonyára elégedett lesz az ingyenes canva.com programmal, amely segít profi tervezők meglévő sablonjait pár perc alatt testreszabni, de ugyanilyen jó szolgálatot nyújt a designcap.com online eszköz is. Ez a program is egyszerűen kezelhető, még teljesen kezdőknek sem okoz problémát.

Plakátja készítéséhez mindkét esetben választhat profi formatervezők előkészített grafikai sablonjai közül, majd a kiválasztott sablont online környezetben tovább formázhatja saját elképzelése alapján.

A plakát „gyártásakor“ természetesen saját fotóival is dolgozhat, de ne feledje, hogy a siker alapját a jó minőségű fényképek alkotják. Ha nem rendelkezik megfelelő minőségű fényképekkel, akkor inkább keressen ingyen letölthető képeket a weben. Ilyen kép lelőhelyből több is van, de mindegyik nevében megemlíthetjük például az unsplash.com oldalt, ahol több száz kiváló minőségű képet találhat. Ezek ingyenes fotók és a letöltésük teljesen legális.

A szövegformázás, clipart hozzáadása, vagy a háttér befejezése is az eszközök része, de nem szeretnénk tovább részletezni, ugyanis az lesz a legjobb, ha egyenesen a plakát készítésekor ismerkedik meg velük.

Összefoglalva azonban többé-kevésbé világos, hogy mindkét szerkesztőprogram könnyű kezelhetőséggel és előkészített profi sablonok és grafikus elemek széles skálájával tűnik ki. Ezek az eszközök minden kompromisszum nélkül a plakát készítés leginkább elfogadható alternatíváját jelenítik meg.

Kész vagyok, hogy nyomtassam ki?

Ha sikerült egyedül egy plakátot szerkesztenie, amivel még elégedett is, akkor gratulálunk az eredményhez. De ez csak a munka egy része volt és most majd ki is kell nyomtatni. Lényegében kétféle módon nyomtathatja ki a kész plakátot. Ha a normál minőség és klasszikus A4-es méret megfelel Önnek, akkor nyomtathat saját plakátokat otthoni tintasugaras nyomtatóján, esetleg egy nagyobb teljesítményű irodai nyomtatón.

A standard és gyakran alkalmazott plakátméretek közé tartoznak az A3 (297x420mm), SRA3 (320x450mm), A2 (420x594mm), SRA2 (450x640mm) és B2 (485x685mm) formátumok. Tehát ha ilyen formátumokra, vagy professzionális plakátnyomtatásra van szüksége, akkor stúdióhoz vagy inkább egy nagy formátumú nyomtatási eszközökkel rendelkező nyomdához kell fordulnia.

A nagyformátumú plakátok otthoni gyártásának alternatívája lehet, ha a plakátot több lapra nyomtatja ki. Ilyen megoldás azonban esztétikai szempontból nem lesz főnyeremény és inkább csak egy hipotetikus lehetőségről van szó, melyet semmiképpen nem ajánlunk.